clear

zoeken

search

Google Editions nog dit jaar gelanceerd: ook een kans voor bibliotheken?

01 december 2010

Google Editions wordt deze maand gelanceerd in de VS en niet lang daarna in Europa. De kans is groot dat de impact van die dienst op de wereld van het e-boek groot zal zijn. Deze zin op Ereaders intrigeert me:  “Individuele boekwinkels en uitgevers kunnen de dienst ook op hun eigen website aanbieden, waarbij ze vervolgens zelf een deel van de opbrengst krijgen. Veel onafhankelijke boekwinkels zien Google Editions dan ook als kans om een rol te spelen op het gebied van ebooks.”

Zou dit nu ook voor bibliotheken gelden? Kunnen bibliotheken deze dienst straks ook integreren in hun websites om er vervolgens andere diensten aan te koppelen, zoals lokale en regionale uitgaven? Wordt hier in de bibliotheekwereld wel rekening mee gehouden, of kiest men ervoor om zelf weer eens het wiel uit te vinden? Of zal de Koninklijke Bibliotheek het goede voorbeeld geven, nu de ambities ook hebben geleid tot samenwerking met Google? En hoe verhoudt zich dat dan weer tot de oude voorwaarden van Google Books?

Allemaal vragen. Eerst maar eens zien of bibliotheken überhaupt in aanmerking komen…

@

4 Reacties

  1. Stefan Wijnberg schreef:

    Zou fantastisch zijn als bibliotheken op welke manier dan ook gebruik kunnen maken van deze dienst. Vooralsnog lijkt deze dienst volgens mij vooral dé uitkomst voor de kleinere boekhandelaren die zich nu niet kunnen veroorloven om zich ook op de ebookmarkt te storten. Ben er van overtuigd dat Editions deze markt een enorme boost zal geven. The cloud is the future! Voor mij persoonlijk zelfs een extra reden om de ipad te heroverwegen…

  2. Daar heb je wel gelijk in denk ik. Had je de iPad voorlopig uit je hoofd gezet dan? Had dat alleen te maken met het boekenaanbod?

  3. Stefan Wijnberg schreef:

    Nope, had niet uitsluitend met het boekenaanbod te maken. Ik twijfel nog over het nut van een Ipad naast mijn Iphone en laptop. Aan de andere kant, als ik dan weer een app als Flipboard zie begint het toch weer te jeuken. Volgens mij is het naarmate het aanbod apps en toepassingen voor de Ipad toeneemt, onvermijdelijk dat ik uiteindelijk toch zo'n aparaat aanschaf…

  4. Ik heb exact hetzelfde als jij dus :-)…ik vrees dat de hebzucht ook gaat winnen…

Reageer