clear

zoeken

search

Besteed je tijd goed en kijk eens naar Time Well Spent

16 oktober 2016

In the end, he says, companies stand back watching as a billion people run around like chickens with their heads cut off, responding to each other and feeling indebted to each other.

Vanmiddag besteedde ik bijna twee uur van mijn tijd aan een razend interessant artikel in The Atlantic, ‘The Binge Breaker‘, over Tristan Harris. Ik was voor de column IPLingo bezig met het woord Bingewatchen, stuitte op het artikel en besloot het te lezen. Tijdens het lezen sloeg ik het ook meteen op in de app Pocket, en mailde een site waarnaar verwezen werd in de tekst naar mezelf: Time Well Spent.

Een uur later keerde ik al terug bij het artikel om het helemaal te lezen. En passant checkte ik ook het veel kortere Variable Rewards: Want To Hook Users? Drive Them Crazy. De essays van Harris liet ik nog even voor wat ze zijn, maar ik scande nog wel een recent artikel van NRC, Hoe psychologen jou verslaafd maken aan Netflix en Instagrambelandde vervolgens op de site van Tegenlicht, en keek de uitzending van 25 september 2016 terug: What Makes You Click.

Dit alles ving mijn aandacht omdat ik al wat langer niets meer over aandacht las, laat staan schreef. Dat heeft alles te maken met focus op andere dingen. Het is onderdeel van mijn persoonlijke prioriteiten, mijn eigen informatiemanagement. Maar juist daarom vond ik dit weer even heel interessant. De technieken om ons te verleiden worden steeds geavanceerder, bedrijven worden er steeds beter in. Onze reactie daarop kun je, zoals de uitzending van Tegenlicht laat zien, inderdaad wel vergelijken met het gedrag van gokkers.

Of Time Well Spent ooit het manifest zal ontstijgen zal de tijd leren. Misschien betalen we straks inderdaad graag voor software die sociale media waardevoller maken, in plaats van verstorender. Ik heb de afgelopen tien jaar zelf al veel tijd gestopt in het aanbrengen van filters en lijsten en het uitschakelen van notificaties. Had ik dat niet gedaan, dan zou mijn werk er nu een stuk minder aangenaam zien. Wat zou het mooi zijn als dat een standaard zou worden, een uitgangspunt. Je wilt toch niet hele dagen dingen moeten manipuleren om niet gemanipuleerd te worden?

Het kost je een paar uurtjes, maar ze zijn het waard hoor, die links. Dat vind ik althans wel.

@

Reageer