clear

zoeken

search

Bibliotheek Antwerpen combineert Aquabrowser met WordPress

02 juni 2010

Over slechte bibliotheeksites kun je blijven schrijven (alhoewel: meestal zwijgen we daarover) maar eigenlijk is het veel leuker om te schrijven over lovenswaardige initiatieven. Gisteren las ik in Digitale Bibliotheek een prima artikel van Laurent Meese, over CABRIO, van de openbare bibliotheek Brugge. Over de wijze waarop die bibliotheek de Aquabrowser benut was ik al enthousiast (zie hier en hier) maar het artikel wakkerde het vuurtje weer aan. De aanpak van Brugge is er een om jaloers op te zijn.

Vandaag werd ik op B20 verrast door een bericht van Kris de Winter. Hij verwijst naar ISIS, de nieuwe catalogus van de openbare bibliotheek Antwerpen. Het bijzondere van ISIS is het feit dat de Aquabrowser aan WordPress is gekoppeld. Op Library-Tweaks wordt uitgelegd hoe men te werk is gegaan.

Op dit moment denk ik veel na over de vraag hoe je een bibliotheeksite nu het beste kan inrichten, als je ook nog afhankelijk bent van veel andere factoren. Het antwoord op die vraag heb ik nog niet helemaal, maar ik weet wel dat Antwerpen en Brugge wat mij betreft de goede kant op denken (en handelen!)

Gisteren kwam ik, ook al in Digitale Bibliotheek, ook de website Your Library (Edinburgh) tegen. Die site kan ook wel als voorbeeld dienen inderdaad. Behalve de nodige koppelingen met het sociale web vind je er, met je bibliotheekpas, ook directe ingangen naar e-boeken en digitale collecties.

Het goede werk van Blyberg krijgt eindelijk navolging. Het kan. Het moet. Het is!

@

NB: Over dit soort dingen lees ik liever dan over de vervanging van lenerspassen in een schoolbibliotheek in Manchester. Niks mis met gebruiksgemak, maar boeken lenen met een vingerafdruk? Dat is dan weer te modern, hoor.

11 Reacties

  1. Dag Edwin, blij dat ons werkstuk in de smaak valt. Een kleine correctie in je tekst: Isis is een overkoepelende catalogus voor alle openbare bibliotheken binnen de provincie Antwerpen die er voor kiezen om aan te sluiten, niet louter de stad Antwerpen (al maakt die wel deel uit van het netwerk).

    Wat je ziet is ook een testsite, die zal verdwijnen en verhuizen naar een andere url eens we echt 'live' gaan.

    mvg,
    Kris

  2. LeWi schreef:

    Ik vind hem ook heel gaaf, heb er net ook een post aan gewijd 😉

  3. @Kris: die nuance had ik inderdaad over het hoofd gezien. Dank voor de feedback. Houd ons vooral op de hoogte. Werkstukken als deze zien we nooit genoeg.

    @LeWi: dat is een stuk uitgebreider dan hier! Goed om te zien dat meer mensen enthousiast zijn 🙂

  4. Een aanvulling: Ook Brugge en Gent (//zoeken.bibliotheek.gent.be) combineren WordPress blogsoftware met aquabrowser, weliswaar op een andere manier dan het provinciaal bibliotheekcentrum Antwerpen.

    En in Kalmthout doen we dat ook al langer op beperkte schaal door berichten van een Blogger blog in te lezen in de webopac van vubis (//kalmthout.bibliotheek.be).

  5. @Jan: bedankt voor je aanvulling. Ik schaam me nu opeens een beetje dat ik dit helemaal niet wist. Kijk ik nu gewoon te weinig naar alles wat er gebeurt in Vlaanderen, of zijn jullie wat bescheidener in de PR? Ik houd het maar op mijn eigen tekortschieten in dezen.

    Hoe het ook zij: ik zit met open mond te kijken wat hier is gedaan met Vubis. Dat dit gewoon kan op deze manier was helemaal nooit bij mij opgekomen. Op de een of andere manier ga ik altijd maar uit van alle dingen die NIET kunnen met de webopac, dat zal wel een bepaalde vorm van conditionering zijn 🙂

    Wat ik maar wil zeggen is dat jullie heel goed bezig zijn allemaal en dat dit alles, m.i. allemaal als lichtend voorbeeld kan dienen voor ons Ollanders. Wij roepen, jullie doen. Zo zal het altijd zijn 😛

    Chapeau!

