clear

zoeken

search

Gezocht: mensen met kennis van Vlissingen en de Koninklijke Schelde

17 augustus 2010

Onderstaande tekst is ongewijzigd overgenomen van Bieb Blog Vlissingen. De tekst is geschreven door Dick Broers.

Het Wiki Loves Bieb-project staat al een tijdje in de steigers, maar krijgt zo langzamerhand concrete vormen. Deze week zijn met het Zeeuws maritiem muZEEum afspraken gemaakt voor ontsluiting van de collectie via Wikipedia. Naast de, hier al eerder genoemde, collectie van de voormalige Oudheidskamer KMS (Koninklijke Maatschappij De Schelde), zullen ook door het muZEEum de gegevens, digitaal vastgelegd in een databestand van de Stadshistorische collectie, worden overgedragen. Daarmee kunnen alle objecten worden beschreven in Wikipedia.

Vrijwilligers gezocht!
Bibliotheek Vlissingen zoekt vrijwilligers die het leuk vinden om bij te dragen aan het project en aan Wikipedia. Uiteraard wordt men daarbij bijgestaan door een medewerker van de bibliotheek, als men niet precies weet hoe dat moet.

Opgeven?
Aanmelden kan via email: dbs@spui.nl, via telefoon: 0118-422 161 (Dick Broers) of stuur een brief je naar: Bibliotheek Vlissingen t.a.v. Wiki Loves Bieb, Spuistraat 6, 4381 HR Vlissingen.

Kerncollectie
De kerncollectie van het muZEEum is in 2007 (M.A. De Ruyterjaar) voor een groot deel digitaal vastgelegd. Echter, binnen de organisatie van het muZEEum zijn geen mogelijkheden om zelf onderzoek te doen, waardoor de voorwerpen uit collectie uitgebreid beschreven kunnen worden.
Het Wiki Loves Bieb-project biedt met deze unieke overeenkomst de mogelijkheid om nog meer Vlissingse onderwerpen breeduit op te nemen in Wikipedia.  Daarmee snijdt het mes aan twee kanten: iedereen die meer van of over de objecten weet, wordt uitgenodigd om zelf aanvullingen te plaatsen.

Daarmee wordt niet alleen voorzien  in verruiming van de kennis van het muZEEum over de eigen collectie, maar vergroot het ook het aantal bezoekers van het muZEEum. Immers: wie in Wikipedia over een topstuk van het muZEEum heeft gelezen, wil het natuurlijk ook in het echt bekijken.

Een voorproefje
Beleven noemt het muZEEum dat, en dat kan alleen in het inspirerende gebouw zelf. Via internet is al een deel van de collectie te bekijken. Zo worden op de website van SCEZ (Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland) ca. 100 topstukken uit het muZEEum samen met die van andere Zeeuwse musea getoond. En ook is de maritieme collectie te raadplegen op de website Maritiem Digitaal.

@

Foto: Jaycobs

8 Reacties

 1. wereldvansofie schreef:

  Mooi die foto.
  Beeldbepalend voor mijn Vlissingse jeugd; een schip midden in het stadscentrum.

 2. Tot welk jaar was dat ongeveer Cis? Ik woonde er mijn eerste 7 levensjaren, maar kan me dat eigenlijk niet goed herinneren.

 3. wereldvansofie schreef:

  Dat is even graven.
  Ik herinner me het lawaai van de plaatwerkerij gedurende mijn hele middelbare schooltijd (1965). In de volgende pdf lees ik dat het laatste schip in 1976 van de helling gleed. De grote kraan die nu ligt dood te gaan (zie weblog PeterQ) is nog lang te zien geweest. De muur rond de fabriek (zo noemde Vlissingers de Schelde) heeft nog lang gestaan in hartje Vlissingen.

  Ik zal eens aan mijn broer vragen of hij wil meewerken aan wikimedia. Die heeft een olifantengeheugen op het gebied van Vlissingse geschiedenis.

 4. Mooi document is dat, dank je wel! Staan ook nog wel een paar mogelijke vrijwilligers in 🙂

  Zo klopt het ongeveer wel met 'mijn tijdlijn'. Muur en kraan herinner ik me nog wel, maar toen die laatste boot van de helling rolde was ik 5 jaar oud. Van die leeftijd weet ik niet gek veel meer.

 5. Atty schreef:

  Ook mijn (Vlissingse) jeugd komt terug. De foto is toch van de Aagje Dekenstraat?

 6. @atty: dat durf ik niet te bevestigen…

 7. Al op de boer geweest om te polsen naar mensen met onderwerp kennis?

 8. @Benoit: we hebben al met diverse mensen gesproken inderdaad. Komt vast nog iets uit voort!

Reageer