clear

zoeken

search

Middelburg Dronk: de mooie verhalen van Rob van Hese

01 augustus 2011

Juist voor de vakantie ondervroeg Marvin de Reuver mij over het plezierproject Middelburg Dronk. Vandaag publiceerde hij het interview. In een van de antwoorden vermeld ik Rob van Hese. Een mooi moment om Robs bijdragen hier en nu onder de aandacht te brengen, me dunkt. Rob ken ik al jaren, eigenlijk al vanaf het moment dat ik voor het eerst in Seventy Seven kwam. Dat is niet zo gek, want Rob is een stamgast van het eerste uur. Hij kwam al in de zaak toen ik nog niet eens geboren was.

Als Middelburger en kroegtijger in hart en nieren was Rob van meet af aan enthousiast over Middelburg Dronk. Aanvankelijk bleef het daarbij, maar een paar maanden geleden leidde dat enthousiasme tot een paar eerste bijdragen aan de wiki. Inmiddels is de oude diesel vol op stoom. Hij graaft en speurt, legt verbanden tussen herbergen en bierhallen van 130 jaar geleden en wat nog veel mooier is: hij combineert zijn fenomenale geheugen nu ook met zijn schrijftalent: bijna dagelijks verschijnen er, verspreid over de verschillende artikelen, verhalen over kroegminnende Middelburgers van toen en nu. Die verhalen zijn nu eens hilarisch, dan weer aandoenlijk maar boven alles: heerlijk om te lezen. Een kleine greep:

Over oude klanten van Seventy, uiteraard, van Louis Lebon tot Ruud Henning

Over een dokter die een sigaretje rookte met zijn patiënten, bij ‘t Pakhuis

Over de Rus en de Spanjool, twee handelaren die veel Middelburgers zich nog herinneren

Over Jantje van den IJssel, die trek had in een harinkje

Over wijlen Willem Jacobs en ander Klosklanten

Zelfs voor niet-Middelburgers zijn dit mooie verhalen en aangezien dat nu precies is waar het om draait ben ik erg blij met Rob. Proost!

Foto: Jan Simonse (aan tafel zitten Henk Grool, Guus de Belg, Ad Meeuse en Rob)

Reageer