clear

zoeken

search

Vrijheid 2016

21 april 2016

Wat ik zelf vind van grootschalige en dure evenementen in een stad als Middelburg deed ik in 2010 al eens uit de doeken. Ik geloof niet dat ik er nu heel anders over denk. Als je een beetje stad bent horen zulke dingen er gewoon bij maar je kunt je ook afvragen of het niet wat minder kan allemaal, of anders.

Vandaag en gisteren kuierde ik, vooral uit hoofde van Wij zijn De Stad, door het hartje van Middelburg Centrum, om te kijken hoeveel voeten de uitreiking van de Four Freedoms Awards dit jaar in de aarde had. Heel veel voeten dus. Ik geloof niet dat ik ooit zoveel politie en andere beveiliging in de stad heb gezien. Daar kreeg ik een vreemd gevoel van. Maar waar ik een paar jaar geleden nog droef gestemd kon raken bij de aanblik van zoveel beveiligingsgeweld, ervoer ik het nu als onvermijdelijk, bijna als normaal. Misschien kwam het wel omdat het zonnetje de stad wat lomer maakten en de meeste agenten ook relaxed waren, net als de demonstranten. Niemand lijkt er nog moeite mee te hebben om gefilmd of gefotografeerd te worden. Het is allemaal onderdeel van het circus.

Maar pak ik er dan zo’n kiekje bij uit het Middelburg van 1909, waarop een menigte is te zien die de geboorte van prinses Juliana viert, dan denk ik wel: wat is vrijheid toch veranderd, in de loop van de tijd.

Drukte_Tympaanplein_1909_geboorte_Juliana

Foto’s op Wij zijn De Stad:

In afwachting van de Four Freedoms Awards 2016

Four Freedoms Awards 2016: het laureatendiner

Four Freedoms Awards 2016: Wij zijn De Vesting

@

Reageer