clear

zoeken

search

De kanalen van Nintendo’s Wii: zeg maar dag tegen de jongeren

22 november 2006


Nog niet zo lang geleden las ik dat virtuele gemeenschappen voor veel jongeren zijn verworden tot definitieve online verblijfplaats. Voor sommige leden gelden de gemeenschappen niet eens meer als alternatief voor het internet: ze worden beschouwd als het internet zelf. Alle informatie wordt betrokken binnen de gemeenschap en de communicatie vindt ook bijna alleen daar plaats. Dat is precies de reden waarom steeds meer organisaties een plaatsje zoeken in werelden als Second Life en politici zieltjes proberen te winnen binnen de digitale muren van communities als Hyves.

Nederlandse bibliotheken anticiperen hier nauwelijks op maar vragen zich ondertussen wel af hoe het komt dat de belangstelling voor online diensten niet meer toeneemt maar zelfs daalt. Dat lijkt me niet zo een ingewikkeld vraagstuk.

En ik ben er van overtuigd dat we nog maar aan het begin staan van een geheel nieuwe periode. Ik schrijf niet voor niets zo veel over games en virtuele werelden. We staan aan de vooravond van een nieuw informatietijdperk. Op zeker.

Neem nu de nieuwe gameconsole van Nintendo, de Wii. Zoals ik reeds meldde verkocht die machine binnen een dag uit in de VS en ik denk dat dat in Europa niet veel anders zal zijn. Er is veel ‘buzz‘ in ieder geval.

De Wii is een goed voorbeeld van het tempo waarin convergentie om zich heen grijpt. De Wii heeft namelijk een 24-uurs Internetverbinding en bevat vele kanalen. De Browser is Opera en het systeem is helemaal klaar voor interactieve technieken als AJAX, widgets, enz. Via de kanalen kunnen spelers ook met elkaar communiceren, kunnen ze nieuws tot zich nemen via CNN, hun foto’s beheren, enz.

Je kunt aan je water voelen dat de nieuwe consoles, die straks vele miljoenen gebruikers zullen hebben, toekomstige klanten weg zullen houden van het traditionele web. Zij gaan hun leven elders slijten. Dat zullen wij ook goed merken. Veel van onze sites zijn nog niet eens gereed voor een browser als Opera, laten technieken als AJAX links liggen, en negeren widgets en gadgets volkomen.
Het is nog maar de vraag of het iets zou uitmaken als dat allemaal niet het geval zou zijn, maar toch… De stelling de gemiddelde tijd die een bibliotheek nodig heeft om een nieuwe technologie te implementeren is langer dan de gemiddelde levenscyclus van een technologie lijkt me geen onzin.

Maar het was niet mijn insteek om hier nu weer doemscenario’s te schetsen. Ik wil eigenlijk alleen maar benadrukken dat ik geloof in de gigantische impact die nieuwe technologie zou kunnen hebben op het informatiegedrag van mensen. Ik zeg bewust ‘gigantisch’ omdat veel mensen er lacherig over doen, of dat idee wegwuiven. Die mensen komen van Lillo (Dat is een Zeeuwse uitdrukking voor lieden die geen benul hebben).

Ik hoop zelf nog even te kunnen ontkennen dat ik van Lillo kom en heb inmiddels besloten de Wii ook aan te gaan schaffen. Voor Zelda natuurlijk (want verdomd, je kunt ook nog gamen met dat ding) maar ook om een beetje bij de les te blijven…en de convergentie op de voet te volgen.

Meer informatie over de kanalen kun je vinden bij Techzine, op Ownage en via Games Blogo. GigaOM vertelt ook iets over de mogelijkheden van de twee andere consoles.

Dit is geen kinderspel meer…

@

2 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    Ja, ja nog even wachten maar dan gaan Wii online! Wordt een leuke Mokum – Middelburg confrontatie, kijk er naar uit. Mzzl, Jeroen

Reageer