clear

zoeken

search

Met je stem naar muziek zoeken met Midomi

30 januari 2007


Ik hik al een maand of vier tegen een klusje aan: mijn cd’s op alfabetische volgorde zetten. Dat is een klusje van niks maar op de een of andere manier stel ik het keer op keer uit.
Vandaag wil ik het gaan doen. Heb een dagje vrij genomen en moet sowieso nodig eens een beetje gaan stofzuigen, afwassen en boodschappen doen. Zo’n dag dus.

Maar oh, wat zit ik heerlijk te rekken. Terwijl ik de uitgebreide mogelijkheden van mediaplayer Songbird eindelijk eens wat beter verken zoek ik in het blogarchief terug naar posts over mediaplayers en databases/zoekmachines voor muziek. Dat zijn er nogal wat. Van Pandora tot Songtapper, van Musiclens tot Odeo. Allemaal mooi, allemaal nuttig.

Er zijn letterlijk duizenden bronnen voor het zoeken naar muziek. Je kunt downloaden of kopen wat je maar wilt. Via websites en weblogs, via P2P of via zoekmachines voor Torrents.
Je kan een dagtaak maken van het zoeken naar muziek en het organiseren van je collectie. Honderden cd’s en lp’s en duizenden mp3-bestanden. Zoveel dat je harde schijf bijna volloopt en je noodgedwongen mappen moet overhevelen naar andere opslagmedia.

Maar welbeschouwd is het krankzinnig. Hebzucht gaat vervelen. Ik verlang verdomme terug naar de jaren tachtig waar ik me de hele zaterdag de pleuris stond te werken in een bloemenkwekerij en daarmee veertig piek opstreek. Dat ging natuurlijk dezelfde avond nog op, tijdens mijn eerste, voorzichtige schreden in het uitgaansleven.
Maar als je schoolvakantie had verdiende je 250 piek.
Steevast pakte ik met mijn maatjes de trein naar Amsterdam om daar ons zuurverdiende geld uit te gaan geven in de Haringpakkerssteeg of de Utrechtsestraat, bij Boudisque en Get Records.
We kochten allemaal 5 lp’s die we terug in Middelburg meteen voor elkaar op audiocassette opnamen. Hadden we in een klap 20 nieuwe albums, op vinyl en tape. En reken maar dat je die grijsdraaide. Een sociaal netwerk avant la lettre.

Het is nukkige nostalgie. Ik zou de overvloed van nu immers ook niet meer willen missen. Maar wat lijkt het lang geleden dat ik een hele dag in een platenzaak rondhing en geconcentreerd een schijf beluisterde voordat ik’m kocht. Dat ik platen soms wel tien keer per dag draaide, tot verdriet van mijn lieve ouders. Dat er muziek op mijn verlanglijst stond die ik alleen bij de gratie van de platenboer kon bemachtigen, via de import.

Mmmmm. Ik wilde eigenlijk iets schrijven over Midomi. Maar ik zie er vanaf. Ik poets de plaat. Vinyl moet het zijn. En wel nu!

Lator!

@

14 Reacties

 1. Sybilla schreef:

  “Het is nukkige nostalgie. Ik zou de overvloed van nu immers ook niet meer willen missen. Maar wat lijkt het lang geleden dat ik een hele dag in een platenzaak rondhing en geconcentreerd een schijf beluisterde voordat ik’m kocht. Dat ik platen soms wel tien keer per dag draaide, tot verdriet van mijn lieve ouders. Dat er muziek op mijn verlanglijst stond die ik alleen bij de gratie van de platenboer kon bemachtigen, via de import.”

  Dit is zoooo herkenbaar! Het verwondert me alleen dat jij ook al oud genoeg bent om dat soort gevoelens te hebben πŸ˜›

 2. Haha Syb, dat beschouw ik dan maar als een compliment want ik ben toch echt van 1971 en in 1983-88 moest je toch echt roeien met de analoge riemen van die tijd. En juist op die leeftijd leerde ik de impact van popmuziek kennen!

  Laatst was High Fidelity op televisie? Ken je die? Die speelt daar ook mooi op in. Ander aanrader, ook al met John Cusack, is Grosse Pointe Blank. Alleen al vanwege de soundtrack!

