clear

zoeken

search

Drupal en bibliotheken: meer vragen dan antwoorden

25 mei 2010

Twee maanden geleden dreigde ik me te gaan verdiepen in Drupal (Gardens) maar uiteindelijk kwam dat er niet meer van. Nu ben ik me echter aan het oriënteren op varianten van een bestaand CMS en gaat mijn aandacht nadrukkelijk uit naar een Open Source variant. Nu roept mijn eerste verkenning onmiddellijk allerlei vragen op. De belangrijkste vraag is: voor welk systeem zal Bibliotheek.nl straks gaan kiezen? Voor Joomla of voor Drupal (net als Bibliotheek.be?) Ik heb die vraag al naar verschillende mensen gemaild maar ik vermoed dat ik nog even zal moeten wachten op de antwoorden. Via Twitter kreeg ik wel al een paar reacties, maar die heb ik nog niet bevestigd gezien. Als iemand er al meer over weet houd ik me van harte aanbevolen!

Ik ben uiteraard ook op zoek gegaan naar bestaande voorbeelden (naast het prototype van Valkenzande) en heb er (ook dankzij tips van derden) een paar gevonden, maar het punt is dat ik over de kosten (zowel in geld als in uren) tot op heden geen informatie heb gevonden. Ik denk dat ik er beter aan doe direct contact op te nemen met betrokkenen. Ook hier geldt echter: als iemand informatie heeft….

Ondertussen heb ik wel het boekje Drupal in Libraries bemachtigd en heb ik me voorgenomen binnenkort een beetje te gaan oefenen met Drupal op een ‘fictieve’ server, WampServer. Ik ben niet van plan me te verdiepen in de techniek, maar het systeem beter verkennen kan zeker geen kwaad. Als iemand zo’n site voor je inricht moet je wel weten of het aantal geïnvesteerde uren reeël is.

Het is het begin van een verkenning dus nogmaals: als je hier meer over weet en graag kennis deelt: schroom niet om me een mailtje te sturen. Of een dm, een krabbel, een reactie, whatever!

Alvast bedankt!

@

11 Reacties

  1. Harry Dubois schreef:

    Ik vind Drupal stukken eenvoudiger dan Joomla. Drupal heeft een giga install base en modules zijn eenvoudig er in te plaatsen. En ja, het kost wat tijd om je er in te verdiepen, maar eenmaal gekozen, wil je niets anders….

  2. Stefan Wijnberg schreef:

    Drupal heb ik nog geen ervaring mee. In Overijssel gebruiken we steevast Joomla. Vindt het een ontzettend prettig CMS, open source, prettige componenten waarmee je bijvoorbeeld een site kan optimaliseren en makkelijk in gebruik. Overigens is een WordPress ook al tot prachtige dingen in staat…

  3. kwek schreef:

    ik heb tot nu toe eigenlijk altijd (misschien verkeerd hoor) begrepen dat ongeacht welk systeem bibliotheek.nl straks kiest, de eisen aan de cms-en die bibs gebruiken zo gesteld worden dat ze uitwisselbare content aankunnen (dat is een hele kromme variant van mijn gedachten, maar duidelijker lukt me even niet op dit moment).

    (Bibliotheek)sites die door Cubiss worden gemaakt zijn in principe allemaal op Drupal gebaseerd. Ik weet dat er ook een project is opgestart over generieke webservices, wat hier (dacht ik) ook mee te maken had. Als je wilt, kan ik je ook wel de naam van mijn collega geven die zich daar mee bezig houdt.

  4. Alles is afhankelijk van de eisen aan het nieuwe bibliotheek.nl. Het lijkt me een flink project. Ik zou beginnen met:

    1) opstellen doelstellingen inclusief doelgroepen
    2) uit de doelstellingen volgen de functionele eisen
    3) uit de functionele eisen kan je een request for proposal maken

    Een request for proposal is een uitgebreide offerte aanvraag. Deze kan je vervolgens bij ontwikkelaars neerleggen (zowel Drupal als Joomla, als whatever je nog meer interessant lijkt). Op basis van wat je terug krijgt kan je een goed geïnformeerde keus maken.

