clear

zoeken

search

Digitale Bibliotheekvernieuwing: het droomscenario van Johan Stapel

05 juli 2010

Tijdens mijn vakantie plaatste Johan Stapel, hoofd Catalogisering en Metadatabeheer (en adviseur Nationale Informatie-infrastructuur) bij de Koninklijke Bibliotheek, een verwijzing naar zijn artikel Een kerstboom met kluit, in Bibliotheekblad 13/14 2010.

Momenteel wordt het grondwerk verricht dat voorafgaat aan de bouw van de nieuwe digitale bibliotheek. Als straks de fundamenten worden gestort kunnen we ons gaan verheugen op een groot aantal bouwactiviteiten die het imago en het dienstenniveau van alle Nederlandse bibliotheken zullen moeten verhogen.
Wat moeten we ons bij de komende bouwactiviteiten voorstellen? En wie zijn eigenlijk de architecten? Wie de aannemers? Wie de uitvoerders? Wie houdt er toezicht? Hoe wordt de inrichting van de digitale bibliotheek? Welk beeld kunnen we ons vormen bij de infrastructuur zoals die er eind 2011 uitziet?
Dit artikel is een poging de mogelijke contouren van die nieuwe gezamenlijke informatie-infrastructuur te schetsen. Wat voor moois staat ons allemaal te wachten als het innovatieproces focus, tempo en regie houdt? Een droomscenario over een kerstboom met twaalf ballen en een piek.

Het grote probleem van dromen kennen we allemaal, maar ik vind de manier waarop Johan de lat van zijn wensen en dromen zo hoog mogelijk heeft gelegd prachtig. Zelfs als er maar acht van de twaalf kerstballen aan deze boom komen te hangen, hebben we al iets om trots op te zijn en op voort te kunnen bouwen. Dat de praktijk weerbarstiger zal zijn, vergeet ik nu graag even. Dromen is mooi!

@

5 Reacties

 1. Johan Stapel schreef:

  Dank voor je waarderende woorden en leuk dat je mijn tekst verbindt met muziek, te meer omdat je daarbij refereert aan 1 van de beste nummers van 1 van mijn meest favoriete muzikanten.

 2. @Johan: Grappig dat je die muziek zo waardeert. Dan is de cirkel meteen rond 🙂

 3. JohanS schreef:

  Ha Ed, ik heb vandaag mijn droomscenario uit 2010 nog eens doorgelezen. Even los van de datums die ik noem lijkt het er toch op dat de meeste onderdelen van het scenario uit beginnen te komen. Ben benieuwd hoe jij er tegenaan kijkt.

 4. Ha Johan,

  Nu ik de ballen ook weer even ben nagelopen kan ik je alleen maar gelijk geven. Het is toch wel indrukwekkend wat er allemaal is bereikt, vanuit deze droom. Ik had je op Twitter ook nog wat maren beloofd, maar die hebben eigenlijk geen betrekking op jouw droomscenario. Dat is de noodzakelijke grotere structuur, het grote verbinden, de ruggegraat. Bij mij zit het maren vooral aan de kant van de invulling. Ik zie nog maar zelden content die het verschil maakt of echte mooie lokale of regionale invullingen. Content verdwijnt vaak ook. Catalogi blijven als geheel nog steeds droge vehikels waar ik zelf alleen nog kom als ik echt gericht zoek. Nu maar hopen dat die invullingen en het maken van het verschil nog wel komt. Misschien is er ooit wel een app zoals Blendle, maar dan voor boeken. De benodigde basis is technisch gezien in ieder geval gelegd, toch?

 5. JohanS schreef:

  Ben het met je eens. De technische basis voor een grote stap voorwaarts is gelegd. Nu komt het aan om verbinden, om het aanbrengen van relaties met de informatie van en over de wereld om ons heen. Juist op dat gebied zie ik veel kans en mogelijkheden voor informatieprofessionals. Initiatieven zoals in Tilburg (Spoorzone), Deventer/Friesland (LOD Slavernij), maar ook Middelburg Drink zijn een goede voorbeelden van dat verbinden. Zo kunnen we nu toewerken naar een nieuw droomscenario. Meer daarover op //www.biebtobieb.nl/berichten/8016 en binnenkort wellicht ook op knvi.me.

Reageer