clear

zoeken

search

De onstuitbare opmars van Wikipedia Nederland

23 augustus 2006


Kon je in februari 2005 nog lezen dat het vijftigduizendste artikel was gepubliceerd in Wikipedia Nederland, ruim anderhalf jaar later is dat aantal inmiddels opgelopen tot 221.000. In juli maakte men bekend dat een op de drie Nederlanders Wikipedia minstens een keer per maand bezoekt. Dat is erg veel! Meer statistieken kun je vinden op Wikipedia zelf.

Ik vind het opvallend dat er eigenlijk helemaal geen discussie meer over de inhoudelijke kwaliteit wordt gevoerd. De gebruikers geven de online encyclopedie gewoon een heel goed rapportcijfer en dat zegt meer over deze bron dan je zou denken want reken maar dat fanatici de fouten er altijd uit willen halen en onder de aandacht zullen brengen. Kun je daarmee stellen dat Wikipedia behalve groter ook steeds beter wordt? Ik vind dat lastig om te zeggen. Vrijwilligers blijven in ieder geval hard aan het werk om de encyclopedie te vullen en het grote publiek vind dat dus prachtig. En wij op ons beurt mogen onze ogen daar niet voor sluiten.

Elke keer als ik iets lees over Wikipedia moet ik denken aan de post van Nicolas Carr, met de titel ‘Information Central’. Wikipedia bevat inmiddels zoveel artikelen, gerelateerd aan veelvoorkomende zoektermen, en er wordt zo vaak op doorgeklikt door gebruikers, dat deze bron steeds vaker opduikt in de eerste zoekresultaten die gebruikers te zien krijgen. Carr vraagt zich daarbij af Wikipedia op termijn niet de grootste concurrent zal worden van Google. Immers: als Google steeds simpelweg verwijst naar Wikipedia, waarom zou je jezelf dan nog bekommeren om Google als verwijzende bron? Dat kost je alleen maar extra kliktijd tenslotte.

Een interessante gedachte.

@

2 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    Wat een interessante theorie, zo heb ik het nog nooit bekeken. Ik denk dat dit vnl. geldt voor de Engelstalige Wikipedia want ik vind de Nederlandse artikelen vaak maar een slap aftreksel van de Engelse terwijl je toch zou denken dat het alleen een kwestie van vertalen is. Ik vind het iig een zeer handig hulpmiddel maar betrap me er te vaak op dat ik informatie niet meer verifieer en ik vrees dat dit met jongere generaties in de toekomst alleen nog maar zal toenemen… De Wiki generatie 🙂

    Grtz,
    D.

  2. We can run but we can’t hide :-/

Reageer