  6. LeWi schreef:

    Jee zeg, die Vubis in inderdaad mooi! Wij gebruiken hier ook Vubis, ik had geen idee dat je dat ermee kon.

  7. Een leven lang leren 🙂

  8. @Edwin @LeWi: Goed dat jullie me niet zien blozen. Maar het blijft prettig om lezen 😉

    Bescheiden? Uiteraard, want Kalmthout is maar een kleine bibliotheek en vooral lokaal gericht. Maar kalmthout.bibliotheek.be is toch al een paar keer aan bod gekomen op Gebruikersdagen van Infor.

    Het heeft me altijd verwonderd dat zo weinig bibliotheken de ambitie tonen om verder te gaan dan de standaard instellingen van de webopac. Als je de tijd neemt en eens goed naar de preferences kijkt, zie je dat er toch heel wat mogelijk is.

    > Wij roepen, jullie doen. Zo zal het altijd zijn 😛

    Ik zie in Nederland toch ook interessante ontwikkelingen, alleen kan ik de relevantie ervan van op afstand moeilijk inschatten.

    Intussen gaat het in Vlaanderen toch de richting uit van aquabrowser en het zal moeilijk zijn niet mee in die richting te evolueren (ben ook aan het testen). Benieuwd wat Infor hier tegenover kan plaatsen met Iguana.

  9. JoG schreef:

    Hmmm, AquaBrowser, Iguana,… Zijn dat specifieke 'topic maps' oplossingen? Ik lees bij nader onderzoek dat de AquaBrowser 'woordenwolk' op een mindmap lijkt. In het Wikipedia artikel Topic maps, een open technologie / standaard volgens mij, wordt ook verwezen naar mind maps en concept maps zijnde 'simular in many aspects' / vergelijkbaar in veel opzichten. Alleen topic maps zijn gestandaardiseerd.

    What's happening in the Topic Maps world? (van WordPress naar Drupal… ;-));
    Evolutions in Subject Searching;
    Information Visualisation and Information Organisation: Automatic Indexing, Topic Maps and Clustering.

  10. JoG schreef:

    Toelichting op 'van WordPress naar Drupal…' "… I did consider writing some plugins for WordPress to provide some of the functionality list above but to be honest the effort would largely have been in vain. There is no point in fighting the limitations of a system when other systems provided this functionality out of the box. After a bit of research I discovered that Drupal was taking the semantic web seriously and that it also provided all of the building blocks I was after to do what I wanted. I also noted with interest that a couple of other influential sem web folks were making the switch as well…." bron: 'Move to Drupal' op topicmap.com.

  11. @Jan: jullie kunnen met recht trots zijn vind ik maar je hebt wel gelijk als je zegt dat er in NL ook goede dingen gebeuren.
    Ook dit heeft misschien wel weer iets van doen met online PR en de noodgedwongen beperkte aandachtsspanne. Je klikt vaak pas door naar catalogi als iemand je daar op wijst of als je er ergens over leest.
    Wat dat betreft zou het wel mooi zijn als er iemand een blog zou bijhouden over alles op catalogusgebied. Nu zijn er wel corporate blogs etc, maar een onafhankelijke, van een liefhebber met kennis van zaken? Daar zou ik me zo op abonneren!

    @Joost: dank voor de links. De benamingen liggen allemaal vrij dicht bij elkaar, maar er zijn ongetwijfeld weer van die fijne nuances. Die 'tagcloud' van ABL noemen wij meestal associatief zoeken. Dat is denk ik weer net iets anders dan een topic map (maar reken me er niet op af als dat niet blijkt te kloppen)in
    dit document wordt het een woordspin genoemd, met een toelichting.

    Als nadeel van de woordspin wordt gegeven:
    Woordspinnen zien er leuk uit, maar
    hebben ook nadelen. Zo is het oppervlak en daarmee het aantal associaties beperkt en ze zijn niet alfabetisch geordend. De associatieve zoekmethode is vaak onhandig, omdat de meest opvallende associaties de meest voor de hand liggende zijn en daarom zelden de
    gezochte. Wie heeft b.v. behoefte aan de associatie slager,kruidenier en groenteman bij bakker.
    Het wordt vaak als rommelig ervaren
    waardoor zoeken toch weer lastig is.

Reageer