clear

zoeken

search

Web 3.0: wanneer sites diensten worden

21 augustus 2007De opmars van widgets en het toenemend gebruik van API’s blijven me fascineren. Een paar weken geleden was het zover: voor het eerst las ik over het massaal inspelen hierop door Nederlandse bibliotheken.
Ik hoop oprecht dat er doorgepakt gaat worden, want het gaat hard nu. De mogelijkheden om onszelf beter in de kijker te spelen zijn talrijk.

Een mooi voorbeeld is een API voor boeken zoals die gebruikt wordt door de uitgever Random House. Hierboven zie je een voorbeeld, op de websites van RWW en Random House vind je een uitleg. Prachtig toch? Ook Google blijft maar API’s vrijgeven. Voor onderzoekers en vertalers bijvoorbeeld (wetenschappelijk gebruik)

Het aanbod groeit gestaag, zoals blijkt uit dit overzicht van Programmable web. Daar moeten we veel meer mee gaan doen, en rap ook! Het semantische web (ook al web 3.0 genoemd) komt er onherroepelijk aan en het lijkt me niet verstandig dat we in dit geval ook weer een jaar of tig de kat uit de boom kijken. De meeste toepassingen zijn immers vrij toegangelijk en inzetbaar, daar kunnen we onszelf niet achter verschuilen.

Als je nog niet zoveel weet van de ontwikkelingen en er meer over wilt weten doe je er goed aan om het Read/Write Web-artikel Web 3.0: When Web Sites Become Web Services eens te lezen. Marie-José Klaver schreef er vorige week ook nog over, in NRC Next (PDF)

We staan aan de vooravond van iets groots…

@

Reageer