clear

zoeken

search

Lekker transparant

30 mei 2010

Het goede aan websites als Bigwobber, Leugens.nl, Snellerbetalen.nl en, vooruit maar weer, Wikileaks, is dat die sites ons inzicht verschaffen in de wijze waarop informatie gemanipuleerd verspreid wordt of zelfs in informatie die helemaal niet gedeeld wordt. Dat inzicht is belangrijk als je vooruit wilt, als je beslissingen wilt nemen.

Inmiddels begin ik behoorlijk knorrig te worden over het uitblijven van informatie rondom bibliotheekinnovatie. Duizenden mensen uit de bibliotheeksector hebben in een cursus geleerd hoe je anno 2010 informatie gemakkelijk kunt delen via het sociale web maar de praktijk valt me vies tegen. Ik lees maar zelden wat de voortgang is van bepaalde projecten, laat staan dat ik al ergens heb gelezen hoe vernieuwingsgelden precies zijn besteed. Besluitvorming, opleverdata, vervolgplannen: het is een groot mistig gebied.

Toegegeven, er zijn aanknopingspunten, maar, met de ontbrekende kennis van nu, zou ik het zelf toen anders hebben gedaan. Als ik de duiten had mogen verdelen zou ik toen hebben geรซist dat alle betrokkenen verplicht verslag moesten uitbrengen op een eigen blog of een bestaand platform, minstens een keer in de maand. Gewoon, omdat het kan. Gewoon, omdat het veel onnodig (gis-) werk zou hebben voorkomen.

Vooralsnog is de praktijk anders. Niks geen tirannie van transparantie.

@

Afbeelding: presentatie Bigwobber (PDF)

8 Reacties

  1. peter de Kock schreef:

    Dat klinkt alsof ook hier nog wat heilige huisjes omver moeten Edwin. Heb vertrouwen want de winds of change worden alleen maar sterker en door erover te bloggen help je ze aan te wakkeren ๐Ÿ™‚

  2. Ha, dat hoop ik stiekem wel eens ja. Het helpt in ieder geval ook niet door het niet aan te kaarten. Je weet het maar nooit!

  3. tiroka schreef:

    Je bent niet de enige die daar een beetje knorrig van is. Ik krijg steeds meer de indruk dat veel bibliotheekmensen de noodzaak niet zien en het idee hebben dat het allemaal zo'n vaart niet zal lopen… Maar niet door hebben hoe hard de ontwikkelingen gaan. Misschien heb ik het helemaal mis, maar ik zie zo weinig veranderingen. En als er dan een rapport verschijnt met het idee dat we jaren kunnen doen over het ontwikkelen van een plan rondom e-books, dan verbaas ik me.
    Ik ben dus blij dat je het een keertje aankaart!

  4. @Tiroka: bedankt voor je reactie. Het gevoel van urgentie lijkt er soms even te zijn maar zakt weer net zo makkelijk weg. Misschien bekijken we het wel te breed…of juist te smal. Bij Mark Deckers ging het vandaag nog even over Google Editions/Books. Als je daar lang over nadenkt kun je snel de moed verliezen. Of met hen gaan samenwerken, dat is natuurlijk ook een optie ๐Ÿ™‚

  5. tiroka schreef:

    @Edwin, ik herken heel goed wat je zegt. En doordat niet duidelijk is of er iets gebeurd (het gebrek aan transparantie waar je het in je blog over hebt) blijf ik met een onzeker gevoel zitten. Misschien zijn er allerlei plannen in ontwikkeling maar misschien gebeurt er ook wel helemaal niets. Ik weet het niet.
    Wat ik wel weet: we moeten keihard aan het werk, we zijn (denk ik) ons bestaansrecht aan het verliezen. Maar misschien zie ik het allemaal te somber. Ik zou in ieder geval graag willen zien welke ontwikkelingen er zijn. Het is een spannende tijd en dat is heel erg leuk volgens mij, maar dan moeten we wel wat doen …

  6. @Tiroka: daar sluit ik me helemaal bij aan. Als ik interessant nieuws tegenkom zal ik in ieder geval mijn best doen het zoveel mogelijk te delen.

  7. tiroka schreef:

    Ik ben nog eens even gaan zoeken en kwam via bibliotheek.nl op de site van SIOB (sectorinstituut openbare bibliotheken) en kwam zo terecht bij het beleidsplan 2010-2012: //www.siob.nl/cms/upload/files/1/beleidsplan%20sectoristituut%202010-2012.pdf
    Interessant leesvoer en het goede nieuws: er zijn in ieder geval plannen.

  8. In dat plan staat inderdaad veel nuttige informatie en er wordt op veel fronten hard gewerkt aan de structuur. Maar voor de kortere termijn haal ik er nog niet veel concreets uit, dat komt misschien ook wel omdat er zoveel deelonderwerpen zijn. Afwachten is vooralsnog het credo..en toch ook maar vooral zelf aan je dienstverlening blijven ontwikkelen (maar da's logisch ๐Ÿ™‚ )

    Thanks!

Reageer