clear

zoeken

search

Genereer meer verkeer naar je digitale collecties met Wikipedia

20 mei 2007


Soms krijg je het gevoel dat toeval niet bestaat….

Ik loop al bijna een jaar te zaniken over de impact van Wikipedia op zoekresultaten en het zoekgedrag van mensen en experimenteerde naar aanleiding daarvan met een lemma ‘Zeeuwse Bibliotheek’ in Wikipedia. Ik heb dat belang bij diverse mensen aangekaart maar tot een verdere uitwerking van het lemma heeft dat nog niet geleid. Dat heeft iets meer tijd nodig waarschijnlijk. De verleiding is groot om er dan zelf mee verder te gaan maar in dit geval besloot ik het maar even te laten rusten. Voor je het weet zit je immers ook buiten werktijd achter je computer te werken 🙂

Vorige week werd mijn aandacht echter nieuw leven ingeblazen door een mailtje dat ik van Karel ontving. Hij schreef daarin over de Stormramp van Borculo, een onderwerp dat ook is opgenomen in de Nederlandse editie van Wikipedia. Het interessante is dat in dit lemma een rechtstreekse verwijzing is geplaatst naar ‘Historische kranten in beeld‘, van de Koninklijke Bibliotheek.

Dat is natuurlijk prachtig! Het is een relatief eenvoudige manier om meer internetverkeer naar je digitale collecties te genereren. Je kan daar heel ver in gaan. Bij het lemma Deltawerken, bijvoorbeeld, is wel een verwijzing naar het Geheugen van Nederland te vinden maar niet naar onze Beeldbank Zeeland. Ik heb er een agendapunt voor de werkgroep digitale collecties van gemaakt en kreeg gelukkig meteen bijval.

Als je het goed wilt doen gaat er natuurlijk wel veel redactioneel werk in zitten. Collega’s moeten leren hoe je content toevoegt aan Wikipedia en welke richtlijnen daar gelden. Verder zijn er talloze onderwerpen beschikbaar waarbij de verwijzingen iets toevoegen. Daar zal eerst een selectie uit gemaakt moeten worden. Maar ik heb goede hoop dat hier iets moois uit voort zal vloeien. Onze digitale collecties worden steeds belangrijker. Zoekmachine-optimalisatie dus ook.

En waar valt mijn oog zojuist op? Een artikel in het mei/juni-nummer van D-Lib Magazine met de titel Using Wikipedia to Extend Digital Collections.

Perfect! In dat artikel is een hoop van wat ik wil zeggen al keurig samengevat. Ook Morville, van het boek Ambient Findability komt aan bod. Dat scheelt weer een hoop zoekwerk in de archieven van zbdigitaal. Het scheelt weer een notitie bovendien.

Soms krijg je het gevoel dat toeval niet bestaat….

@

2 Reacties

  1. Francien schreef:

    Hi Edwin. En zo zie je maar. Toeval is logisch. Francien

  2. Vanmiddag bespraken we dit. Ik mag tijd besteden aan een proefje met 25 lemma’s. Ik ga binnenkort eens op zoek…

Reageer