clear

zoeken

search

Ondoorgrondelijk ondergronds: private P2P gemeenschappen

16 augustus 2006


Op webwereld stond maandag een artikel van Koen Vervloesem over de macht van grote mediaconcerns en platen-/filmmaatschappijen en de beveiligingsstrategieën die zij voeren.

Persoonlijk geloof ik echter niet dat de grote jongens het ooit zullen winnen van de online gemeenschappen als het gaat om het (illegaal) verkrijgen van alle soorten content. Of het nu gaat om films of muziek, om tijdschriften of boeken: iedereen die goed kan zoeken kan mediabestanden vinden, want het aanbod is enorm en er zijn ontelbaar veel kanalen. En de ‘slechterikken’ zijn de beveiligingsindustrie over het algemeen een stapje voor. Vergeet niet dat het web vele malen groter is dan Google doet vermoeden. Google ontsluit slechts een fractie van het internet. Er zijn uitgestrekte achterbuurten waar zoekmachines helemaal niet komen en de opmars van Creative Commons doet ook, zij het voorzichtig, afbreuk aan de macht van de grote mediabedrijven.

Op Read/Write Web stond gisteren ook een post over ondergrondse p2p-netwerken. Het gaat hier om programma’s als Kazaa en Soulseek maar dan in de niet vrij toegankelijke variant. Nu beschik je met de vrij toegankelijke filesharing-programma’s al over een immens grote collectie audio/video/tekst maar met ondergrondse netwerken wordt het allemaal nog een beetje gekker. Zo heb ik mezelf ooit veel moeite moeten getroosten om binnen te komen bij Kraytracker. En bij Kraytracker zijn ze erg streng. Je komt daar niet weg met alleen ‘leechen‘: ‘seeden‘ moet je. En doe je dat niet, dan lig je eruit. Maar eenmaal binnen bij Kraytracker, bevind je je in een afgesloten wereld waar je bestanden kunt delen met gelijkgestemden, zonder pottenkijkers. En zoals KT zijn er vele netwerken.

Internet is ongelooflijk groot en er zullen altijd hackers en crackers bestaan en mensen die bestanden uploaden en delen. Ik kan mezelf niet voorstellen dat centrale overheden of commerciële organisaties er ooit in zullen slagen alle illegaliteit uit te bannen. Af en toe eens een gevoelige slag links of rechts of een tijdelijke oplossing, maar uiteindelijk komen de achterbuurten altijd weer met een antwoord.
Evengoed een interessant kat en muis-spelletje om te volgen. Ik vermaak mezelf altijd uitstekend op de tribunes…vandaag bijvoorbeeld weer met de move van de piratenpartij uit Zweden. Mooi stel grappenmakers vind ik dat.

@

Op de foto the weathermen. Die waren ook nogal ondergronds.

3 Reacties

  1. Dank je.
    Ben benieuwd hoever ze komen. In Zweden zijn ze nogal stof tot discussie in ieder geval.

  2. Anoniem schreef:

    een uitstekend artikel over p2p op //tweakers.net/reviews/640

Reageer