clear

zoeken

search

Het einde van Bibliotheek 2.0

12 juni 2017

Vaarwel, Bibliotheek 2.0. Een dezer dagen zal Ning de stekker trekken uit de site die ik in april 2007 startte. Waarom? Omdat het bedrijf achter het platform de jaarlijkse kosten van 500 dollar niet meer af kan schrijven en ik geen zin meer heb om daar nog werk van te maken. Het is gewoon mooi geweest. Natuurlijk voelt het niet zo goed om een site waar nog zoveel oude discussies en blogs op zijn te vinden zomaar te laten verdwijnen (digitale duurzaamheid was en blijft een aandachtspunt), maar de troost is dat de Koninklijke Bibliotheek heeft laten weten dat de site zal worden gearchiveerd. Liefhebbers kunnen ‘m dan altijd nog offline bekijken in het gebouw van de KB in Den Haag, als dat echt nodig is.

Zojuist heb ik zelf nog eens een uurtje zitten bladeren door de archieven. Activiteiten zijn er nauwelijks nog, maar er zijn nog altijd 6300 mensen lid. Meer dan 1000 discussies op het forum en bijna 2000 blogposts. De hoogtijdagen lagen duidelijk in de periode 2008-2010. Toen gebeurde daar echt heel veel, werden er ook belangrijke onderwerpen aangekaart. De bibliotheeksector kon eigenlijk niet meer om het platform heen. Dat zagen heel veel mensen in, behalve de mensen aan de top. Daar zou ik nog of weer van alles over kunnen schrijven maar dat heeft ook weinig zin. Dat is nu eenmaal altijd de status quo geweest. Daardoor waren er ook altijd genoeg onderwerpen om lekker furieus of bedroefd over te schrijven. Mensen roepen nog wel eens enthousiast dat er in die tien jaar ondertussen toch heel veel is veranderd maar ik geloof daar niet echt in. Kleine dingen ja, maar op hoofdlijnen is het allemaal nog net zo rot als ooit.

Het zij zo, maar het leven is te kort voor blijvende verbittering.

Liever kijk ik terug op de mooie jaren van het platform en op al die betrokkenheid van al die goede mensen. Op de steun die er wél kwam van stichting GO en de KNVI. Op die lieve mensen die bereid waren mee te sleuren, te enthousiasmeren en vooral: mee te discussiëren en -denken. Dat er spontane evenementen uit voortkwamen zoals de Happe.Ning. Dat commissies er hun input kwamen halen en dat ik er ooit nog eens die prijs mee won. Dat was toch een mooie stimulans. Er had ongetwijfeld meer in gezeten als ik wel een pak zou hebben aangetrokken er er de boer mee was opgegaan, maar dát heb ik altijd te mooi gevonden. De community zelf was ook al een beloning. Ik heb er oprecht veel van opgestoken, en er links en rechts toch m’n vruchten van geplukt. Ik wil iedereen bedanken die tijd en energie heeft gestoken in het platform. Bij dezen!

Voor de liefhebbers: over Bibliotheek 2.0 en Open Bibliotheken op M.I. Webwerk:

//edwinmijnsbergen.nl/?s=bibliotheek+2.0

3 Reacties

 1. Michel Wesseling schreef:

  Beste Edwin,
  Ook aan mooie dingen komt een einde. Je hebt met dit platform zo’n 10 jaar de tongen van onze collega’s losgemaakt, discussies aangezwengeld, kortom je best gedaan om “het vak” en “de sector” positief te beïnvloeden.
  Dat werd zeer gewaardeerd, getuige de grote schare van 6300 (en in de toptijden waren het er nog meer) volgers.

  Heel veel dank daarvoor!
  Michel

 2. Wim Keizer schreef:

  Ik denk dat er diverse oorzaken voor zijn aan te wijzen om welke redenen de activiteiten op dit platform tot bijna nul waren gekrompen. Ga ik misschien nog wel eens doen.
  Voor nu: bedankt, Edwin, Bibliotheek 2.0 was zeker een bron van inspiratie, ook voor m’n Nieuwsbrief Nieuw Bibliotheekwerk en voor WWW, veel meer dan Bieb-to-bieb ooit zal worden.

 3. Dank voor de aardige woorden, Wim en Michel! Het grappige van experimenten of projecten zonder echte doelstellingen is dat je uiteindelijk toch krijgt te maken met verwachtingen en teleurstellingen, ook van jezelf. Als je van tijd tot tijd terugblikt zie je veel interessante fases en emoties. Noem het gerust ontwikkeling. Maar daar weet jij Wim, met je recente boek, nog meer van dan ik, maar dan op een ander niveau. In die zin gebeurt er toch ook best wel weer veel in zo’n decennnium 🙂

Reageer