clear

zoeken

search

Bibliobloggers van achter hun scherm

12 mei 2006


Het was een interessante dag vandaag. Rob Coers bood mij en een paar medebloggers uit de Nederlandse Biblioblogosphere de kans om elkaar een keer te ontmoeten in de bibliotheek Breda in het kader van een deze zomer te verschijnen artikel in Bibliotheek(blad) over het onderwerp bibliobloggen.

Over het artikel verklap ik natuurlijk nog niets (als ik dat al zou kunnen) maar ik vond het behalve gezellig ook inspirerend. Het is interessant om te horen wat je gemeen hebt met andere bloggers maar ook aardig om te ontdekken wat de verschillen zijn. De achtergronden van Wouter zijn anders dan die van Margreet of Rita maar de drijfveren kennen veel raakvlakken. Fascinerend vond ik de succesverhalen van Gerard over het weblog en wiki van de Fontys, en boeiend de compleet andere benadering van Jan (net als Rob ook mede-auteur van OBlog). Het viel me ook op dat veel aanwezigen al bezig waren met ICT en online communities, ver voordat ik aan de pc ging, in 1997.

Het was ook leuk eens te horen en zien waar iedereen zijn inspiratie opdoet en hoe de kennis wordt gedeeld. In dat kader las ik bij thuiskomst ook nog een mail van een Zeeuwse Collega:

Hallo Edwin. Een kijkje genomen op jouw weblog (zo heet dat toch alle termen vliegen rond mijn oren ik ben bezig met de cursus Dig. Inl.(weblog, rss, nieuwsbrief enz) alle verschillen komen voorbij, erg leuk maar loop toch elke keer weer tegen tijdgebrek aan, misschien heb jij nog tips hoe we dit allemaal tijdens onze uren kunnen doen, aladin, op de hoogte blijven, msn met klanten, mail met klanten.Hoe doe jij dat?????? Hoe pas je dit in????????.of is het simpel meer uren van de baas. [… ] maar ik zal zeker vaker op bezoek komen, vluchtig bekeken maar ziet er goed uit, wanneer doe jij dit allemaal?

Kijk. Dat vind ik nu een heel relevant mailtje. Vanochtend hadden we het er ook nog over dat het soms erg veel is, en dat het niet altijd makkelijk is om over te brengen hoe je filtert binnen het grote informatieaanbod.

De basis is in ieder geval die filter. RSS is daarbij het belangrijkste hulpmiddel. Ik heb van de week aan een paar collega’s Netvibes laten zien en hoop daarmee te hebben laten zien hoeveel tijd dat scheelt. Je hoeft niet langer te surfen en je pikt alleen die berichten eruit, die voor jou relevant zijn (en dan alleen uit bronnen die je eerder al geselecteerd en verzameld had binnen een reader als Netvibes).

Extra uren zijn nog niet aan de orde. Dat hadden de bloggers ook wel gemeen. Als je alles wilt bijhouden doe je ook wel eens wat in je ‘vrije tijd’. Het loopt allemaal een beetje in elkaar over. Nu ben ik ook vrij maar ik heb niet het gevoel echt met het werk bezig te zijn. Ik kan er ook een biertje bij drinken, een sigaretje roken en de tuindeur staat wagenwijd open. Ik vind het leuk om te bloggen. Maar doorgaans kost een post niet veel meer tijd dan een kwartiertje tot een half uurtje. Het lezen van de rss en nieuwsbrieven een half uurtje tot een uurtje. Best veel wellicht maar bijna noodzakelijk als je een beetje bij wilt blijven. Daarnaast ben ik de vele andere bloggers, in Nederland zowel als internationaal, dankbaar voor wat zij vinden en filteren. Ook hun bevindingen rollen binnen met RSS en hoe gek het ook klinkt: door de informatiestroom op die manier te sturen ben je bij en houd je tijd over. En goede ideetjes neem je over en verspreid je weer in je ‘eigen gemeenschap’.

Dit is misschien niet aan iedereen besteed. Zeker in een kleinere bibliotheek kan het wel eens lastig zijn om alle werkzaamheden goed te combineren en in dat geval is mijn tip (behalve dat filteren van informatie) ook het maken van keuzes. Twee medewerkers die zich specialiseren in communicatie als sms, msn en wat dies meer zij, en weer twee anderen die zich richten op het bijhouden van een kleine gemeenschap. Of dat nu een wiki is, een discussielijst of een weblog maakt dan niet eens zoveel uit. Als het goed is, levert het op termijn alleen maar tijd op. Ook al omdat je dan beter thuis bent in alle nieuwe toepassingen en gereedschappen….

Maar wat mezelf betreft:
De sfeer in de (biblio-)blogosphere gaat me steeds beter bevallen 🙂

@

5 Reacties

  1. Henk schreef:

    En hoe ging het met mijn oude bdi-klasgenoot Jan?

  2. rob schreef:

    Edwin, ik heb ook genoten van deze bijeenkomst. Hoe noemen ze dat in het Engels, een hot tub? Het was geweldig om met gelijkgestemden te zijn, zonder dat je hoeft uit te leggen WAAR we nou helemaal mee bezig zijn.
    Het zal nog een hele klus worden om 158 minuten geluidsopname tot een verhaal te maken, maar ik ga er met plezier aan beginnen.
    Jij ook bedankt voor je insprirende bijdragen!

  3. Henk,

    Als je het mij vraagt uitstekend 🙂

    En Rob: volgens mij vond iedereen het een verademing, dat gevoel kreeg ik tenminste wel. En het is toch ook wel bijzonder dat je nu opeens gezichten hebt bij posts.

    Succes met het destilleren, dat kan nog mooi voor je vakantie 🙂

    Edwin

  4. Marina schreef:

    Ha Edwin en de anderen,

    Leuk om een mailtje van een cursist van ‘mij’ te lezen!

    Heel herkenbaar dat gevoel van ‘ik heb het al zo druk, dus hoe doe ik dit er ook nog bij’. Omslag: het komt er niet bij, maar komt in plaats van (een nog nader te bepalen iets). Een leuke post met dit thema is //boelepytsma.blogspot.com/2005/11/urgent-of-belangrijk.html

    Als ik Steven Covey goed interpreteer zegt hij: De tijd die aan onbelangrijke urgente dingen wordt besteed, zou beter aan belangrijke niet-urgente dingen moeten worden besteed. En als we dan ook nog de 80/20-regel hanteren (//nl.wikipedia.org/wiki/Pareto_principe) dan lijkt het ‘slechts’ nog een kwestie van time-management te zijn om nieuwigheden te integreren in je dagelijkse leven.

    Tja, al schrijvend is elk dilemma eenvoudig op te lossen 😉

    Groet, Marina

  5. Inderdaad een leuke tekst Marina. Nog een aanrader in dit kader is het boek
    //www.felix-en-sofie.nl/cgi-bin/dbp.cgi?db=bp&ID=175 : de tirannie van het moment.

    Ook verkrijgbaar bij de ZB 😉

    Edwin

Reageer