clear

zoeken

search

Verliefd op Sicilië

05 juli 2012

Ik vind het te ver gaan om mezelf als francofiel te bestempelen, maar dat mijn liefde voor alles wat met Frankrijk te maken heeft groot is, weet iedereen die mij kent. Dat ik er uiteindelijk zelfs wel zou willen gaan wonen en werken heb ik ook nooit onder stoelen of banken gestoken. Dat sluimeridee doet zich -vanaf de vroege jaren ’90- geheid gelden, als ik me in ‘een modus waarin je ideale plaatjes schetst’ bevind. Concrete stappen nam ik echter nooit. Je weet hoe dat gaat. Een excuus is sneller gemaakt dan een plan. Dat betekent echter niet dat ik geloof dat het er nooit van zal komen. Alles is mogelijk, in goed overleg. Daarom laat ik het idee niet los, of beter gezegd: daarom laat het idee mij niet los.

Toch is het idee niet meer hetzelfde als 5 jaar geleden. In 2008 maakte ik namelijk kennis met Italië. Ik was in alle opzichten onder de indruk. Twee jaar later bezocht ik het land weer, met Marleen. Die vakantie bracht me het inzicht dat Italië minstens evenveel kwaliteiten heeft als Frankrijk maar deed me nog steeds niet overstag gaan: de reis van 2011 voerde wederom naar Frankrijk, naar het Noorden nog wel. Nieuwe liefdes zijn tenslotte geen vrijbrief voor het verwaarlozen van oude, zo werkt dat niet.

Of werkt dat wél zo als je écht verliefd wordt op de nieuwe vlam? Ik durf dat nog niet te bevestigen, maar feit is wel dat ons verblijf op Sicilië mij (en Marleen) bijzonder week in de buik heeft gemaakt. Als je wilt kun je altijd minpuntjes benoemen maar in dit geval is dat nog niet zo eenvoudig. We zijn als vorsten behandeld door het sympathieke duo Laura en Martijn, die samen OpSicilië runnen. Onze vakantiewoning was schitterend. Die maakte deel uit van een authentieke ‘baglio’, “een typisch Siciliaanse constructie, waarbij een woning of een groep huizen in een vierkant is gebouwd, met één enkele toegangspoort”. Zo’n woning versterkt het vorstelijke gevoel behoorlijk, kan ik je melden.


En dan dat klimaat: alle dagen rond de 30 graden en toch aangenaam! Het eten! De wijn! De mensen! Het landschap! De architectuur! De cultuur! De toeristen die je nauwelijks ziet! De goede en goedkope koffie! Het fruit dat overal groeit en bloeit! Die zee! 

Ik moet uitkijken dat ik niet opstijg van enthousiasme. Het moge duidelijk zijn dat ons tripje grensde aan het perfecte. En dan overdrijf ik niet. Zelfs over het vliegen met Ryanair en over het huren van een auto bij Avis hebben we helemaal niks te zaniken. De kleine vliegvelden van Maastricht en Trapani zijn een verademing, van onnodig wachten kan daar geen sprake zijn.

Voldaan en dankbaar kijken we terug, nu al. En, voor mezelf sprekend: ik ben dus ook verliefd geworden. Smoor.

@

Op de eerste foto: de Baglio bij zonsopgang, op de tweede foto een muurschildering in Balestrate. De tekst luidt ‘la mafia teme la scuola più della la giustizia’. Dat betekent: ‘de maffia is banger voor school dan voor de rechterlijke macht’. Een prachtig citaat.

19 Reacties

 1. Twan van Elk schreef:

  Je krijgt zelfs mij enthousiast zo, en ik heb eigenlijk helemaal niks met vakantie. Tja, dat wordt verhuizen dan… 😉

 2. Jannie Kuipers schreef:

  Ik denk dat het nog moeilijker zal worden om te kiezen als je op Kreta bent geweest. Fantastisch!!!!

