clear

zoeken

search

Sorry, dit digitale boek is al uitgeleend

01 juli 2010

Niemand kan er uiteraard iets aan doen. Het is het verhaal van copyright en licenties rondom e-boeken, een van de grootste struikelblokken voor bibliotheken. Maar zelfs als ik dat in mijn achterhoofd houd kan ik he-le-maal niets met deze variant van het lenen van e-boeken.

Na het lezen van de posting op het blog van Open Library bezocht ik de digitale boekenkast. De eerste twee titels die ik aanklikte waren niet beschikbaar, want al uitgeleend. Het derde boek was wel beschikbaar: een altijd weer spannende introductie in Windows 95. Toen ik dat boek wilde lenen merkte ik dat ik eerst Adobe Digital Editions moest installeren. Daarna kon ik het boek inderdaad openen (inleverdatum 15 juli!) en lezen…of meteen retourneren.

Ik kan me niet voorstellen dat de Nieuwe Afnemers van de Bibliotheek (PDF) hier wel iets mee kunnen. Dit is het tijdperk van de onbeperkte distributie en reproduceerbaarheid van digitale informatie. Als je daar een uitleensysteem naar analogie van de fysieke bibliotheek tegenover zet, maak je geen goede beurt. Stel je toch eens voor dat je een boek wilt downloaden via P2P en je krijgt de melding ‘sorry, iemand anders heeft dit boek al gedownload’. Dan schiet je toch gewoon in de lach? In de wereld van P2P gaat het downloaden juist sneller naarmate er meer mensen zijn die het bestand aan het binnenslepen zijn.

Heeeel misschien zijn mensen bereid deze dienst te gebruiken als het aanbod actueel is en zeer goedkoop. Maar die titels uit onze lange staart scoren ze elders makkelijker, vrees ik.

Duimen omlaag.

@

5 Reacties

  1. Luud schreef:

    Dit onvoorstelbare verhaal hoorde ik ook bij de plaatselijke bieb hier in Tilburg en omgeving. Uitgevers die hier moeilijk over doen. Je gelooft je oren niet. Achterlijkheid ten volle benut.
    Ze draaien zichzelf de nek om.

    Maar een boekje over Windows 95 anno 2010 nog willen downloaden moet toch ook een persoonlijk dieptepunt zijn Edwin! 😉

  2. Michael Minneboo schreef:

    Wacht even, Edwin. Begrijp ik het nu goed dat er digitale boeken worden uitgeleend maar dat je die bestanden weer terug moet brengen, als ware het fysieke boeken. Alsof je naar de balie van de bibliotheek gaat en het boek weer binnen het uitleentermijn inlevert? En als dat termijn verlopen is, zijn de bestanden niet meer leesbaar? Gekkigheid zeg ik je. Gekkigheid.

  3. @Luud: dat denk ik ook inderdaad, en niet alleen hun eigen nek :-/

    Dat boekje over windows was de eerste 'topper' die ik uitprobeerde. Toch is het uit nostalgisch perspectief misschien best aardig. Ik weet nog goed hoe stoer ik 95 vond toen ik er voor het eerst mee ging werken. Ik wilde nooit iets van pc's weten, maar toen kwam het er toch. Ik heb twee weken de helpmenu's gelezen en alles uitgeprobeerd. Toch een beetje speciaal 🙂

    @Michael: het is bijna onvoorstelbaar maar inderdaad: het is zo. The horror, the horror.

  4. Michael Minneboo schreef:

    @Edwin: Horror indeed! We leven in een vreemde wereld, Edwin.

  5. @ Eens! Waar geld altijd weer zorgt voor vervorming, verbazing en afschuw…

Reageer