clear

zoeken

search

Valrepentijd

11 juni 2010

Soms zit ‘het druk hebben’ vooral in je hoofd. Zenhabits had daar onlangs een mooie posting over: The end of Busy. Zo is dat maar net. Je moet gewoon stoppen met het zogenaamd druk hebben. Of zoals iemand eens listig opmerkte toen hij iemand voor de zoveelste keer hoorde zeggen dat hij het ‘druk, druk, druk’ had: “als je dat drie keer kunt zeggen heb je het helemaal niet druk”.

Ik heb het in werkelijkheid ook veel minder druk dan ik het de laatste weken ervaar. Het zijn vermoedelijk vooral alle nieuwe dingen in combinatie met lopende zaken die m’n denken tijdelijk een jachtige impuls geven. Daar komt bij dat ik pas echt lekker werk als er druk op staat en daarom meestal wacht met doorpakken tot er een deadline in zicht komt. Daar is niets mis mee, maar als het aantal deadlines groter is dan normaal brengt dat toch een ander type druk met zich mee. Dat is een aandachtspunt.
Een andere bijkomstigheid die invloed heeft op de status quo is mijn vasthouden aan mijn webactiviteiten én aan mijn ontspannen rondhangen in het stamkroegje. Die twee dingen vind ik allebei belangrijk en leuk, maar het zijn natuurlijk ook tijdvreters. Moet ik ze daarom heroverwegen? Ik dacht het niet. Ik vind dan vooral dat ik nog efficiënter moet gaan werken. De filters aanscherpen, de soft- en hardware beter benutten, gerichter door de bronnen navigeren.

Het is misschien geen toeval dat een oud-collega, die begin dit jaar met de VUT ging, mij gisteren in een mail wees op een vertaling van dit artikel uit de NYT, in de Volkskrant van gisteren. Uit de mail kon ik niet opmaken over welk artikel hij sprak, maar via Twitter kreeg ik meteen van alle kanten antwoord. Prachtig. Het kan best zo zijn dat al dat multitasken negatieve invloed heeft op je brein, maar voorlopig is het wel zo dat het online netwerk je soms veel zoekwerk uit handen neemt. Leve de vloeibare kennis! Als ik het iets minder druk heb help ik anderen ook via Twitter. Als ik krap zit in de tijd helpen ze mij. Ik vind dat een prachtig concept.

Maar hoe nu verder? Eerst op vakantie met m’n lief! Zondag vertrekken we en beginnen we met drie dagen in  Trastevere, daarna gaan we een dag of 12 touren in het land dat twee jaar geleden zoveel indruk op me maakte. Ik heb me nog niet ingelezen in ons reisdoel, ook dat doe ik op de valreep, als we al onderweg zijn. We hebben ook nog niet beslist wat we zullen gaan doen na Rome. We huren, net als vorig jaar, een auto en dan zien we wel. Het is tenslotte lekker, als je niets hoeft. En dat is precies waar we voor gaan. Genieten van elkaar, van het land en de cultuur. Even de geest laten waaien. Het is belangrijk dat je dat doet, van tijd tot tijd.

Na de vakantie volgt dan waarschijnlijk nog een rommelweekje. In het kader van ‘het jaar der verbrande schepen’ heb ik ook de huur van mijn appartement opgezegd. Ik trek in bij Marleen. Nu is het niet mogelijk om veel van mijn spullen mee te nemen, dus ik was blij dat een makker het appartementje over wilde nemen, met al mijn spullen erbij. Dat feest gaat echter niet door omdat de huurbaas het spul eerst wil gaan verbouwen. Dat hoorde ik pas deze week. Na terugkomst heb ik dus precies een dag om alles te verhuizen, terwijl ik nog niet weet of die spullen in opslag moeten of toch worden overgenomen. Het is ook niet echt handig om dat nog even vanuit het zonnige Zuiden te regelen…

Vanaf juli gaat mijn roer echter om. Dan wil ik alle wendingen op een rij zetten en dan mijn leventje weer een beetje herinrichten. Een beetje orde en overzicht is tenslotte ook belangrijk.

Maar nu eerst onder de douche. Essen is in de stad! Daar kan ik dan mooi even gezellig mee lunchen, op de valreep inderdaad 🙂

Recht zo die gaat. IJskoud

@

15 Reacties

 1. v/h schrijverdezes schreef:

  Fijne vakantie gewenst Edwin, voor jou en Marleen!
  En neem een goed boek mee op vakantie. Of in ieder geval iemand die er een gelezen heeft (maar dat laatste zit wel goed denk ik).

 2. Dank je schrijver, dat komt wel goed inderdaad 🙂

 3. Henk schreef:

  Drukte in je hoofd, de dwang van een deadline nodig hebben… allemaal erg herkenbaar! Fijne vakantie toegewenst!

 4. Misschien is het wel iets van deze tijd, dat zou ook kunnen natuurlijk.

  Dank je Henk, jullie ook een fijne vakantie!

 5. Daan schreef:

  Hele fijne dagen! Enne, Italië speelt zondag 20 juni tegen mijn favo land Nieuw-Zeeland. Op de weg naar het Zuiden kun je nog een NZ vlag komen halen om te supporteren 🙂

  Maar euh, die drukte herken ik wel, ligt ook deels aan jezelf (en aan mezelf dus). Dus neem die rust en geniet ervan. Dan zal ik ook eens een poging doen om iets minder onrustig te worden…

  Fijne vakantie voor jou en je lief!

 6. Dank je Daan! Ik zie in dat land ook vast nog wel wat voetbal inderdaad …

  Ga d'r voor zou ik willen zeggen. Rust is fijn!

 7. Festina Lente schreef:

  Rome!!! Daar word ik wel een beetje jaloers van hoor!
  Heel veel plezier en rust goed uit in bella Italia!!

 8. peter de Kock schreef:

  Fijne vakantie Edwin. Ik kijk al uit naar je post-vakantie blogs. Tot het zover is: een heel fijne tijd gewenst.

 9. Roof schreef:

  Lekker onthaasten en genieten van jullie vakantie! Buona vacanza!

 10. @Marwin en @Edleen Buena Vista!

 11. @Festina, Peter, Roof en Marina: Grazie! Il bello ci salvera!

 12. Anoniem schreef:

  rust lekker uit ja.
  Zeg. Als ik moet helpen verhuizen… gimme a ring.

  Len

 13. Daan schreef:

  WTF, zie nu pas het clipje (en hoor het muziekje) bovenaan deze post. Kasabian rules!

 14. Beter laat dan nooit 🙂

Reageer