clear

zoeken

search

Koninginnedag Middelburg 2010: wat een feest!

07 april 2010

Kijk, het begint ermee dat je als Middelburger niet mag zeiken. “Al jarenlang wordt er steen en been geklaagd dat er maar zelden iets is te doen in de Zeeuwse hoofdstad dus als er dan eens iets wordt georganiseerd moet je gewoon blij zijn!” (aldus een bevriende medewerker van de gemeente Middelburg.)

Daar is iets voor te zeggen. Er gebeurt inderdaad niet zo gek veel in ons mooie stadje. Het grote marktplein is het grootste deel van het jaar akelig leeg, behalve dan op donderdagen. Dan is het weekmarkt. Dan komt het met meel en vet gevoede volk zonder zenuwen naar de hoofdstad.  Er worden weliswaar ook speciale evenementen georganiseerd (van het vermaarde Zeeland Nazomerfestival tot de jaarlijkse keverdag op het marktplein) maar echt veel om het lijf heeft dat allemaal niet. Daarom waren veel mensen allang blij dat ze op 30 april 2005 naar een uitgeklede bralversie van Boney M. mochten komen kijken, op het plein.

Met dat idee in het achterhoofd had ik daarom besloten dat ik het een goed plan vond, dat Middelburg dit jaar een finishplaats van de Giro d’Italia zou worden. Ik geef weliswaar geen reet om wielrennen maar ach, de stad bruist tenminste twee dagen en verandert zelfs van kleur (fijn dat dat blijkbaar toch kan).  Dat oom Ab dan opeens een paar ton minder beschikbaar stelt kan de gemeente ook niet helpen. Dat is gewoon politieke manipulatie. Laten we daar niet te lang over zaniken en het zelf betalen. Er is vast nog wel een potje ergens, van een of ander stilliggend bouwproject. En vergeet niet: we zetten onze stad daarmee wel definitief op de kaart! (om de betrokken politici te vragen naar de startplaats van de Tour de France, het jaar daarvoor, was  gewoon een rotstreek van TV Walcheren).

De Giro is dus gewoon ok. Niks meer aan doen.

Maar daarmee zijn we nog niet klaar. We krijgen dit jaar ook nog eens bezoek van de koningin, op 30 april. Daar kan ik werkelijk niets positiefs bij bedenken, zelfs niet als ik mijn persoonlijke opvattingen over het koningshuis buiten beschouwing laat. De media houden het nog op een kostenplaatje van zeven ton maar de werkelijke kosten van die dag liggen veel hoger. Zoek in Google maar eens op ‘bijlage 1 krediet koninginnedag 2010’, dan krijg je deze PDF te zien. In paragraaf 1.4 (‘wat mag het kosten?’) lezen we dan:

De externe kosten zijn maximaal € 700.000,– (excl. BTW). Dit bedrag is exclusief de interne kosten (met name uren van medewerkers).

Die ‘interne kosten’. Interessant. De website Geen Nieuws heeft daar een eigen berekening op losgelaten en komt uit op een kostenplaatje van 3,2 miljoen euro. Of dat precies klopt weet ik niet, maar ik weet wel dat veel ambtenaren (ook hogere) zich al maandenlang alleen nog maar bezighouden met de Giro en Koninginnedag (en het Vergeten Bombardement, niet te vergeten) en dat de inzet van 1360 agenten handenvol geld kost. Het is begrijpelijk dat iedereen paranoïde is, sinds Apeldoorn, maar kies er dan voor om Beatrix niet uit te nodigen. Bouw gewoon ergens een zwaar beveiligd bordes waar zij van Oranje een paar keer per jaar kan gaan staan wuiven naar het gepeupel. Het enige dat steden dan hoeven te organiseren zijn busreisjes.

Want nu, beste mensen, is het, nog afgezien van de kosten, gewoon van de gekke. Er komen camera’s in de stad te hangen, het centrum wordt autovrij. Er mag preventief gefouilleerd worden. Huizen langs de route mogen twee dagen lang ongevraagd doorzocht worden. De verordening gaat heel ver. Maar wie heeft daar nu nog profijt van? De winkels kunnen net zo goed sluiten die dag en ook de horeca kan een feestje wel vergeten. Alle terrassen moeten verwijderd worden en wie denkt dat hij of zij dan maar lekker door gaat zakken tijdens Koninginnenach, komt ook bedrogen uit. Dit jaar wordt er geen ontheffing verleend aan kroegen. Ze moeten dicht om 02.00 uur.

Zo worden tientallen andere feestjes bedorven voor een bejaardenfuif van een uur of twee. Stel je toch eens voor dat al dat geld, en al die declarabele uren, geïnvesteerd zou(den) worden in een bruisend nachtleven. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar stel het je gewoon eens voor…

@

Foto

11 Reacties

 1. Anja schreef:

  ik ben dan geen Zeeuw maar.. hearhear!

  ennuh.. wat een coole foto bij dit artikel!

 2. boesje schreef:

  is het dan geen goed idee om een paar uurtjes eerder in te klokken? dan heb je ook geen verlenging nodig.

 3. Henk schreef:

  Het gaat me te ver om te zeggen dat het ZNF niet veel om het lijf heeft. Misschien is de programmering teveel op een select publiek gericht, maar ik denk dat dit festival Zeeland meer op de kaart zet dan een ronde van de Giro of de Tour. Call me old fashioned, maar ik vind het belachelijk dat de ronde van een bepaald land in een ander land start of eindigt. Roze is mijn kleur, maar die Giro kan me gestolen worden.

  Wat de kunnegin betreft: ik heb er ook niet om gevraagd, maar we hebben hier nu eenmaal een monarchie waar koninginnedag op deze manier wordt gevierd. Kost een hoop geld, maar volgend jaar is Franeker, Hoensbroek of Gorinchem aan de beurt.

