clear

zoeken

search

Nieuwe uitdaging: samenwerken met het Zeeuws Museum…en de gebroeders Hoekman

25 april 2015

Het is er nog niet van gekomen om aandacht te besteden aan het feit dat M.I. Webwerk deze maand vijf jaar bestaat. Daar kom ik later nog wel op terug. Voor nu vind ik het leuker om te vermelden dat ik van het Zeeuws Museum in Middelburg een opdracht heb gekregen die in veel opzichten nieuw is voor mij: ik mag een filmpje maken over het schilderij ‘Aan de Toog’, van Charley Toorop, dat zij maakte in 1933. Het schilderij toont een tafereel dat zich afspeelt in herberg/hotel De Valk in Westkapelle.

Ik vind het niet alleen eervol dat het Museum me hiervoor gevraagd heeft, ik vind de opdracht op zich ook erg interessant. Je kunt die opdracht zien als een pilot, die deel uitmaakt van het grotere project Huis van Herinnering (zie ook de trailer). Dat project is gericht op het verzamelen van kennis bij ouderen over het Zeeuws verleden, waarbij gebruik wordt gemaakt van voorwerpen uit de museale collectie. Wellicht ten overvloede, maar dat sluit dus nauw aan bij wat we ook willen doen en bereiken met websites als Veere Dronk en Middelburg Dronk. Dat kompaan Rob van Hese al veel informatie over Toorop en De Valk heeft verzameld kun je hier niet helemaal los van zien. Wij verzamelen immers ook kennis en verhalen. Die link zag Marleen Rozenbrand van het museum ook.

Maar het verhaal (door-) vertellen in een korte video is natuurlijk iets anders dan dat doen in woorden en foto’s. Toen me duidelijk werd dat ik van het museum zelf mensen mocht kiezen om mee te werken hoefde ik niet lang na te denken. Ik dacht meteen aan de gebroeders Sebastiaan en Matthias Hoekman, waar ik in 2013 al eens over schreef, nadat zij een clip hadden gemaakt voor Danny Vera. In het vakmanschap van die broers heb ik veel vertrouwen. Ik was dus erg blij toen zij me lieten weten graag eens met me samen te willen werken. De komende weken gaan we aan de slag, met onderzoek, contacten, een scenario en de opnames. Een mooie uitdaging!

Ondertussen vind ik het ook mooi dat ik weer iets mag doen in de culturele sector. Dat is de afgelopen maanden toch wat minder geweest. Dat het dan nu ook eens een museum betreft, in plaats van een bibliotheekorganisatie of een archief, verbreedt het perspectief alleen maar. En het versterkt de lokale en regionale activiteiten waar ik wél druk mee ben bovendien. Mooi toch? Ik heb er hoe dan ook zin in!

Gerelateerd:
Museumburen: mooie PR van het (Zeeuws) Museum
Zeeuwse Museumskaters: een korte film
Middelburgse Hoekmannen draaien Danny Vera

@

Foto De Valk in 1925: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek/Veere Dronk

2 Reacties

  1. Leuk! Gefeliciteerd! En ook met het vijfjarige bestaan van M.I.

Reageer