clear

zoeken

search

De afronding van de 17 bibliotheekinnovatieprojecten

24 januari 2011

Zoals gezegd gaan we dit jaar hard werken aan een gemeenschappelijke website voor de vier Zeeuwse basisbibliotheken (Zeeuws-Vlaanderen, Vlissingen, Middelburg en Oosterschelderegio). Vandaag constateerden we onder meer dat er nog veel is dat in kaart moet worden gebracht, niet in de laatste plaats de ontwikkelingen die zich afspelen op landelijk niveau; daar moeten we immers ook aansluiting bij vinden.

Omdat het voor ons belangrijk is dat we een tijdpad vast kunnen stellen heb ik me voorgenomen het nieuws op dit gebied nog iets nauwlettender in de gaten te gaan houden. De relevante nieuwsfeeds volg ik weliswaar, maar wijd er nog maar zelden postings aan. Daar komt verandering in. Dit blog is immers ook een persoonlijk archief, waar ik zelf goed de weg in weet.

Vanmiddag werd er geïnformeerd naar de voortgang van alle landelijke projecten. We moesten elkaar het antwoord schuldig blijven. Daarom doet het me deugd dat ik zojuist op de website van de VOB lees dat “de de 17 innovatieprojecten die met OCW-gelden zijn gerealiseerd in mei van dit jaar formeel worden afgerond en geborgd moeten zijn.” Welke 17 projecten ook alweer? Oh ja, die. Die projecten zijn voor de Zeeuwse website niet allemaal van belang, maar die widgetstore die in Deventer wordt ontwikkeld is dat bijvoorbeeld wel. Mei dus. Dat wordt al een stuk overzichtelijker.

Of de andere projecten ook interessant zijn of worden, dat zal binnenkort wel duidelijk worden. Een paar collega’s gaan bijvoorbeeld naar het congres Bibliotheek in Beeld!? Dat sluit dan weer aan op het project van het expertisecentrum Crossmediaal.

In februari wordt het bibliotheekplatform voor e-boeken gelanceerd. Dat ziet er best goed uit. Die lancering is echter nog geen reden tot juichen. Op het verslag van de commissievergadering staat ook het volgende:

Het onderwerp eBooks wordt besproken in aanwezigheid van Michiel Laan. Hij schetst de huidige stand van zaken en de mogelijke ontwikkelingen op korte en langere termijn. De Commissie vraagt zich af of het tempo om te komen tot uitlenen van eBooks hoog genoeg is. Michiel Laan laat zien hoe de onderhandelingen met betrokken actoren verlopen en geeft aan dat het tempo daarvan niet uitsluitend door de bibliotheken bepaald wordt. Wij moeten ook oog hebben en ons verdiepen in de belangen van de rechthebbenden. Zijn oproep is om individueel geen overhaaste afspraken te maken en in ieder geval altijd contact op te nemen met de Stuurgroep eBooks. De Commissie steunt deze oproep.

Het lijkt me een prima insteek, om niets overhaast te willen doen. Aan de andere kant neemt de tijdsdruk toe. Daardoor ontstaat behoefte aan een helder beeld: met welke ontwikkelingen kunnen we dit jaar nog aan de slag, en met welke pas over een paar jaar? Dat blijft een van de lastigste vragen. Degene die dat al inzichtelijk heeft en bereid is dat te delen met de hunkerende bibliotheekgemeenschap ontvangt bij voorbaat een pluim.

Gerelateerd:
Bibliotheekinnovatie 2010: nieuwe organisaties en websites

@

Afbeelding

17 Reacties

 1. essen2punt0 schreef:

  Biebsearch (project 1) is ook zo'n project wat voor het Zeeuwse van belang kan zijn.
  Gelukkig zijn Iris en Hannie helemaal bij en zijn ook alle directeuren van de diverse Zeeuwse bibliotheken op de hoogte. Via hetzelfde netwerk is ook al info gegeven over de technische doorontwikkeling (2) en Biebsearch junior (3).
  Biebsearch junior en Boek1Boek (4) werken gezamenlijk aan de Bibliotheek op school samen met Kunst van Lezen en schoolbieb.

  Verder is er natuurlijk veel gedeeld tijdens de Bibliotheek2daagse.

  Oh ja, we -Astrid van Dam en ik- zijn ook te gast voor een van de onderdelen van de bibliotheek-in-beeld dag.
  Dus wie weet tot dan!

  Al met al gebeurt er genoeg, maar vergen sommige projecten gewoonweg wat introvertheid om vervolgens met de juiste Bang boven water te komen.

