clear

zoeken

search

ARTigo: kunstcollecties beschrijven d.m.v. games

01 maart 2012

Vijf jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met het verschijnsel dat tegenwoordig gamificatie wordt genoemd. Het is een verschijnsel met potentie, ook voor de culturele sector. Zojuist stuitte ik op een aardig voorbeeld uit de kunsthoek: ARTigo. Het idee is kinderlijk eenvoudig. Als speler krijg je steeds een schilderij of tekening voorgeschoteld. Het is de bedoeling dat je binnen een minuut zoveel mogelijk trefwoorden (tags) toekent aan de afbeelding. Voor iedere tag die die andere spelers ook hebben toegekend krijg je punten. Wie de meeste punten verzamelt, wint. Liefhebbers kunnen desgewenst de (Duitse) instructievideo bekijken. Tags mogen ook in het Engels worden toegevoegd.

Een mooie manier om je collectie te verrijken met metainformatie, toch?

Gerelateerd:
Nationale Bibliotheek Finland zet videogames in bij digitalisering kranten en tijdschriften
Folksonomies en het beschrijven van afbeeldingen
Toepassingen van serious games
Hoe spel en beloning leren weer leuk maken
Competenties van gamers benutten op de werkvloer

@

Reageer