clear

zoeken

search

De Fontys Mediatheek Portal: een presentatie van Gerard Bierens in de Zeeuwse Bibliotheek

01 februari 2007

Vandaag kwam Gerard Bierens een presentatie verzorgen in de Zeeuwse Bibliotheek. Ik ontmoette Gerard voor het eerst tijdens een groepsinterview door Rob Coers, voor Bibliotheekblad. Dat was in mei 2006. Later dat jaar zagen we elkaar nog eens tijdens een ‘biblioblogdiner‘ in Tilburg.

Nu doet Gerard veel meer dan bloggen alleen. Naast zijn werk als webcoördinator bij Fontys publiceerde hij ook artikelen over uiteenlopende onderwerpen, die raakvlakken hebben met het onderwijs, technologie en bibliotheken/mediatheken.

De presentatie van Gerard was bijzonder interessant en ik denk oprecht dat de Zeeuwse Bibliotheek profijt kan hebben van het pionierswerk dat Gerard -en collega’s bij Fontys- hebben verricht op het gebied van moderne portals. Als je de Mediatheek Portal van Fontys bekijkt, lijkt dat op het eerste gezicht niets bijzonders maar als je goed kijkt ontdek je veel innovatieve zaken. Bovenstaande dia’s vormen de toelichting.

Natuurlijk zijn er veel verschillen tussen de Zeeuwse Bibliotheek en de mediatheek van een Hogeschool. Er zijn echter ook veel overeenkomsten. De bibliotheken in Zeeland zijn ook onderling verbonden in een netwerk. Ook wij zoeken naar oplossingen voor de integratie van alle verschillende zoeksystemen en databanken. En ook wij zouden actiever op zoek moeten gaan naar de gebruiker, of dit nu bestaande of potentiële zijn.

Er zijn meer overeenkomsten te bedenken. Ik denk dat die goed uit de dia’s zijn te halen. Niet iedereen was in staat om te komen en weer anderen konden niet goed inschatten of de presentatie de moeite van het bezoeken waard was. Dan is dit een kleine herkansing. Je mist dan natuurlijk wel de toelichting van Gerard in het Nederlands. Die toelichting sprak soms zeer tot de verbeelding. Het succes van de toolbar bijvoorbeeld: zonder noemenswaardige promotie 350 downloads en 26.000 zoekacties. In een half jaar! Misschien moest ik maar weer eens heeeel voorzichtig een oude post uit de mottenballen van het archief vissen.
Soms spreekt iets nu eenmaal meer tot de verbeelding als je te verwachten resultaten kunt overleggen. In september kreeg ik ik eigenlijk alleen een reactie van collega Henk, herinner ik me nog.

Sprekend was ook het voorbeeld dat Gerard gaf over het gebruik van dure databanken. Het gebruik daarvan is beperkt. Dat is in de ZB ook het geval. Dat heeft alles te maken met zichtbaarheid en vindbaarheid. Fontys heeft een oplossing gevonden in suggesties van bronnen na een zoekactie. Als een gebruiker de zoekresultaten bekijkt worden ook de relevante databanken gepresenteerd. Het gebruik van die databanken is sinds de invoering van de suggesties aanzienlijk toegenomen.

En zo had Gerard nog veel meer te vertellen, over de participatie van medewerkers in de weblogs, de ondersteuning vanuit het management maar ook over de valkuilen.

Niet alles wat we vanmiddag gehoord en gezien hebben zal bij ons toegepast kunnen worden. Succesfactoren zijn overal anders. Maar veel elementen zijn zeer bruikbaar. Ik hoop in ieder geval dat deze presentatie weer een zetje in de goede richting is geweest!

Gerard bedankt. Ik hoop dat de port je zal smaken 🙂

@

4 Reacties

  1. Henk schreef:

    Huh… ben ik van de gastenlijst afgevoerd? Heb nooit een bevestiging van deze datum gehad, terwijl ik eerst was uitgenodigd. Nou ja, had toch niet gekund (haastklus voor de baas). En gelukkig is er slideshare.

    Die toolbar heb ik overigens verwijderd vanwege de hardnekkige pop-upkiller. Zelfs bij “pop-ups op deze site altijd toestaan” blokkeerde hij de volgende keer weer. Er lastig als je je g-mailpostbus vanuit Netvibes wil openen!

  2. En ik dacht nog…waar is Henk eigenlijk…
    Ik vermoed dat het inderdaad fout is gegaan toen ik op basis van de reacties een datum heb geprikt.
    Sorry!

    Ik gebruik de toolbar zelf ook niet trouwens. Het was ook maar een probeerseltje van vijf minuten. Als er echt nog eens belangstelling voor komt moet de balk wel wat uitgbreider worden gevuld…en ook een beetje getest. Er is verschillende software voor in ieder geval.

    Maar het kan mooi speelgoed zijn om aan te bieden via intranet ofzo.
    Maar je krijgt niet altijd de beurt als je je vinger opsteekt, blijkt dan ook weer 🙂

  3. Gerard schreef:

    Hoi Edwin,

    Het is natuurlijk moeilijk meten of en welk resultaat zo’n verhaal oplevert, maar wat ik van je hoorde speelt er momenteel van alles op het gebied van innovatie. Wat me voor jullie heel aardig lijkt is om over een (half) jaar ofzo eens de balans op te maken, vaak zie je dan dat er toch veel meer vooruitgang in zit dan je eigenlijk dacht.

    Maar verder, een mooi verslag van deze -ook voor mij- aangename dag. Ook mooi dat de mondelinge toelichting bij de sheets in goede aarde is gevallen. Misschien moet ik er toch maar eens een screencast van maken; aan de andere kant, dan loop ik natuurlijk wel leuke tripjes als deze mis!

  4. Hee Gerard,

    Dat is misschien wel een goed idee inderdaad!

    Maar ook al is er online nog zoveel te vinden, te zien en te horen: een ‘live’ toelichting voegt altijd wat toe, vind ik.

    Als er nog eens een interessant evenement is zal ik aan je denken!

    Prettig weekend!

Reageer