 2. Haha, aan de introvertheid van Biebsearch zal het niet liggen inderdaad 🙂

  Maar zonder dollen: dat er veel gebeurt wil ik niet ter discussie stellen hoor, maar het is wel goed om te weten waar je wel en niet op kunt schakelen, op zeker moment. Want soms zijn 'Bangs' wel juist, maar ook een beetje laat, daar hoeven we ook niet introvert over te doen, toch? Als dat dan zo is kun je het maar beter weten ook, denk ik.

 3. essen2punt0 schreef:

  🙂
  Introvert zou ik onszelf ook zeker niet willen noemen. 😉

  Ik begrijp je punt wel. Het is heel lastig om grip te blijven houden op zoveel verschillende projecten in verschillende organisaties.

  In hindsight zou er idealiter een gezamenlijk projecten-communicatie-ding-middel zijn opgericht waar alle projecten statusupdates konden geven.
  Maar dan nog is het soms lastig om een project in den volle te delen met soms alle haken en ogen die zo'n proces soms heeft.

  Wat dacht je van een mooie gezamenlijke oefening in crowd sourcing: Maak een mooie openbare google-invul-document, digitale invullijst met de 17 projecten, nodig iedereen (met kennis van zaken van het desbetreffende project!) uit om hun statusrapport te geven.

  Ik zeg je: het is geen onwil, maar soms gewoon via een te smal kanaal opereren. Of soms gewoon ouderwets Calvinistisch niet willen pochen op iets wat eigenlijk buitengewoon goed is.

  Dan vul ik die van Biebsearch en de technische doorontwikkeling wel in.
  Astrid kan je meer vertellen over de pilot biebsearch junior en Dat van Deventer kun je uit de nodige blogposts plakken.
  Schunck deelt graag info over boek1boek.
  Crossmediaal houdt een conferentie-dag.
  Dok zag ik op de B2D met hun etalage. Dat ziet er gelikt uit. Vraag Jaap en Erik maar.

  Volgens mij weet het Zeeuwsche veel over het project van de KB.
  Probiblio heeft Klik en Tik gebouwd. (Vraag Edo, lijkt me)

  Via Lotte van Hal las ik iets over bibliotheek Nederland.

  DBNL – digitale bibliotheek heb je zelf al genoemd.

  Welke BOEM wil je horen? Van welk project?
  Waar ligt je verlangen? 🙂

  krijg ik nou die pluim?_ 😉

 4. @Annemarie: die pluim krijg je zeker!

  Waar het mij specifiek om gaat in dit geval is alles rondom de website. Wij zitten nog in het stadium dat we kijken met welk cms we gezamenlijk gaan bouwen en hoe we alles netjes bij elkaar krijgen. Van de mensen in Deventer, waaronder Mark, heb ik ook heel prettig de documenten van de site daar gekregen, maar dan nog zijn er vele vragen, zoals:
  – Is het zinvol om met een bestaande boekencommunity in zee te gaan of doet men daar landelijk iets mee? In hoeverre is dat wat NBD heeft iets waar bibliotheek.nl iets mee gaat doen, of zijn de gesprekken met boekenliefde constructief genoeg geweest om daar mee aan de slag te gaan?
  -Welke widgets worden er nu precies gebouwd en kunnen die ook zo in een site gebouwd met Drupal gehangen worden?
  -Welke sociale media worden landelijk wel en niet benut (zoals inloggen met accounts van soc.netwerken)?
  -Wat zijn de ontwikkelingen rondom de betaalmodules met iDeal? Waarom heeft bijna geen enkele bibliotheeksite die nog?
  -Wat kunnen we wel en niet benutten van de digitale etalages, als het gaat om themavoorstellen?

  Enzovoort. Van de Nationale catalogus weet ik nu ongeveer wat de status is en van sommige andere projecten ook. Maar die kun je ook nog deels los zien van de website. Biebsearch en andere zaken, zoals marketing en merkbeeld liggen weer bij andere werkgroepen.

  Je idee om de projecten ergens te planten met ruimte voor statusupdates is een goed idee. Ik zal daar van de week eens naar kijken. Maar het zou natuurlijk ook mooi zijn als de mensen die het overzicht al grotendeels hebben dat doen, op Bibliotheek 2.0 bijvoorbeeld.

 5. essen2punt0 schreef:

  Lijkt me een prima plan. Maar start het dan hier en op Bibliotheek 2.0 met een link naar een document.
  Nodig mensen/betrokkenen/projectleiders/etc. uit om in te vullen, maar schrijf ze ook aan per mail wanneer je weet wie de betrokkenen zijn.

