clear

zoeken

search

Serious Gaming: Nintendo brengt DS naar scholen

23 maart 2010

Mijn Nintendo DS ligt te verstoffen. Ik kom er simpelweg niet aan toe, ook niet aan het spel Brain Trainer. Dat is jammer, want dat spel schijnt best goed te zijn voor je grijze massa (maar lang niet zo goed als Nintendo ons wil doen geloven).

Dat neemt niet weg dat de DS razend populair is. In maart 2009 had de grote N al meer dan 100 miljoen van die apparaatjes verkocht. Het aantal verkochte of illegaal gedownloade spellen overtreft dat getal vele malen. In Japan is deze handheld misschien wel het meest populair. Zo populair zelfs dat er steeds meer serieuze toepassingen voor worden bedacht. Musea maken er gebruik van en McDonalds wil de DS inzetten voor de training van medewerkers (vergelijk dat plan met het Schotse idee om gevangenen van een DS te voorzien). En nu heeft mr. Miyamoto aangekondigd dat Nintendo de DS ook op scholen wil gaan introduceren:

With the DS already being used in places like museums, galleries, and aquariums, Miyamoto told reporters about Nintendo’s plan to roll the system out “in junior high and elementary schools in Japan starting in the new school year.” Putting the DS into schools is not much of a stretch either, with many educational math, language, and reading programs currently available for the device worldwide. The increase in size of the DSi XL could even tie into wanting the system to be used in the educational system, as it makes the handheld easier to use for reading and writing.

Nieuw is het idee niet. WSJ berichtte in 2007 al over vergelijkbare initiatieven, van Japanse leraren zelf. Zie ook het commentaar op Educational Games Research.

Gerelateerd:
Tien miljoen subsidie Serious Games
Serious Gaming en bibliotheken: een kwestie van tijd?
Serious Gaming en bibliotheken: meer ontwikkelingen
Spelen op de werkvloer: de opkomst van (serious) gaming in het bedrijfsleven
Toepassingen van serious games
Leren met en van videogames

@

3 Reacties

 1. Robert schreef:

  Concurrent Sony werkt er inderdaad ook een tijdje mee. De PSP wordt hier onder andere voor ingezet.

  En ik meen mij zelfs te herinneren dat er in 2001 een leraar in Engeland was die zelf educatiesoftware voor de Playstation ontwierp.

  Hij merkte namelijk op dat veel van zijn leerlingen hun huiswerk niet konden maken omdat ze geen computer thuis hadden. Wel hadden ze vaak een Playstation thuis staan zodat hij van de nood een deugd maakte en eigen programmaatjes schreef voor zijn leerlingen.

  Groet

 2. festina lente schreef:

  Nintendo ligt te verstoffen??! Het wordt tijd dat ik weer een keer met de kids langskom voor een potje Mario Kart!

 3. @Robert: dank voor die link, daar had ik geen idee van. De concurrentiestrijd speelt blijkbaar op alle fronten.

  @Festina: nou en of! Te weinig uitdaging is funest 🙂

Reageer