clear

zoeken

search

Middelburg Dronk: Update II

20 december 2010

Dat van die hals had ik al vastgesteld maar nu ik eenmaal ben begonnen met het vullen van de Wiki Middelburg Dronk kan ik daar aan toevoegen dat het steeds gekker wordt. Ik begin een beetje verslaafd te worden aan dit hobbyproject. Dat heeft alles te maken met het feit dat er weliswaar nog ontzettend veel informatie ontbreekt, maar dat ik met behulp van bronnen als de Beeldbank Zeeland, Krantenbank Zeeland, Zeeland in Beeld, Geschiedenis Zeeland en Google Books toch steeds meer gegevens boven water krijg.

Inmiddels heb ik er ook voor gekozen om het onderwerp iets ruimer te nemen. Aanvankelijk wilde ik het beperken tot cafés van ca. 1960 tot nu, maar inmiddels heb ik besloten de beperking in tijd los te laten en voeg ik ook andere gelegenheden toe, zoals discotheken en herbergen. De voorwaarde is dan wel dat de consumptie van drank minstens even belangrijk is als de andere activiteiten. Of belangrijker uiteraard.

Omdat ik me nu ook moet gaan verdiepen in de oude geschiedenis van Middelburgse cafés (die heetten vroeger koffiehuizen, en nog vroeger dus herbergen) moet ik me automatisch ook wat meer gaan verdiepen in de geschiedenis van de stad. Ik wist bijvoorbeeld niet dat Napoleon nog eens op bezoek kwam, in Herberg Het Groenewoud en las met open mond dat sommige zaken in de jaren ’70 Fransen die werkzaam waren bij Pechiney weerden. Terwijl er puzzelstukjes op hun plaats beginnen te vallen wordt de puzzel groter en groter.
Dat geeft allemaal niets. Ik word er niet minder enthousiast door, integendeel.

Het project leert me nu wel goed hoe beperkt Google eigenlijk is, als het gaat om informatie van tien jaar geleden of daarvoor. Oude foto’s krijg je in veel gevallen niet boven water, oude nieuwsberichten ook niet. Als het gaat om krantenbanken is het juist de periode na de Tweede Wereldoorlog die nu nog niet beschikbaar is. Ik kan nauwelijks wachten tot die periode beschikbaar komt

Omdat ik ook nogal veel twitter over Middelburg Dronk (dat levert veel respons op her en der!) leek het me zinvol om een aparte account aan te maken voor het project, dan val je er de mensen van buiten Zeeland verder niet mee lastig. Bij dezen: //twitter.com/Middelburgdronk.

@

Afbeelding: Cafe Benelux aan de Turfkaai.

2 Reacties

  1. poulus schreef:

    Gaat lekker met Middelburgdronk. Zal binnenkort eens in de familie-albums en knipsels kijken of daar iets tussen zit.
    Ik overweeg een soortgelijk project te starten: Middelburgwinkelde en misschien ook Middelburgat.

  2. Ha Poulus,

    Het is echt de oude wet die in werking treedt: als er eenmaal genoeg content is gaan mensen meedenken- en doen. Dat in combi met Twitter etc: dat maakt het alleen maar leuker.

    Ik zei het gisteren ook gekscherend: je kunt zo'n project heel makkelijk opschalen: #walcherendronk, #zeelanddronk, enz. En dan inderdaad ook nog allerlei varianten.

    Ik houd het voorlopig bij 1 'niche' want er gaat werk genoeg inzitten, maar wellicht -als je echt aan de slag gaat- kunnen we het wel afstemmen o.i.d. Denk dat we die ene borrel toch maar eens op de agenda moeten gaan zetten 🙂

    Cheers!

Reageer