clear

zoeken

search

Middelburg Dronk: een doorbijthobby

17 mei 2011

Soms moet je hobbyprojecten even laten rusten. Als je iets leuk vindt loop je namelijk het risico dat je je laat meeslepen en dat het moeite gaat kosten om een onderwerp los te laten. Het gebeurde mij gisteren met Middelburg Dronk. Op dit moment verdiep ik me samen met Rob van Hese in het Middelburgse drankgebeuren in de periode tussen 1850 en 1940 en ik kan je verzekeren: het was een prettig zooitje in ons lieve provinciestadje. Tot ongeveer 1880 was er helemaal geen vergunning nodig om drank te verkopen, met als gevolg dat niet alleen koffiehuizen, restaurants en cafés zich op deze handel stortten, ook particulieren zagen en er wel brood in om hun woonkamers open te stellen voor drinkende derden. Dat leidde tot een enorme wildgroei aan verkooppunten, met aanduidingen als ‘bierkelder’, ‘bierhuis’, ‘tapperij’, ‘bierhal’ of ‘café’.

Als je de moeite neemt om op die woorden te zoeken in oude Middelburgsche Couranten schrik je van het resultaat: het wémelde van de drinkgelegenheden in de stad. Daar komt bij dat de stad Middelburg weer net een beetje tot leven kwam. Het station en de stationsbrug werden aangelegd en in het gebied van de Stationstraat werden in korte tijd verschillende hotels gebouwd. Ondertussen veranderden elders in de stad de logementen en andere horecagelegenheden doorlopend van eigenaar. Als je alleen al kijkt wat er allemaal gebeurde in de oude wijknummers P en Q ( de verdwenen Winterstraat, Vlissings Wagenplein en Teerpakhuizenstraat), dan begin je te beseffen wat voor soap de horeca ook toen al was. In die zin is dan weer niet zo veel veranderd.

Het doorpakken van gisteren leverde in ieder geval weer heel wat tentjes op die nader onderzoek verdienen. Een kleine greep:

  • Koffiehuis De Engel, Vlissings Wagenplein omstreeks 1860
  • Café-Restaurant Gaarlandt, Lange Viele omstreeks 1870
  • AVA, de bierhal die een limonadefabriek werd in de verdwenen Korte Giststraat
  • Bierhal Geldof, in de prachtige maar ook verdwenen Oude Kerkstraat
  • Biertycoon A. Huijsman: die vent zat werkelijk overal met zijn biertjes
  • Hij opende bijvoorbeeld de voorloper van het wonderlijke De Congo, aan de Wal
  • Frithiof, het hotel aan de Stationsweg, van de veel te vroeg overleden Olof Frithiof
  • De zeer oude, met een loopbrug aan het stadhuis bevestigde herberg De Roode Leeuw
  • De gesloopte maar toch weer heropende herberg Even Buiten, nabij de Punt in Middelburg
Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar ik denk dat ik het punt wel heb gemaakt. Hier ben ik nog wel een paar jaartjes mee zoet. Mooi man, hobbies.
@

Reageer