clear

zoeken

search

Creative Commons: beestachtig goed

30 april 2006


Ik ben altijd zeer gecharmeerd geweest van de P2P-gemeenschap, het open source-gedachtengoed en van Creative Commons (CC). Vandaag heb ik eens wat tijd uitgetrokken om wat meer te lezen over CC.

In Wikipedia wordt CC als volgt omschreven:

“Creative Commons (CC) is een oorspronkelijk Amerikaans project voor het bevorderen van open content. Het wil het mogelijk maken om creatieve werken vrijer beschikbaar te stellen dan bij traditioneel auteursrecht of copyright mogelijk is, zodat die werken bijvoorbeeld makkelijker gekopieerd en verspreid kunnen worden of dat anderen er verder aan kunnen werken. Het project biedt verschillende vrije licenties aan die copyrighthouders kunnen gebruiken om bij het verspreiden van informatie problemen te voorkomen die door de huidige auteursrechtwetgeving kunnen optreden.”

Op R-Win is een overzicht te vinden van CC-feiten. Er zijn al 15 miljoen on line documenten met een CC-licentie.

Als je meer wilt weten over CC en kennis wilt maken met toepassingen, is de Nederlandse site van Creative Commons eigenlijk al meteen een goed startpunt. Je vindt er onder meer:

CC kan breed worden toegepast. Een paar voorbeelden:

  • Het project “de Nieuwe Kaart van Nederland” is een initiatief van het Nirov en het Ministerie van VROM en omvat een totaaloverzicht van geplande ruimtelijke ontwikkelingen en functionele veranderingen in Nederland.
  • Science Commons biedt CC-oplossingen voor het optimaal gebruik van wetenschappelijke onderzoeksresultaten.
  • ccMixter is een project waarbij iedereen muziek kan luisteren, maken en remixen. En dat betreft heus niet alleen het werk van muzikale prutsers! Zo kun je er ook, met toestemming van de bands zelf, samples gebruiken van de Beastie Boys, de oude frontman van de Talking Heads, David Byrne, en van Thievery Corporation. Ik moet meteen weer denken aan dat vage tussendoorplaatje van de Beasties, the in sound from way out!. Die plaat bevat zo veel gekke deuntjes dat zelfs ik er wellicht nog mee uit de voeten zou kunnen. Dan neem ik wel eerst even muziekles bij Berklee Shares, het laatste Creative Commons-voorbeeld. Ongekend wat je hier allemaal kunt vinden. Ook lessen voor dj’s dus.

Misschien ooit nog eens proberen, als ik echt te veel tijd over heb. In een volgend leven wellicht?
Nu ga ik eerst maar eens de laatste van Guy Richie bekijken. Ik zal maar niet te veel op de recensies letten…

@

2 Reacties

  1. Henk schreef:

    R-win? Krijgen we straks ook @win?

  2. Zie mijn signatuur van de laatste twee weken 🙂

    @

Reageer