clear

zoeken

search

Webvervuiling: leer alles in Jip-en-Janneke Taal

05 september 2010

Omdat ik steeds vaker digitale bestanden tegenkom met de extensies .cbz en .cbr, wilde ik nu wel eens weten met welk programma die bestanden gelezen kunnen worden. Het blijken digitale strips te zijn, die onder meer gelezen kunnen worden met ComicRack. Nadat ik de software had uitgeprobeerd (ik werd er niet echt enthousiast van) las ik nog het een en ander over de wereld van de illegale e-comic, waarbij ik twee keer stuitte op Leeralles.nl, een site die als motto ‘leer alles in Jip-en-Janneke Taal’ heeft. Pas de tweede keer viel me op dat de teksten op de site afkomstig zijn uit een vertaalmachine. Neem nu de eerste alinea van de bijdrage ‘Mijn Pad Media‘:

Op zoek ter ondersteuning van onbeperkte downloads ebooks ter ondersteuning van uw iPad? Mijn pad media is het internet de meest moderne ebook downloaden ter ondersteuning van Apple iPad. Deze situeren keuze biedt u ter plaatse download ter ondersteuning van onbeperkte ebook ter ondersteuning van het tarief van de individuele. Connotatie, kunt u onbeperkt downloaden van ebooks, stripboeken en zelfs zeggen krant directlyinto uw eigen iPad ter ondersteuning van een individuele nominale vergoeding te berekenen.

Wat je Jip-en-Janneke Taal durft te noemen, zeg.

Wat ik gekker vind is dat de slimme technologie van Google dit soort puin niet weet te filteren van bruikbare content. Je zou toch denken dat ze inmiddels wel zo ver zijn. Natuurlijk kan ik om het bovenstaande voorbeeld nog wel lachen, maar je moet er toch niet aan denken dat er veel meer van dit soort websites in de lucht zijn. Het is je (on-)reinste webvervuiling. Content kan inderdaad wel een beetje kwaliteitscontrole gebruiken.

@

4 Reacties

 1. Frank Meeuwsen schreef:

  Dat is een typisch voorbeeld wat Google aan de lezer over laat. Hun Google translate kan aardig wat vertalen maar goed is anders. Je krijgt als lezer de mogelijheid om een suggestie te geven voor een betere vertaling. Zo wordt Google slimmer en heb jij als consument toch weer een fraaie bijdrage aan het web geleverd!

  Ik vraag me serieus af hoeveel Nederlanders geregeld dit soort suggesties doorgeven. Ik denk dat het vies tegenvalt en dat het een overschatting is van Google e.a. wat betreft de motivatie om bij te dragen aan dit soort projecten.

 2. @Frank: daar zeg je zo wat. Ik heb zelf eigenlijk ook nog nooit een verbetering doorgegeven. Ik draag wel eens bij aan Wikipedia etc, maar dat zou nog flink wat intensiever kunnen.

  Zou het ook nog uitmaken als Google meer zou reageren op bijdragen etc? Ze bieden wel allerlei mogelijkheden voor feedback, maar terugreageren doen ze hooguit op fora volgens mij.

 3. Martin Wisse schreef:

  Mocht je wel de strips willen bekijken maar de technologie niet zo fijn vinden, dan is het misschien handig te weten dat *.cbz en *.cbr gewoon zip en rar files zijn. Je kan ze dus gewoon uitpakken en de jpegs of whatever direct bekijken.

 4. Dank Martin, dat wist ik inderdaad niet!

Reageer