clear

zoeken

search

Boeken zijn levensgevaarlijk: ze tasten het geheugen aan

27 oktober 2010

In het het fascinerende boek van Nicholas Carr, The Shallows, stuitte ik op een verwijzing naar de legende van de Egyptische koning Thamus. Hij kreeg het schrift cadeau van de god Thoth (of Theuth). Het verhaal verbeeldt mooi hoe er altijd mensen zullen zijn die zich verzetten tegen verandering, nieuwe media of nieuwe technologie. Ik plukte onderstaande interpretatie uit een boek van van der Wel:

Volgens  de  Griekse  filosoof  Socrates was  er  ooit  in  het  oude  Egypte  een  koning genaamd Thamus. Op een goede dag kreeg hij bezoek van Thoth, de god van de  toverkunst en de wetenschap. Thoth bracht een prachtig  cadeau mee voor koning Thamus. Dat prachtige geschenk was het schrift. Volgens Thoth zou het schrift leiden tot een enorme verbetering van het geheugen en een gigantische toename van wijsheid.

Maar dan weigert Thamus het geschenk. Hij is er van overtuigd dat de mensen hun geheugen  juist minder  zullen  gaan gebruiken  als  ze  meer  dingen  gaan  opschrijven.  En  meer  wijsheid? Volgens Thamus  zijn  boeken  juist  levensgevaarlijk. Oppervlakkige boekenwijsheid zal dan echte wijsheid gaan vervangen. Iedere domoor die kan lezen kan dan de suggestie wekken wijs te zijn. En  bovenal,  zo  betoogt Thamus,  zal het  schrift  kennis democratiseren en dat zal alleen maar  leiden tot chaos en verwarring. Als  iedereen zo maar overal kennis van kan nemen, zal de eerbied voor ouderen, goden en koningen  immers  als  sneeuw  voor  de zon verdwijnen.

Verzet is van alle tijden.

@

8 Reacties

 1. Ingmar schreef:

  Je hebt 'm vast wel gezien bij Blom, maar ik moest ook even aan Steven Johnson denken: If books came after games

 2. Dat is een klassieker inderdaad:-) Ik ben dol op zulke benaderingen.

 3. Ingmar schreef:

  Ik was te lui om je hele weblog te doorzoeken…

 4. En terecht! Als we dat ook nog allemaal moeten gaan doen houden we helemaal geen tijd meer over 🙂

  Misschien is dat ook een van de redenen dat durftevragen zo goed werkt. Als iedereen nu z'n eigen archieven goed kent, is alles zo weer op te lepelen.

 5. Daan schreef:

  Boek al gelezen? Ligt al sinds de zomervakantie op mijn nachtkastje, lukt me maar niet om me erin vast te bijten.

 6. Ik ben er in bezig. Ik kreeg 'm een paar weken geleden kado. Maar nu komt er weer een ander boek tussendoor, dat voorrang krijgt. Soms heb je dat, met bepaalde boeken. Vergen net wat meer concentratie dan andere…

 7. Arend schreef:

  cool stukkie, en dat argumenten van Thamus zijn nog nieteens zo stom gedacht. Hoofdrekenen is er vaak bij studenten niet meer bij want je hebt toch een calculator ?

 8. @Arend: daar zeg je zo iets. Dat rekenen zie je regelmatig bij de lichting scholieren die nu examen heeft gedaan. Hoofdrekenen valt veel van hen zwaar. Dacht eerst dat het incidenten waren, maar dat blijkt helaas niet zo te zijn. Toen ik er eens naar vroeg zei het meisje dat ze alles altijd met rekenmachine had mogen doen inderdaad…

Reageer