clear

zoeken

search

Ebooks via de bibliotheek: het rapport van TNO

29 april 2010

Het rapport van TNO, over ebooks in Nederlandse bibliotheken, is vrijgegeven. Dat lees ik zojuist op de website van Stichting Bibliotheek.nl. Het 91 pagina’s tellende rapport is hier te downloaden als PDF. Ik heb niet de tijd om het vandaag nog te lezen maar omdat ik weet dat hier door veel mensen naar werd uitgekeken verwijs ik er toch maar alvast naar. Ik citeer de aankondiging:

De belangrijkste conclusies van TNO

Timing
Nú is het moment om te starten met het ontwikkelen van een e-books-propositie. Voor de ontwikkeling van een goed aanbod zal circa 2 à 3 jaar nodig zijn.

Doelgroep
Bibliotheken moeten zich niet richten op de huidige niche-gebruikersgroepen, maar op een brede gebruikersgroep.

‘Content is king’
Richt je als bibliotheek in eerste instantie op de content, en niet primair op de e-readers. Het uitlenen van e-readers wordt afgeraden.

Prijs
Start met een aanbod gebaseerd op een abonnement met een maximum aantal downloads, waarboven een prijs per stuk moet worden betaald.

Collectie
Richt je voor het aanbod in eerste instantie op het middelste gedeelte van de ‘long tail’ (tussen de zeer veel gevraagde en zeer weinig gevraagde titels in).

Samenwerking
Voor een succesvolle marktintroductie van een online e-books-aanbod is het nodig dat bibliotheken hun beleid, functies en resources bundelen. Als iedere bibliotheek zelfstandig en op het huidige kostenniveau licenties moet aanschaffen, is het voor bibliotheken zeer lastig of zelfs onmogelijk om de business case voor e-books positief te krijgen.

Iedereen wordt uitgenodigd te reageren, via Bibliotheek 2.0.

@

2 Reacties

  1. Dymphie schreef:

    Tijdens de emtacl10 conferentie, die net afgelopen is, werd gezegd:
    'content is alleen maar king, als de content schaars is' 😉

  2. @Dymphie: daar zit wel iets in 🙂

Reageer