    Heel veel nuttige info over het opstellen van goede webontwerpen/request for proposals kan je vinden op //www.webrichtlijnen.nl/achtergrond/voor-wie/. Kijk dan vooral in het gedeelte voor 'opdrachtgevers' en 'pre-productie'.

    Nog kort over Drupal versus Joomla. Mijn mening is dat de Drupal community meer volwassen is dan die van Joomla. Best practices zijn beter bekend en modules worden goed onderhouden. Met de komst van Drupal 7 wordt ook een grote slag qua gebruiksvriendelijkheid gemaakt. We hebben in NL een aantal uitstekende Drupal ontwikkelaars, die ongetwijfeld een goede Drupal oplossing voor bibliotheek.nl kunnen leveren.

    Voor reacties kan je me mailen, ik heb bovenstaande ook per mail gestuurd.

  5. @Allen: bedankt voor de input! Via de mail en twitter kreeg ik ook nog wat handreikingen, die de komende tijd mogelijk goed van pas komen. Fijn dat jullie de moeite hebben genomen te reageren!

  6. Raymond schreef:

    Mijn keus zou Drupal zijn aangezien er al verschillende bibliotheken gekozen hebben voor Drupal: //drupalib.interoperating.info/library_sites

    Deze websites hebben samen ook open source modules gepubliceerd specifiek voor bibliotheken:
    //drupalib.interoperating.info/library_modules

    Mocht je meer informatie willen of een demo over de mogelijkheden van Drupal kun je altijd contact opnemen.

  7. jjbs schreef:

    Ik heb Drupal draaien en Joomla geprobeerd. Drupal heeft een goed georganiseerde community (de engelse), dat is erg belangrijk als je met vragen zit.

  8. Ook jullie bedankt voor de feedback. Zeer gewaardeerd!

  9. Joomla geprobeerd een paar jaar terug, community was een stuk minder levendig dan drupal of wordpress. Ik ken ontwikkelaars (in NL) die enthousiast zijn over Joomla, maar die maken veel dingen zelf.
    Voor eenvoudigere sites gebruik ik nu vooral wordpress (zijn bijvoorbeeld ook webshop plugins voor). Lijkt voor de gemiddelde schrijver/redacteur wat makkelijker te begrijpen, en updates naar nieuwe verses is een stuk makkelijker dan met drupal (op dit moment. er wordt wel aan gewerkt).
    Drupal is meer een zwitsers zakmes / gereedschapskist. Er zijn ontzettend veel modules voor, en een levendige community.Als je dingen wilt die met wordpress niet kunt en je tijd/budget hebt om er werk van te maken kun je er mooie sites mee maken (wel tijd/budget overhouden voor updates, omdat die wat werk kunnen zijn).
    Zoals eerder gesuggereerd, best eerst eens kijken wat je wilt / wat nodig is. Dan kijken welk van de systemen 'uit de doos' (eventueel met goed onderhouden modules) het dichtst in de buurt komt. En dan pas kijken naar of je nog meer wilt. Live gaan met een site die 80% van wat je wilt doet en feedback krijgen over gebruik is waardevoller dan lang wachten op de 100% oplossing :).

  10. Ronald Pijpers schreef:

    Joomla wordt zeker door veel bibliotheken gebruikt. Kijk hier maar eens: //www.joomlacommunity.eu/nieuws/joomla-in-nederland/309-joomla-gekozen-door-ruim-280-bibliotheekvestigingen.html

    Op Joomlacommunity.eu vind je tevens een grote Nederlandstalige community.

    De leercurve die je nodig hebt om Drupal goed te gebruiken is erg hoog. Met Joomla heb je daardoor veel sneller resultaat. Ik heb beide gebruikt en mijn voorkeur ligt bij Joomla.

    Succes!

  11. @Willem en Ronald: ook jullie hartelijk dank voor de reacties. Ik neem het allemaal mee in de overwegingen, super!

Reageer