clear

zoeken

search

Vanaf vandaag online: de Tijdschriftenbank Zeeland

22 december 2014

Hoe vaak ik hier al enthousiast heb geschreven over de Krantenbank Zeeland en de Beeldbank Zeeland van de Zeeuwse Bibliotheek durf ik niet te zeggen, maar vaak was het. Het zijn bronnen waar wij zéér dankbaar uit putten. Vandaag is aan het portaal ‘De Zeeuwse Bibliotheek Digitaal‘ een nieuwe bron toegevoegd, namelijk de Tijdschriftenbank Zeeland. Ik had de afgelopen twee maanden al het voorrecht om een bètaversie van deze aanwinst uit te mogen proberen, maar nu is deze databank dus beschikbaar voor iedereen!

De Tijdschriftenbank bevat gedigitaliseerde artikelen uit Zeeuwse tijdschriften, van 1769 tot heel recent. Denk aan bekende titels als Zeeuws Tijdschrift, De Wete, Zeeuws Landschap en Nehalennia maar ook aan ‘Archief’ van het Zeeuwsch Genootschap, Den Spiegel of Walacria. Het gaat om een totaal van 27 verschillende tijdschriften en jaarboeken. Slechts een paar titels zijn niet volledig digitaal in te zien, daarvoor moet je naar de bibliotheek. Een geruststellende opmerking daarbij: de paar titels die wel doorzoekbaar maar niet raadpleegbaar zijn, zijn behoorlijk obscuur.

Mijn eerste ervaringen met de Tijdschriftenbank durf ik zonder meer positief te noemen. Het werkt precies hetzelfde als de krantenbank, dus als je daar ervaring mee hebt, kun je je meteen concentreren op de inhoud. En die inhoud, beste mensen, is fenomenaal als je houdt van de Zeeuwse geschiedenis. Ik heb al een paar avondjes gezocht op trefwoorden als ‘Middelburg’, ‘Winkels’ en ‘Herbergen’ en vond al talloze pareltjes. Buitengewoon interessant.

Kortom: doe er je voordeel mee!

@

Reageer