clear

zoeken

search

De Art Camera van Google brengt museumkunst wel héél dichtbij

27 mei 2016

Natuurlijk kan een virtuele weergave van een schilderij – hoe scherp dan ook – niet tippen aan een daadwerkelijk museumbezoek. Dan pas zie je hoe groot het schilderij is en welke textuur het heeft, en kan je het vanuit verschillende invalshoeken bekijken.

Aldus Beckett Mufson van The Creators Project, over de Art Camera van Google Cultural Institute. Daar heeft hij vast gelijk in, maar ik vraag me af of mensen die musea niet zo vaak of niet zo graag bezoeken er ook zo over denken. Van de week had ik het er nog over met een makker. Dat je dan een uur in de rij staat voor het Louvre om je eenmaal binnen omringd te weten door honderden drommende mensen die de Mona Lisa ook willen zien. Dat blijkt dan in werkelijkheid een heel klein schilderij te zijn. Daar knap je als leek gewoon niet van op.

Nu is de Mona Lisa niet opgenomen in de collectie van Art Camera, maar 1360 andere werken wel. En allemachtig: wat kun je ver inzoomen op die werken! Ik probeerde het uit met de Dans op boerenbruiloft,  van Pieter van der Heyden. Superieur! Je zou bijna denken dat je met deze tool online meer details kunt bekijken dan tijdens een bezoek aan het museum zelf. En het echte schilderij blijft gevrijwaard van de hete publieksadem bovendien. Een kanttekening bij dit specifieke schilderij is overigens wel dat je het ook in vrij hoge resolutie kunt downloaden op de site van het Rijksmuseum (bijna 9 Mb), dan kom je met dat inzoomen natuurlijk ook al een heel eind.

Maar hoe dan ook: een prachtproject. Je leest meer over de techniek achter de Art Camera op het blog van Google.

Gerelateerd:

Extreme close-ups van Google Maps (2007)

Merkwaardige kunst deel 23: Bibliothèque Idéale (2010)

Parijs in 26 Gigapixels (2010)

Google Street Art, een prachtproject (2014)

@

Reageer