clear

zoeken

search

Hoe de andere helft leefde: beelden van de achterbuurten van New York, in 1888

06 juli 2013

Naar deze foto uit 1888, Bandit’s Roost van Jacob Riis, heb ik lang zitten kijken. Ik kwam ‘m een paar weken geleden tegen en dacht toen aanvankelijk dat het om een sfeerbeeld van een scène uit een film of toneelstuk ging. Dat blijkt niet zo te zijn. Het is een authentieke opname, afkomstig uit een boek dat inmiddels toebehoort aan het publieke domein:

How the Other Half Lives: Studies among the Tenements of New York (1890) was an early publication of photojournalism by Jacob Riis, documenting squalid living conditions in New York City slums in the 1880s. It served as a basis for future “muckraking” journalism by exposing the slums to New York City’s upper and middle classes.

Deze boeiende ouwe meuk is nog te koop bij Amazon, maar kan ook vrij gedownload worden op AHC (met een aparte ingang voor alle illustraties) of via Archive.org. Op The SelvedgeYard vind je meer achtergrondinformatie.

Alleen al vanwege de foto’s op z’n minst een verkenning waard.

@

Reageer