  Maar ook jouw vragen lijken me crowdsourcend deels te tackelen.
  Schrijf al je vragen op en bedenk wie je een antwoord zou kunnen geven. Laat dit lijstje zien en vervolgens kan men meedenken.

  Je vragen zijn voor meer organisaties legitiem.

 6. Ok, het begin is daar. Ik heb heb de pdf handmatig gekopieerd en in Google Docs gezet: Status Projecten.

  Ik zal er op B20 een forumbericht aan wijden.

 7. En het staat nu ook op Bibliotheek 2.0: ook op Bibliotheek 2.0 De rest laat ik nu over aan de crowd. On verra 🙂

 8. Ton de Kruyff schreef:

  Goede actie om zo'n document op B2.0 te zetten.
  Hoewel je/ik/we overal soms wel eens iets horen, lezen etc zou het niet van toevalligheid of de aanwezigheid op een bepaalde dag op een bepaalde plek af moeten hangen of je op de hoogte bent van ontwikkelingen. Ik blijf het een gemiste kans vinden dat een sector die o.m. draait om het toegankelijk maken van informatie zelf zo uiterst moeizaam laat zien wat er speelt en ontwikkelt wordt.

 9. En nu maar kijken of er ook iets mee gebeurt. Zal het ook nog in de nieuwsbrief opnemen, over een paar dagen.

 10. JoG schreef:

  Ongelooflijk wat een 'gepruts'… Ik heb er even geen beter woord voor. En als buitenstaander durf ik wel :-p

  Ik ben het eens met Ton's 'gemiste kans'. Vooralsnog de eerste 24 uur geen reacties op Edwin's document en artikel als ik het goed zie…

  Volgens mij zag en ziet bijvoorbeeld Jan Klerk deze bui ook al lang hangen zo maakte ik op uit zijn woorden tijdens de Happe.Ning in Leeuwarden.

  @Annemarie Geweldig dat je deelt wat je weet ! Jammer dat jouw collega's niet meteen spontaan mee doen.

 11. Ha Joost,

  Het begint er uiteraard mee dat je niet de pretentie moet hebben dat iedereen dit soort dingen leest of er vervolgens ook zin in heeft om er iets mee te doen. Ik zal niet zeggen dat ik het document tegen beter weten in heb gemaakt (je weet tenslotte maar nooit) maar ik zie wel altijd liever dat anderen het doen, opdat ik er zonder schroom naar kan verwijzen, zonder het gevoel te hebben 'oh, daar heb je die zeiksnor weer'.

  Het is ook belangrijk dat we beseffen wat er gewoon niet 'aan de hand is' en wat wel. Ik weet in ieder geval zo zachtjes aan wel wat er niet aan de hand is, daar hoeven we niet ingewikkeld over te doen. Dat is precies waarom veel mensen zich uiteindelijk weer terugtrekken van het online gebeuren, dat is precies waarom je zelf op een gegeven moment een soort van karikatuur wordt. Dat is de gedoogcultuur.

  Grappig om te zien dat er wel degelijk iets is ingevuld. Door Kees, van Boekenliefde, waarschijnlijk. Niet toevallig iemand van buiten de sector.

  Ik wil er niet cynisch over doen. Ook dat zou pretentieus zijn. Het is gewoon niet aan de hand.

  Shame.

 12. JoG schreef:

  Ha Edwin,

  Pretentie, zin, leest… Allemaal waar natuurlijk. Goed dat je niet op anderen wacht. Iemand mag toch de zeiksnor zijn 🙂 Mogelijk heb je dat gevoel, dat ik heel goed ken, vooral zelf. En zijn er juist ook veel anderen die wachten tot jij of iemand anders deze vragen stelt…?!

  Ik merk dat ik jouw niet aan de hand wat moeilijk begrijp. Ik denk daarbij aan 'wat mensen niet doen', zoals spontaan informatie delen over de bedoelde 17 projecten, online reageren, na 23 dingen er weinig tot niets meer mee doen… Bedoel je 't zo? Jij een karikatuur? Ik vind in ieder geval van niet. Iemand die zo met hart voor de zaak bezig is zou ik nooit een karikatuur willen noemen, nimmer! Gedoogcultuur? Ik denk eerder aan murw zijn, passiviteit, andere interesses, angst voor bezuinigingen, een gezin en 'tig' andere redenen waarom mensen een andere kant op, in een andere richting kijken.

