clear

zoeken

search

Waarom mensen Google vaak verkiezen boven de bibliotheek

23 juli 2006


Het boek Ambient Findability wordt steeds interessanter. Ik heb net het hoofdstuk ‘information interaction’ gelezen en dat stemt me wel tot nadenken. En dat terwijl het voor een groot deel gaat over een onderwerp dat ik me herinner als lastig onderdeel van de opleiding IDM: de ontsluiting van informatie en ‘information retrieval’. We ontkwamen in die fase niet aan old school ‘stampwerk’ bij het bestuderen van dat nare boek van Foskett, ‘the subject approach to information‘. Als ik er weer aan denk: aaaaargh! Precisie, vangst, recall, dat soort termen teisterden ons denken wekenlang.

Zo is vangst het aantal verkregen relevante documenten in verhouding tot het aantal relevante documenten in een informatiesysteem en staat precisie voor het aantal verkregen relevante documenten in verhouding tot het totaal aantal verkregen documenten. Dat is dus omgekeerd evenredig aan vangst: als het ene verbeterd wordt, zakt het andere.

Pff, ik vind het nu alweer ingewikkeld.

Maar het hoofdstuk gaat dus in op het probleem van het ontsluiten van informatie en op de wijze waarop mensen met informatie omgaan. De enorme groei van informatie wordt belicht aan de hand van de wetten van Moore en Mooers. Die laatste meneer is behoorlijk obscuur, zeker in Nederland, want ik krijg in Google NL maar vijf treffers en die zijn niet relevant. In ask.com-weblogs vind ik helemaal niets.
Dat verbaast me wel want Mooers is toch de bedenker van de term Information Retrieval en zijn wet is toch nog van belang: hij stelt dat informatiesystemen (catalogi of zoekmachines bijvoorbeeld) meestal niet gebruikt zullen worden als de verkregen informatie voor de gebruiker meer na- dan voordelen oplevert. Mooers licht de wet zelf toe maar dat document is natuurlijk weer niet vrij beschikbaar.

Peter Morville legt vervolgens uit hoe natuurlijke taal en relevante zoekresultaten met elkaar verweven zijn en toont aan hoe de problemen met betrekking tot relevante zoekresultaten alleen maar zijn toegenomen met de komst van internet en de enorme hoeveelheden informatie die daar te vinden zijn. In Mooers’ tijd werd er nog gewerkt met ponskaartsystemen voor de onstluiting van informatie. Volgens Morville zijn er veel onderzoeken die aantonen dat Mooers’s wet ook nu nog van toepassing is: veel gebruikers geven er de voorkeur aan om de kwaliteit van informatie op te offeren ten gunste van een goede toegankelijkheid tot informatie. ‘Waarom de bibliotheek bezoeken als je Google op je pc hebt?’
Morville steldt dat deze ‘fast food-benadering’ van informatie ons bibliothecarissen tot wanhoop drijft: “onze informatie is gezonder en smaakt ook veel beter”, roepen wij in koor, maar niemand luistert, ze zijn te druk met googlen….

Ik hoor het inderdaad vaak van mensen. Het maakt niet uit of ze hoog- of laagopgeleid zijn: ze kampen met hoeveelheden informatie die overweldigend zijn en dat beïnvloedt de informatiebehoefte sterk. Veel mensen nemen niet meer de tijd om een uitgebreid ‘informatiemaal’ tot zich te nemen: ze snacken liever dan dat ze de bibliotheek bezoeken. Volgens mij zit de oplossing in het gratis laten proeven van onze heerlijke maaltijden. Dat is precies de reden waarom je initiatieven als Aladin serieus moet nemen. Maar als we niet uitkijken ondergaat de digitale dienstverlening straks hetzelfde lot als de fysieke bibliotheek: teruglopend gebruik en afnemende belangstelling. Daarom zouden we al die snackers moeten opzoeken waar ze zitten. En ze daar laten proeven. En waar ze zitten is hier al vaak aan de orde geweest.

@

8 Reacties

  1. John Blyberg gaat nog veel verder. Een interessante post op //tinyurl.com/f7ltd

  2. Henk schreef:

    Over het plaatje: wist jij dat van die FEBO? Zie Flo

  3. Henk schreef:

    Ahrgggg Foskett (die had ik net verdrongen na 15 jaar!)

  4. @ Henk:

    Nee dat wist ik niet! Grappig. In de tijd dat ik Frans deed in Mokum was ik veel te vinden in de Febo Lange Niezel: hele dagen dobbelen om speciaaltjes en grillburgers. Heerlijke vette sannie 🙂

    Jij werkte ook al met dat boek ja? Ben blij dat we maar een paar hoofdstukken moesten leren. Informatie tot op het abstracte niveau brrrrrr

    E

  5. Robert schreef:

    Aarrghh Foskett! Wim de S. die opeens met kopietjes uit dat boek kwam opdagen en we die theoriën moesten leren. Vreselijk 🙂

    BTW… Frank Watching heeft een hele leuke blog over Social Software en Communities of Practice! Wellicht een Informatie Specialist-Hyve oprichten? 🙂

    Groeten,
    Robert (die zich overigens afvraagt waar je al die leuke plaatjes vandaan haalt. Pbase? Flickr? GettyImages?

  6. @ Robert:

    Nog een getraumatiseerd persoon ^^
    Die gastcolumn op FW zag ik inderdaad. Interessant zonder meer! Als ik eens wat tijd over heb ga ik echt eens iets aanmaken in Hyves!

    En die plaatjes steel ik overal. Heel vaak via Google pics, soms via Flickr, en dan weer rechtstreeks op sites. Ik vind bijvoorbeeld worth1000.com het summum op photoshopcontest gebied, daar komt die kerel met dat kaarshoofd vandaan. En soms ook wel eens iets van een kunstsite.

    Ik ben nog wel vrij slordig als het gaat om rechten dus vroeg of laat zal ik wel eens een vingertikje krijgen.

    Maar ze zijn zo aangepast hoor.
    Het uitsnijden op de sites doe ik met Snippy
    //zbdigitaal.blogspot.com/2006/01/jippie-helemaal-los-met-snippy.html

  7. Robert schreef:

    Thanks voor de tool! Snippy is idd. erg handig met uitsnijden : )

    Ben je dan niet heel lang bezig met zoeken naar plaatjes? Ik doe op heel amateuristisch niveau het één en ander met Paintshop Pro, maar als ik plaatjes nodig heb, ben ik vaak lang bezig om het ideale plaatje te kunnen vinden.

    Een IP-Hyves heb ik btw aangemaakt en ook een IDM-Haagse Hogeschool-Hyve is er te vinden 🙂 De IP-Hyves bevat alleen nog helemaal geen informatie.

    Groeten,

    Robert

  8. Graag gedaan. Fijne tools moet je delen he 🙂

    En die plaatjes is soms een kwestie van het goede trefwoord (daarom let ik er altijd op wat voor termen mensen aan plaatjes geven over het algemeen) en je vindt soms sites die zo veel bieden dat je ze onthoudt of bookmarkt. En het zoeken op “index of” …jpg/jpeg e.d. in google levert ook altijd verrassende zaken op….

    Edwin

Reageer