clear

zoeken

search

De achterbuurten van het web

13 februari 2006



Naïef. Anders kun je de wens van de NVPI niet noemen. De branche-organisatie voor de entertainmentindustrie wil namelijk dat er een verbod komt op illegale downloads, juist omdat het downloaden van legaal materiaal zo’n grote vlucht nam in 2005.
Nu vind ik het prima dat er geld wordt verdiend en gun ik het de platenmaatschappijen en artiesten van harte, dat is hier niet mijn punt. Er wordt ook veel geïnvesteerd in nieuwe beveiligingsmethoden. Dat is prachtig. Maar de NVPI gaat wel voorbij aan de enorme omvang van het illegale circuit. Ik geloof nooit dat die strijd gewonnen kan worden.

Het illegale circuit binnen het WWW heeft mij altijd mateloos gefascineerd. Ik verslond boeken als ‘Takedown‘ , over de jacht op misschien wel de bekendste hacker ooit, Kevin Mitnick, maar ook vele titels die mijn technisch beperkte geest regelmatig te boven gingen, zoals het ‘hacker’s handbook

Het is een fascinerende wereld, van ‘white hats, black hats en honeypots’. De term hacken is eigenlijk een positieve, terwijl die vaak anders wordt gebruikt.
Van een afstandje mag ik ze graag in de smiezen houden. Want hoewel er velen zijn, die stout, vandalistisch of zelfs crimineel zijn, zijn er ook velen die aan de basis stonden van een groot deel van de technologie waar wij nu met z’n allen de vruchten van plukken. En hoewel ik niet alles begrijp van wat ik lees op de beide astalavista’s (.com en .box.sk), blijven het sites (naast vele andere) die tot de verbeelding spreken. Je moet daarbij overigens niet opkijken van een verdwaalde borst links of rechts.
Het grappige is dat dit soort sites zich presenteren als bronnen voor beveiliging van informatie maar ondertussen een broeinest zijn van illegale activiteiten. Of je nu op zoek bent naar codes voor gedownloade software, naar software waarmee je activiteiten op je pc kunt registreren of onbeperkte toegang tot nakend vrouwelijk schoon: je kunt het er vinden.

Bij de gratie van de mensen die hier vertoeven kunnen de sites, waar je alles wat je maar wilt ook kunt downloaden, blijven bestaan. Gisteren verbaasde ik me bijvoorbeeld nog over de rijkdom van torrentspy: van audiobooks tot films die nog niet in de bios zijn, van muziek tot alle tijdschriften van de maand februari: haal maar binnen met die snelle verbinding. En dan heb ik het nog niet eens over al die p2p-programma’s met collecties waar je stil van wordt.

Soms haalt Brein een site uit de lucht, soms wordt iemand gedagvaard. Maar een verbod, zoals de NVPI wenst? Dat is net zoiets als voetbalsupporters verbieden foute dingen te roepen. Kansloos.

E

2 Reacties

  1. Henk schreef:

    Als dat verbod net zo effectief wordt als het verbod op SPAM kunnen we nog lachen.

  2. Michael de Jonge schreef:

    Nouja. Ik denk dat je de NVPI het voordeel van de twijfel moet gunnen. Blijkbaar IS er geen verbod. En als er geen verbod is, kun je de oorlog niet eens beginnen, laat staan hier en daar wat tikken uitdelen.

Reageer