  Die veiligheidsmaatregelen gaan inderdaad wel erg ver, ik begreep dat sommige horecazaken er over denken om maar de hele dag dicht te blijven.

 4. Dudejimi schreef:

  Er kan gezegd worden dat er niet veel te doen is in Middelburg, maar daarmee ben ik het oneens.
  Ikzelf ben vooral geinteresseerd in activiteiten met muziek en heb helemaal niets te klagen. Spin CD/ LP haal diverse (inter)nationale toppers naar de stad, De Spot is een uitstekend podium (ook voor toneel), Avonduren heeft een frequente programmering in Ko'Doooor, de Drukkery biedt veel optredens: het hele jaar door!
  Je kunt jezelf daarnaast ook vermaken als vrijwilliger bij een sport- of wijkvereniging.

  Een wielerevenement en Koninginnedag zijn inderdaad goed om de stad 'op de kaart' te zetten, maar inhoudelijk vooral interessant voor degenenen die graag eens kijken naar wielrennen of iemand van het koningshuis willen zien. En dat is volgens mij niet de helft van de bevolking maargoed. Eventueel doorzakken na 2uur in de kroeg kan ook verplaatst worden naar café de Rooie Oortjes of thuis.

  De maatregelen die je noemt zijn inderdaad best heftig. We kunnen beter proberen te zorgen dat niemand het in zijn hoofd haalt om iets uit te halen ipv grootschalig fouilleren, huizen doorzoeken enz.
  Of massaal thuisblijven. Dat scheelt in de kosten voor de dranghekken…

 5. Anoniem schreef:

  Vanuit het horeca standpunt dan maar. (en dan voornamelijk het standpunt van een kroeg die nogal hangt naar traditie .. en ja dat is een goede zaak.)

  Het hele zaakje zuigt. Ondanks dat er weinig te doen is op ons mooie marktplein is het in de kroegen toch echt gezellig. Al vroeg.
  En wanneer je ineens om 15.00 uur pas bier mag gaan verkopen wordt er, en dit is waar, rustig 35% drankomzet door je neus geboort. En een leuke ochtend! En al die oranjegezinden komen god zij dank echt niet bij ons binnen een kpoje koffie drinken 🙂 die maken vlot rechtsomkeert.

  Je zou lekker in Koudekerke of
  Arnemuiden moeten gaan zitten met zijn allen en het daar gezellig maken. Gewoon uit principe. Omdat je eigenlijk met zulks circus niks te maken zou moeten willen hebben. nondeju.

  Len

 6. @Anja: thanks!

  @boesje: dat sowieso, en als we in Middelburg blijven kunnen we misschien ook gewoon om elf uur gaan risken…alhoewel, als er geen bier geschonken mag worden slaat dat natuurlijk ook nergens op. Kunnen we beter eerst thuis een potje doen. Als je tegen vieren nog niet als een gier bent is het ook zo saai, die dag 🙂

  @Henk: wat betreft ZNF geef ik je helemaal gelijk. Dat is een prachtig initiatief, dat van mij nog lang mag blijven. De locatie is ook zeer fraai. Met de programmering blijft het ook lastig. Als je voor meer mainstream gaat is de unieke sfeer van het geheel ook meteen kapot volgens mij. Lastige balans.

  Dat tours buiten de landsgrenzen worden verreden vind ik ook erg vreemd. Pure commercie. Maar daarvoor geldt misschien wel hetzelfde als voor het vieren van koninginnedag. Je vindt het raar, maar je kunt weinig meer dan accepteren waarschijnlijk…

  @Dudejimi: dat is een goede nuancering. Er wordt op concertgebied mooi aan de weg getimmerd. Zelf benut ik de mogelijkheden ervan nog veel te weinig, maar het is een goede ontwikkeling.
  Dat neemt niet weg dat de stad wat mij betreft de allure mist die een hoofdstad zou moeten hebben. Natuurlijk kun je 's nachts nog wel in de Oren terecht maar in alle vrijheid een nacht doorhalen: dat is toch andere koek. We hebben best veel barretjes, en die doen allemaal hun best om er iets van te maken, maar tussen september en april kun je toch heel prima dat figuurlijk kanon afschieten.

  Maar laat er ook geen misverstand over bestaan: ik houd van de stad en woon er al heel wat jaartjes met veel plezier. Ik heb inmiddels dan ook meer dan genoeg aan een tentje of 2,3 waar ik prettig kan rondhangen. Het gaat me er meer om dat jongeren naar Vlissingen moeten om hun wiet, naar Westkapelle of Zoutelande voor een disco, enz.

  @Len: misschien kunnen jullie dat nog net even regelen, in de geest van Buurman die feesten in Goes organiseert: gewoon een dagje dicht en improviseren in een hol buiten de stad. The pub on tour ^^

 7. meeuse schreef:

  ..en anders; koudekerke heet u van harte welkom Len!

 8. Daan schreef:

  @Henk: Hoensbroek? Laten we het dan maar op Heerlen houden al heb ik liever de Giro op bezoek 🙂

 9. poulus schreef:

  Ik kwam er gister achter dat "onze" wijkvereniging (bijna) niets organiseert komende koninginnedag omdat ze vermoeden dat iedereen de stad in is. 🙁

 10. Plek zat daar dus 🙂

 11. Redstar schreef:

  Het is volkomen belachelijk.Dat hele gebeuren rond deze 30 april mogen ze gewoon afschaffen. Wielrenners wil je ook niet echt hoor. Dit geeft niets dan problemen.
  //red-star.nl/blog/?p=5698

Reageer