clear

zoeken

search

Bibliotheekbezoekers en gadgets, een kennismaking met de toekomst

06 februari 2007


In het najaar geef ik een korte cursus aan mijn collega’s over ICT in relatie tot het werk aan de inlichtingenbalie. Veel voorkomende vragen van klanten op het gebied van technologie vormen daarbij het uitgangspunt. De ontwikkelingen zijn namelijk nauwelijks bij te houden en het is daarom des te belangrijker dat iedere inlichtingenmedewerker kan inschatten of hij of zij een vraag redelijkerwijs zou moeten kunnen beantwoorden of niet.

De tijden dat bibliotheekbezoekers alleen wegwijsvragen stelden, of vragen over de collecties en catalogi, liggen achter ons. Zij vragen anno 2007 ook om assistentie bij het gebruik van Wifi, hun mobiele telefoons en camera’s, internettoepassingen als webmail , videosites en widgets, printopdrachten, chatfuncties, enz. De lijst is lang en de verwarring die soms ontstaat over de grenzen van het inlichtingenwerk, is begrijpelijk.
Het leek ons daarom goed om de rode draad binnen ICT-ontwikkelingen en het inlichtingenwerk vast te stellen, en daarmee ook de grenzen aan wat je van inlichtingenmedewerkers zou mogen verwachten op dat gebied.

Eenvoudig is dat niet. Technologie die vandaag wordt beschouwd als State of the Art is morgen weer verouderd. Digitale trends hebben een kortstondig leven. Maar een rode draad is er wel degelijk. Collega Alinda heeft vorig jaar al een introductie verzorgd, op het gebied van ICT en zogenaamde gadgets, die prima kan fungeren als basis. Ik zal proberen de informatie uit haar workshops iets meer toe te spitsen op concrete vragen van bibliotheekbezoekers.

Nu kwam ik gisteren een presentatie uit 2006 tegen, van ene Hope Tillman, met de titel ‘Great Gadgets in Libraries’. Die presentatie is te downloaden als PDF of Powerpoint. Het is een aardige introductie van de relatie tussen gadgets en bibliotheken, belicht in 52 dia’s.
Niet alles wat je in de presentatie ziet is even relevant. Het overzicht is ook zeker niet volledig. Sommige gadgets of ontwikkelingen zullen alweer snel worden ingehaald door de tijd of zullen nooit het grote publiek bereiken.
Beschouw het daarom als een kennismaking, een indruk. Misschien dat het bekijken ervan al wat vragen oproept. Kan ik mooi proberen die in een later stadium te beantwoorden!

@

6 Reacties

 1. Henk schreef:

  De link naar de powerpointpresentatie werkt niet.

 2. Dank Henk,

  Ik heb het aangepast!

 3. Henk schreef:

  Desondanks krijg ik nog steeds foutmeldingen. Misschien veel verkeer n.a.v. jouw blog?

 4. Nou dat zal vast wel loslopen 🙂
  Het viel me wel op dat het wel lang duurt voordat je de ppt binnenhebt.

  De inhoud van de PDF is overigens precies gelijk.

  Misschien gaat het sneller als je zoekt op de titel van de presentatie en beperkt in Google op extensie .ppt
  De eerste treffer is het dan!

 5. Marina .... schreef:

  Echt leuk dat je die cursus gaat geven!

 6. Kom je ook Marina?

  🙂

Reageer