 3. Overbuuf schreef:

  Aaaahhh….Viva Italia.. ti voglio tanto bene! Zo mooi! Sicilië staat ook bij ons nog op het lijstje!! Leuk om te lezen dat het bijzonder is geweest….liefs aan Marleen!

 4. Micha Freke schreef:

  Hoi Edwin,

  Klinkt heel herkenbaar, je foto spreekt boekdelen! Ik heb hetzelfde met La Palma. Maar verleden jaar in Noorwegen geweest, daar ben ik ook verliefd op geworden…Wat nu? Het contrast tussen die twee is nogal groot.

  Groet

 5. Eric schreef:

  En dan ben je nog niet eens in mei op Sicilië geweest, als het overal een feest van wilde bloemen is. Ook rondom al die Griekse tempels …..

 6. Jeroen schreef:

  Haha, zelden ook zo relaxed geleefd als op Sicilië. Was er ooit door Italianen op vakantie in Italië naartoe verwezen omdat Noord Italië toch wat tegen viel en ze hadden gelijk! We hebben volop genoten van julie foto's, het gaat dan gelijk kriebelen en dat heb ik bij die andere eilanden en landen in de Middellandse toch stukken minder. Wij willen ook zeker nog eens terug.

  1. Hee Jeroen, mooi dat jij het er ook zo tof vond. Wij hebben eigenlijk nog maar een heel klein deel gezien ook. Ook een goede reden 🙂

 7. Ruud Jobse schreef:

  Weer heerlijk vanuit je onderbuik geschreven!

  1. Die schrijven toch het lekkerst weg 🙂

 8. BirdMaringe schreef:

  Leuk Ed! Ik las het hardop en Peet luisterde aandachtig. Zij heeft hetzelfde gevoel. Altijd helemaal weg van Frankrijk. Nog steeds. Toch gaan we naar Italie, ook dit jaar weer. Ook smoor! Morgen kletsen we live bij. Zin in. Bobbee ook 😉

 9. Ha Twan van Elk Dat vind ik leuk om te lezen. Ik schuur ook altijd een beetje tegen vakanties aan, maar als ik er dan eenmaal ben…. Ben altijd blij dat ik overtuigd ben, achteraf. Check it out!

 10. @BirdMaringe ha! Dat is dan het eerste boomonderwerp van morgen. Ik wil die hokjes van jullie (en niet die van de hond) nu wel eens zien! Tot morgen skatties!

 11. @Eric Sieverts Die maand moesten we dan ook maar eens in gaan roosteren 🙂

 12. @Micha Freke In een wereld met zoveel moois blijft het opletten dat je niet te gemakkelijk verliefd wordt inderdaad. Noorwegen lijkt me ook schitterend, en ergens in mijn achterhoofd zweven ook nog steeds Zuid-Amerika en Canada. Kiezen op gevoel is denk ik toch het beste. Er zijn altijd 1001 plekken waar je NIET kunt zijn tenslotte…

 13. @Overbuuf Dank Buuf! Tegen die tijd kunnen we misschien nog eens adresjes uitwisselen. Wij NZ, jullie Sicilië 🙂

 14. Jannie Kuipers Op Kreta was ik ooit ook en dat was inderdaad ook een supervakantie. Ik kwam erg ontspannen terug toen. Maar als ik moet kiezen….

 15. Christian schreef:

  Als je nog even doortypt, dan kun je direct je koffers weer pakken. 😉 Hopelijk doet Toscane niet voor Sicilië onder! Want daar gaan wij over een week of twee naartoe.

 16. Haha Christian Dat komt wel goed. Begin de draad weer langzaam op te pakken. In Toscane waren we twee jaar geleden. Ook meer dan aangenaam! Veel plezier gewenst alvast! Dan lezen wij wel weer bij jou hoe jullie dat ervoeren 🙂

 17. Christian schreef:

  Dank! Bij ons is @wbk500 trouwens degene van de vakantiepost

Reageer