  Inderdaad grappig, ik vermoedde wel dat er iets ingevuld was. Als dat (ook) van buiten de sector is… Ik hoop toch dat in de loop van vandaag en de komende dagen de sector zelf, toevallig of niet, meer gaat reageren dan mensen 'van buiten'. Kom op projectleden, deel je kennis, desgewenst link je naar online bronnen of plaats je projectdocumentatie online. Desgewenst doet Edwin dat wel zelf denk ik als je 'm stukken ter beschikking stelt!?

  Ik krijg de neiging de mensen die Annemarie noemt persoonlijk te gaan benaderen maar realiseer me dat dat wel zot zou zijn. Iemand zoals ik die slechts zijdelings, vooral als bezoeker, bij bibliotheken is betrokken die probeert om de kennisdeling en innovatie te stimuleren…

  Als jij, lezer, wel weet wat er aan de hand is, of er wel of niet(s) aan de hand is, deel dat dan hier of bijvoorbeeld op Bibliotheek 2.0 ! Kom op !!

  P.S. Overigens vind ik het stuk van Jan over de Nationale Bibliotheek Catalogus (NBC) verontrustend…

 13. Hey Joost,

  Dat is inderdaad waar ik min of meer op doelde. Er zijn genoeg mensen die wel actief zijn uiteraard maar digitaal delen etc: dat blijft toch een hele lastige. Ik ga er maar vanuit dat het dan elders gebeurt.

  En het verslag van Jan is wel iets om bij stil te staan inderdaad. Er zijn nog veel onzichtbare krachten van invloed op het geheel…

 14. essen2punt0 schreef:

  Niet iedereen kijkt altijd op bibliotheek2.0
  Ik ook niet, als ik eerlijk ben. Dus ik ga niet uit van kwade wil, maar eerder het niet zien.

  Ik zal in ieder geval degenen die ik ken vragen om info te delen.

 15. @Annemarie: dat is ook zo. Het aantal RSS-abonnementen is ook vrij klein, in verhouding tot het aantal leden. Zal binnenkort weer eens een nieuwsbrief maken, dat scheelt ook altijd weer.

  Bedankt voor je moeite hoe dan ook!

 16. Jan Klerk schreef:

  Het gebrek aan informatie over de projecten vind ik absoluut een probleem. Ik heb dit punt aangekaart bij Peter van Eijk en we praten er binnenkort over. Vanuit Bibliotheek.nl gezien kan ik me er ook wel iets bij voorstellen. Het is een beperkte groep mensen die een megaklus te klaren hebben. Dit jaar moeten er ongeveer 60 bibliotheekorganisaties aangesloten worden op een nieuwe infrastructuur die nog niet klaar is en de verwachtingen van de omstanders zijn hoog. Ernstiger vind ik het gebrek aan communicatie over de 17 deelprojecten. Alleen Overijssel communiceert hier voldoende over maar gek genoeg niet via de officiële kanalen. Je moet het hebben van de Overijsselse bloggers en twitteraars, zoals Mark en Annemarie.
  Dat valt de individuele projectleiders van de deelprojecten best te verwijten. Kon er binnen de fikse budgetten niet een klein beetje gereserveerd worden voor de PR van de projecten? Iets dat OCW natuurlijk best had kunnen eisen in de subsidievoorwaarden. Nu moeten we er maar op vertrouwen dat het voor de voortgang van de projecten verantwoordelijke SIOB er voor zorgt dat het allemaal goed komt. Tijdens de Bibliotheektweedaagse viel te zien dat er op een aantal projecten best voortgang is geboekt. Maar bij datzelfde congres viel ook te zien dat er nog wel heel erg veel niet af is met name als het gaat om de grote pijlers van het bouwwerk: NBC, DCR en Datawarehouse. Voor het draagvlak in de branche zou het goed zijn als er meer inzicht wordt gegeven in de redenen waarom zaken nog niet klaar zijn. Ik krijg onderhand het gevoel dat de nieuwe informatiearchitectuur een Sagrada Familia is waar met evenveel hoop, geloof en liefde aan wordt gewerkt maar waarvan de eindrealisatie evenzeer nooit in zicht komt.

 17. @Jan: tuurlijk is het soms best begrijpelijk dat nog niet alles gecommuniceerd kan worden. Als iedereen in alle stadia mee mag praten wordt het er ook niet altijd beter op.
  Maar de transparantie in de sector hangt inderdaad veel te veel af van individuen. Daarnaast krijg je gewoon vaak het gevoel dat er veel politiek spel is omdat de subsidietrajecten in de huidige vorm daar nu eenmaal toe leiden.

Reageer