clear

zoeken

search

Bibliotheekinnovatie 2010: nieuwe organisaties en websites

29 april 2010

Het borrelde flink in bibliotheekland, in 2009. Koepelorganisaties moesten op de schop en bibliotheekinnovatie kreeg de hoogste prioriteit van Minister Plasterk. Daar trok hij een flinke bom duiten voor uit, maar wel onder de voorwaarde dat alles snel zou gebeuren. Aan die wens werd voldaan door de sector. Er gebeurde in een half jaar tijd een heleboel, razendsnel. Zo snel zelfs, dat niemand eigenlijk nog het overzicht leek te hebben.Wie hield zich bezig met welke projecten? Bij wie ligt de regie? Hoe zijn de gelden eigenlijk verdeeld, uiteindelijk?

Gelukkig is daar dan altijd Wim Keizer, die iedereen zo goed als mogelijk op de hoogte probeert te houden via zijn nieuwsbrieven, die hij ook publiceert op Bibliotheek 2.0 (in deze, bijvoorbeeld, komt de verdeling van eerdergenoemde gelden aan bod). Ook Wims vragen zijn nog lang niet allemaal beantwoord, maar daar kan hij ook niets aan doen. Op dit moment is hij gewoon de best ingevoerde collega die ook de moeite neemt zijn kennis te delen met anderen. Waarvoor hulde.

In zijn meest recente nieuwsbrief attendeerde Wim mij op de website van Stichting Bibliotheek.nl. Vanavond zag ik dat die site inmiddels al iets verder is uitgebouwd en dat er nu, onder andere, informatie is te vinden over de in aanbouw zijnde Nationale Bibliotheekcatalogus. Via via belandde ik ook nog op een paar andere websites:

Het is een goede zaak dat men is begonnen met het delen van kennis maar ik krijg het wel een beetje benauwd van de versnippering van informatie. Het feit dat RSS op de meeste plaatsen nog ontbreekt biedt me ook niet direct de hoop dat een of andere bibliohacker de content van de verschillende sites voor ons gaat integreren of aggregeren. Als iemand zich daar al mee bezig wenst te gaan houden zal hij of zij er nog een taaie klus aan krijgen in ieder geval. Als ik dan ook nog bedenk welke websites (voor onze klanten) er komende zomer nog allemaal bij gaan komen, hoop ik maar een ding: dat men daar, ‘aan de voorkant’, wel zal slagen in het alles overzichtelijk en helder bijeen te brengen op Bibliotheek.nl
Wat me ook een beetje zorgen baart, is het feit dat ‘alles 2.0’ nog grotendeels ontbreekt op de sites. Ik hoop oprecht dat daar veel meer aandacht aan besteed zal gaan worden. In elk projectplan staat het obligate ‘we gaan de gebruiker opzoeken waar hij zit’ natuurlijk wel vermeld maar vooralsnog voert de traditionele aanpak de boventoon. Ieder bouwt zijn eigen website. Blogs en profielen met gezichten zijn nog nergens te bekennen. Conversatiemanagement speelt vooralsnog geen rol van betekenis.

Dit is geen tijd om azijn te zeiken. Dit is een tijd waarin we er met z’n allen voor moeten gaan. Juist daarom wil ik dan toch even kwijt dat ik oprecht hoop dat niemand z’n onlangs veroverde eiland meteen dichttimmert voor bewoners van andere eilanden en dat men bereid is uit te gaan van een web zonder bestemmingen, een web in ‘real-time’.

Gerelateerd:
Innovatie met effect
Een rem op innovatie
Rapport: De innovatiekracht van Openbare Bibliotheken
Raad voor Cultuur adviseert Plasterk over eindrapportage bibliotheekvernieuwing
Het nieuwe bibliotheek.nl krijgt gestalte
Over het boekenmuseumscenario
Een manier van denken en voelen

@

4 Reacties

  1. Andrea schreef:

    Ik deel jouw zorgen.

  2. Dat is goed om te lezen, Andrea! Dank voor je reactie.

  3. Wim Keizer schreef:

    Dank voor je hulde, een stimulans door te gaan met de Nieuwsbrief.

    Wim Keizer

  4. Graag gedaan Wim, zeker nu ik lees dat het een stimulans is 🙂

Reageer