clear

zoeken

search

Wherever I may roam: over tarieven voor internetgebruik in hetbuitenland

06 juni 2015
G
Als we Das Kapitaal mogen geloven mogen we van de boeven in Brussel straks maar liefst 5 MB per dag aan internetdata verstoken in het buitenland, via roaming binnen de eigen bundel. Ik las dat een tijdje geleden al, maar besef nu pas goed hoe belachelijk weinig dat is.
Zodra we in Italië waren geland kocht ik voor 25 euro de grootste bundel die T-Mobile me bood: eentje van 500 MB. Die had ik binnen 3 dagen verbruikt, door een paar keer Google Maps te gebruiken en, op de eerste dag, toen we nog zonder WiFi zaten, een paar keer mail, Facebook en Twitter te bekijken. 

Een dag later kregen we wel WiFi, of beter gezegd MiFi, een mobiele variant via een speciaal routertje met simkaart, die 3G omzet naar een veel sneller WiFi-signaal. Het kaartje kostte 30 euro, maar dan krijg je ook 20 GB, bijna 40 keer zoveel als hetgeen je eigen provider je biedt. Het is een stuk sneller bovendien.

Die 20 gieg hebben we niet opgekregen maar het blijkt dat we dagelijks gemiddeld toch wel bijna 1 GB verbruiken. Zo’n 80 procent daarvan zal wel voor mijn rekening komen. Nu heb ik er ook wel redelijk veel gebruik van gemaakt, in die heerlijke achtertuin hier, maar video’s bekeek ik nauwelijks en streaming muziek was al helemaal niet aan de orde. Ik deed eigenlijk wat ik normaal ook doe als ik zelf niet werk of online produceer: ik volgde nieuws en blogs via Newsify, las wat kranten en tijdschriften via Blendle en bekeek weer eens wat intensiever de zaken die voorbij schuiven op Twitter, Facebook en Instagram. Op vakantie doe je dat toch met meer aandacht. Je leest interessante artikelen ook echt helemaal, ter afwisseling van de boeken die je leest op je mobiel. Maar het probleem is: welk platform je ook bezoekt: het wemelt van het beeldmateriaal. Facebook c.s staan er bekend om maar veel websites zijn minstens zo erg: ze sturen allemaal ook stapels beelden mee waar je helemaal niet op zat te wachten.
Hoe dan ook: zonder al die uploads, video’s en wat je nog meer verbruikt als je thuis achter de laptop zit, voelt dit als behoorlijk regulier internetgebruik op een mobieltje, zoals veel mensen het inmiddels gewend zijn. Dat beseffende slaat die 5 MB van Europa dus echt helemaal nergens op. Twee mails of een automatische update van een app en je hebt de limiet bereikt. Wat mij betreft is het fossiel beleid, dat aantoont hoe krachtig de lobby van de telcos is.
De beste tip is eigenlijk: ga voor zo’n MiFi-routertje en koop een simkaartje in het land dat je bezoekt. Dan blijft de schade door eigentijdse mediaconsumptie nog een béétje beperkt.
@
Foto: Lecce

Reageer