clear

zoeken

search

Samenwerken met thuisbezorgd.nl

14 juli 2010

Hoewel uit het onderzoek De Nieuwe Afnemer (2008) naar voren komt dat maar een kwart van de leden en niet-leden van openbare bibliotheken zit te wachten op het thuisbezorgen van boeken, denk ik dat het een gemaksdienst is die bibliotheken ‘gewoon’ zouden moeten aanbieden. Nu wordt die dienst weliswaar ook aangeboden, maar meestal alleen aan mensen die slecht ter been zijn of om andere redenen zelf niet naar de bibliotheek kunnen komen (bijvoorbeeld in Vlissingen, Velsen en De Graafschap).

Kees Hamann vertelde ooit dat hij geen probleem zou hebben met het meegeven van boeken aan jonge brommerkoeriers. Toen we het daar afgelopen maandag nog eens kort over hadden flitste het opeens: waarom zouden Nederlandse bibliotheken eigenlijk geen monsterverbond aangaan met Thuisbezorgd.nl, zoals ze ook best een samenwerkingsverband zouden kunnen aangaan met Bol.com? Thuisbezorgd.nl richt zich weliswaar op maaltijden, maar de link naar ‘eetlezen’ is natuurlijk zo gelegd. Thuisbezorgd.nl beschikt al over de infrastructuur, de technologie (inclusief widgets) en het klantenbestand. Bibliotheken kunnen aan dat bestand zomaar 4 miljoen leden toevoegen.

Dat is een prima onderhandelingspositie, lijkt mij.

@

12 Reacties

 1. Echt een prima idee Ed!! Lijkt me wel wat een pizza met een goed boek bestellen ;o). Mooie combinatie!!

  groetjes,
  Alinda

 2. Hanneke schreef:

  Veel handiger lijkt mij dat die boeken bij mij thuis worden opgehaald voor de uitleentermijn verstreken is.

  Ik heb al voor een kapitaal aan boetes betaald omdat ik er niet in slaag de boel op tijd terug te brengen.

  Da's m'n eigen probleem, dat zie ik ook wel, dus een koerier die ze komt halen lijkt me dan ook goedkoper dan wachten tot ik een keer op het goede moment aan het terugbrengen van de boeken denk 🙂

 3. @Alinda: thanks. Met pizza's is ook verdacht weinig mis ja 🙂

  @Hanneke: dat idee nemen we gelijk mee. Dat is een beetje het concept van de oude melkboer die lege bussen of flessen ook weer mee terugneemt. Lijkt me redelijk zat. Als extra service natuurlijk ook sms-alerts en dm's. The whole lot, za'k mah zegguh ^^

 4. Johan Hoenink schreef:

  Idee deugt Edwin. Vroeg me alleen af hoe het ondertussen is met het thuisbezorgen in Overijssel. Daar waren ze toch al begonnen een jaar of twee geleden??

 5. zomer65 schreef:

  dat is een stap verder dan dat we nu in Kennemerwaard doen. Bij ons rijdt dagelijks voor etenstijd de pizzakoerier tussen de vestigingen met gereserveerde boeken. Dus voor 5-en gereserveerd, dezelfde avond in uw vestiging. Thuisbezorgen is er ff nog niet bij, al zouden we dat wel een interessante optie vinden.

 6. @Johan: van Jouke begrepen we dus via Twitter dat Easybieb is opgedoekt. Ik ben erg benieuwd naar de evaluatie van dat project. Zou graag weten waar het misging…

  @Erna: hebben jullie echt zo'n brommerjongen ingehuurd, of noem je die gekscherend zo? Het is in ieder geval weer net een schakeltje sneller. In Zeeland wordt het dag na je bestelling voor je klaargezet.

  Misschien is dit best uitvoerbaar…

 7. En wat gaat die service kosten en wie betaalt hem?

 8. Brommertje met jonge koeriers zijn niet zo heel duur, zeker niet als ze toch al rijden. Buiten een bepaald gebied betaal je bij pizzeria's ook een toeslag.

  Als je inderdaad de combinatie zou kunnen maken met het eten kun je er misschien zelfs nog wat aan verdienen 🙂

  Maar ik roep maar wat hoor. De economische aspecten worden na goedkeuring ongetwijfeld eerst nog 12 jaar doorgerekend door de experts.

 9. wereldvansofie schreef:

  Juist leuk dat je zo maar iets roept. Dat zijn vaak de beste ideeën. Ik zie die service naar klanten wel zitten.

  @Hanneke: Je kunt 24 uur per dag je boeken zelf verlengen via de website.

 10. @Cis: dat is ook zo. De haken en ogen kom je vanzelf wel tegen…

 11. Henk schreef:

  Heb ooit eens uitgezocht wat het zou kosten als de Zeeuwse bibliotheken dit via de post of selektvracht zouden aanbieden. Bedragen logen er niet om.

 12. Dat wil ik wel geloven, wat dat betreft is meeliften met bezorging van Bol weer minder interessant dan. Dank voor de aanvulling!

Reageer