clear

zoeken

search

Google books personaliseert: Reviews, RSS, ‘Mijn Bibliotheek’ en embedding van passages

06 september 2007


Vandaag verwonderde ik me nog over een advertentie in bibliotheekblad, van de leverancier van onze catalogus. Die smijten daar een partij met mooie termen: RSS! API’s via het web! AJAX! Rate en Review! Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat erbij.

Ik benadruk maar weer eens dat ik niet veel weet van catalogi maar wat ik wel weet is dat wij nog maar weinig van de genoemde mogelijkheden hebben kunnen integreren in onze catalogus. RSS is een aparte module die moet worden aangeschaft, als iemand de reviews vol onzin schrijft kunnen we dat maar lastig verwijderen en API’s heb ik nog helemaal niet gezien. En als ik dan eens kijk bij andere bibliotheken die de software gebruiken is het al niet veel beter. Zoeken op het web levert ook weinig vruchtbaars op. Documenten van de leverancier vooral.

In hetzelfde nummer van bibliotheekblad staat ook nog een stukje over een keurmerk voor bibliotheeksystemen. Daar wordt toch naar heel andere zaken gekeken, over de toekomst wordt in ieder geval niet gerept in het artikel. Als je echter veel over het web struint kom je die toekomst wèl tegen en ga je je steeds meer verbazen en ergeren over het bedroevende tempo waarmee moderne features in bestaande software worden geïntegreerd.

En vanavond lees ik dat de oppercatalogus, Google’s ‘zoeken naar boeken‘ (Google Books bekt zoveel beter), ook allerlei nieuwe features heeft. De gebruiker kan nu, na inloggen met de Google account:

  • Boeken bewaren in een persoonlijke bibliotheek
  • Die bibliotheek exporteren in xml-formaat
  • Boeken direct importeren in de bibliotheek op ISBN-nummer
  • Reviews bij boeken schrijven
  • RSS nemen op de bibliotheken van andere gebruikers

En als prachtig extraatje is er ook een nieuwe bewerk-tool toegevoegd waarmee de gebruiker een stuk tekst of afbeelding kan snijden en knippen om die vervolgens direct, of via het klembord, te embedden in Blogger c.s.

Nu kun je aanvoeren dat Google veel geld heeft en bibliotheken niet…maar dat geldt toch echt niet voor de leveranciers van pakketten voor bibliotheekautomatisering. Bestudeer het overzicht nog maar eens om vast te stellen hoe groot al die leveranciers inmiddels zijn, na alle fusies en overnames.

Ik praat als een stuurman aan wal, ik weet het. Zie me dan maar als een gebruiker die beseft wat er op het web gaande is. Die gebruiker vindt niet ‘dat het snel gaat met dat internet’….die vindt alleen maar dat het elders zoveel sneller kan.

Why not be fun?” inderdaad, om die oude koe maar weer eens uit de sloot te sleuren.

Ondertussen neem ik mijn fictieve hoedje weer af voor de killers uit Mountain View. Chapeau!

@

2 Reacties

  1. Een echte 020-fan schreef:

    Best wel apart om een 010-fan te zien schrijven over “AJAX” en “de toekomst”. Twee namen die nauw verbonden zijn aan de club uit 020. Laat ik het er maar op houden dat verstand nou eenmaal met de jaren komt……..

  2. Er is nog geen software met de naam Feyenoord, bij mijn weten ^^

Reageer