clear

zoeken

search

Een webwinkel starten in samenwerking met Bol.com

25 november 2012

Toen ik las dat Bol.com bedrijven voortaan de mogelijkheid biedt een webwinkel in te richten, op basis van de catalogus en software van Bol, vroeg ik me af of dit partnerprogramma ook interessant zou kunnen zijn voor bibliotheken en andere erfgoedinstellingen. Moeten die instellingen tenslotte niet steeds vaker zelf inkomsten proberen te genereren? De vraag was me wel een korte verkenning waard.

Het programma heeft veel weg van dat van concurrent Amazon en werkt minstens zo eenvoudig. Een account is snel aangemaakt en om te leren wat de mogelijkheden zijn hoef je niet lang te zoeken. De FAQ is helder, wat dat betreft. Ik meldde mezelf aan als particulier (dus zonder KvK- en BTW-nummer) en genereerde in mum van tijd een widget met een kleine verzameling Nederlandse en Engelse boeken die ik interessant vind. Daar is geen technische voorkennis voor nodig. De code die gegeneerd wordt hoe je alleen nog in de pagina die je als ‘winkel’ wilt gebruiken te plakken. De commissie die je krijgt varieert per product en per verkochte hoeveelheid. Zie het kopje ‘Rapportage en betaling’ in de FAQ. Voor boeken komt het ongeveer neer op een vergoeding van 5%.

Ik concludeer dat het technisch gesproken niet ingewikkeld is (even afgezien van het feit dat je op dit moment zelf nog geen widgets van derden kunt plaatsen op de nieuwe websites van Nederlandse openbare bibliotheken). Het partnerprogramma als zodanig is ook gebruiksvriendelijk en transparant. Rest de vraag of je dit als bibliotheek moet willen. Daar twijfel ik over. In mijn ogen is er niets mis met het verwijzen naar de mogelijkheid tot kopen, als bepaalde boeken of andere producten niet geleend kunnen worden, maar de vraag is wel of je met een bedrijf als Bol in zee moet gaan. Aan de ene kant weet je dan dat je over een enorm aanbod kunt beschikken, én over een snelle en professionele afhandeling van bestellingen, aan de andere kant ga je dan voorbij aan de toekomst van lokale samenwerking, bijvoorbeeld met de plaatselijke boekhandel.

Over dat laatste onderwerp wisselde ik een paar weken geleden nog van gedachten met een oud-collega. Het is braakliggend terrein. Maar zijn kleinere boekhandels in staat om dit soort samenwerkingsverbanden net zo goed te faciliteren als Bol.com en Amazon? Dat waag ik te betwijfelen, al moet ik toegeven dat ik me nog nooit heb verdiept in dat vraagstuk. Er liggen misschien wel mogelijkheden als dit op hoger niveau wordt aangepakt, in landelijke samenwerkingsverbanden.

@

1 Reactie

  1. Bernard schreef:

    Voor tweedehands boeken is er een website boekwinkeltjes.nl. Deze website bemiddelt alleen tussen koper (ik dus) en verkoper. Dit lijkt me het concept dat je zoekt. Maar dan ook voor nieuwe boeken. Voor tweede hands boeken moet je de titels wel invoeren. Voor nieuwe boeken lijkt me een koppeling met het boekenhuis ofzo mogelijk voor te leveren boeken met de lokale winkels voor de aflevering.

Reageer