clear

zoeken

search

Delpher.nl in 2015: ruim 40.000 nieuwe full-text boeken

21 december 2015

Jazeker, van tijd tot tijd kan ik nog flink mopperen over de digitale bibliotheek (zoals twee weken geleden) maar er zijn ook projecten die ik gewoon heel erg goed vind. Delpher.nl van de Koninklijke Bibliotheek (KB) is zo’n project. Zie mijn lofzang van april 2014. Het was echter al even geleden dat ik de tijd nam de collecties rustig door te spitten. Gisteravond kwam dat er wel van en ik was meteen een paar uur verder. Zoekend naar lokaal en regionaal materiaal vond ik opeens allerlei nieuwe (vooroorlogse) titels, die ontzettend handig zijn voor onderzoek rondom Middelburg Dronk c.s. en Wij zijn De Stad. Reisgidsjes voor Middelburg en Walcheren. Gemeentegidsen, romans die zich afspelen in Zeeland, vage propagandaboekjes van de N.S.B. Echt waanzinnig spul allemaal.

Een en ander maakte me natuurlijk wel nieuwsgierig in welk tempo de KB aan het digitaliseren is. Op een recent bibliotheekcongres presenteerde accountmanager Maaike Napolitano de mooie totaalcijfers die je hierboven ziet (nu al 315.000 boeken dus!) maar die zeggen niets over het tempo. Gelukkig heeft het project dan nog de pagina ‘Nieuw in Delpher‘. Als ik de boeken optel die worden opgesomd onder de ‘content releases’ over 2015 kom ik op zo’n 41.000 titels (de afwijkende 5,3K boeken van DBNL ook meegerekend). Dat is een indrukwekkende hoeveelheid.

Heb ik ook nog iets te zeuren over Delpher? Eigenlijk niet nee. Het enige dat ik een beetje mis is een koppeling met lokale en regionale verhalenplatformen. Dat is misschien wel geen taak van de KB, maar je kunt hier zo ontzettend veel mee. In ieder geval meer dan zo nu en dan een titel belichten alleen. Rondom de content van Delpher kun je complete themakanalen bouwen.

Maar dat komt misschien nog, wie weet. Wij zijn ieder geval blij met alle ontwikkelingen. Zulke dingen mogen van tijd tot tijd ook wel eens gezegd worden.

@

Reageer