 3. Daan schreef:

  Mooi, die herinneringen… Mijn zuurverdiende geld (kassajuffrouw bij de supermarkt, 25 gulden voor een zaterdag) ging eveneens op aan uitgaan πŸ™‚ Maar een ding is niet veranderd, net als vroeger vind mijn lieve vader het nog steeds onzin als hij mijn omvangrijke (hm, eerlijk zijn, het is een gecombineerde met vriendje) cd-collectie ziet want zijn logica is dat je die plaatjes nooit allemaal kunt draaien en dat je niet eens meer wat wat je nu in de kast hebt staan. Tja…

 4. Dappere Bas schreef:

  Zeker herkenbaar. Al was het maar om het noemen van Get Records en de Boudisque. (wij kwamen ook nog wel een in ForEverChanges. Die bestaat helaas niet meer)

  Vroeger draaide je de plaatjes zo vaak dat je ze kon dromen. Dat lukt me nu niet meer. Maar met Itunes kan ik ze wel weer makkelijker vinden en doorelkaar gooien. :o)

  Alfabetiseren gaat me goed af. Elk schijfje gaat namelijk na zijn draaibeurt weer terug op zijn plek. (neurotisch he :o)

 5. @ Daan: vaders hebben (bijna) altijd gelijk he πŸ™‚

  @ Bas: ForEverChanges ken ik niet eens. De rol van Boudisque en Get Records werd voor mij later overgenomen door Independent Outlet, in de Vijzelstraat. De beste van allemaal, als je van herrie houdt πŸ™‚

  Ik ben net zo neurotisch hoor. Ik ga er NU aan beginnen! ^^

 6. Indindo schreef:

  Herkenbaar, alleen kocht ik op een gegeven moment als enige nog lp’s en singles en die werd door de rest geleend en op tape overgezet. Mijn fonotheek functie heeft me wel nieuwe vrienden opgeleverd, net als het zorgvuldig compileren van audiocompilaties. Forever Changes was een toffe zaak, die verkocht nieuwe cd’s (oplage van 1 vaak, promo’s van de platenmijen) voor de helft van de prijs.

 7. Mensen die de tijd nemen om mooie compilaties te maken verdienen sowieso vrinden!

 8. Marco schreef:

  Herkenbaar indeed. Samen met een vriend kocht ik lang geleden vrijwel mijn gehele lp-collectie bij elkaar. Op basis van een 50/50 verdeling. Hij had echter geen platenspeler en eiste een cassette-opname tijdens de eerste draaibeurt, daarna was de schijf van mij. Gouden deal!

  Compilatietapes klinken ook bekend. Heerlijk om vrienden en bekenden je eigen smaak proberen op te dringen πŸ™‚ En als ze hem niet goed vonden daar uren over discussiΓ«ren. Heerlijk!

 9. Ha! Jij had het dan helemaal mooi voor elkaar Marco.
  Grappig is ook wel dat ik de onvervangbare platen later ook nog op cd heb proberen te kopen. Dat is lang niet bij allemaal gelukt. Er zijn nog platen waar ik naar zoek in digitale variant πŸ™‚

  Wat me trouwens ook opvalt is dat nostalgie altijd reacties oproept, van de Ryam schoolagenda tot muziek.

  Is dat iets van boven de dertig?

  Niks mis met terugkieken in ieder geval!

 10. Ondertussen staat de hele vetzooi wel neer netjes op een rijtje. Was er twee uurtjes mee zoet maar dan heb je ook wat.
  Vanaf nu gaan ze weer direct neurotisch terug de kast in na het draaien Bas, behalve die in de wisselaar dan…

 11. Fred Zelders schreef:

  Je hebt me wel erg nieuwsgierig gemaakt over Midomi.
  Ik er dus meteen naar toe geklikt.
  En wat dacht je? “Midomi.com is currently undergoing routine maintenance.
  Please come back at 2:45am (PST).”

  Komt er nog een post over Midomi?

 12. Het echte uitproberen moest nog beginnen Fred. Soms doe ik dat tegelijkertijd, zodat ik relevante links ook meteen in de post kan opnemen. Maar als het een keer past zal ik er nog een keer op terugkomen!

 13. Anoniem schreef:

  De site is inmiddels weer online!

 14. Sybilla schreef:

  High Fidelity is zeker bekend; de andere niet – dank voor de tip! En aan Forever Changes koester ik dezelfde herinneringen als Indindo πŸ™‚ Independent Outlet is behoorlijk aan het veranderen: daar kun je tegenwoordig de meest uiteenlopende zaken kopen, zoals ik enkele weken geleden merkte.

  En de compilatietapejes? Ik heb er nog in de kast die ik 30 jaar geleden van vrienden kreeg… of die van mij nog bij hen in de kast staan durf ik niet te hopen!

Reageer