clear

zoeken

search

De bibliotheek van de toekomst in gewoon Engels

20 februari 2010

De meeste mensen zullen ze nu wel kennen, die geestige filmpjes ‘…in Plain English’ van Common Craft. Mensen van de Australische UTS bibliotheek hebben er zelf een gemaakt. Het is een filmpje naar mijn hart.

Het mooie is: gisteren interviewde ik een bibliotheekdirecteur voor Digitale Bibliotheek. Vrijwel alles wat in dit filmpje verteld wordt vertelde hij ook. Het is het gedachtengoed dat wat mij betreft hoort bij onze toekomst. Maar daarover meer in het volgende nummer van DB.

@

Via TTW

5 Reacties

 1. Bas schreef:

  Zie de noodzaak van een andere cultuur en andere werkwijze wel in voor een levensvatbare bibliotheek, maar over de veranderingspotentie van de bibliotheken van nu heb ik zo mijn twijfels.

 2. Anneke schreef:

  Ook een filmpje naar mijn hart! Een voorbeeld van Het Nieuwe Werken in een erfgoedinstelling. Ik denk dat we daar toch naar toe gaan. Je kunt haast niet anders dan je visie en je werkwijze en taakuitvoering aanpassen aan de nieuwe manieren van informatieverstrekken, informatie delen, informatie zoeken en samen informatie maken. Het invoeren zal vast lastig worden want het vergt ook een andere manier van denken, maar als we er steeds aandacht voor blijven vragen op verschillende manieren worden de geesten er langzaam rijp voor 🙂

 3. @Bas: zeg je daarmee nu ook dat bibliotheken van nu niet meer levensvatbaar zijn, of is dat een onterechte conclusie?
  Ik zie het in grote organisaties ook slechts beperkt gebeuren overigens. Het zijn ingrijpende koerswijzigingen, die je vaak alleen op kleine schaal kunt initieren.

  @Anneke: er veranderen inderdaad dingen, ook al gaat het soms langzaam. De kracht van herhaling mag nooit onderschat worden 🙂

 4. Dat komt mooi overeen met hoe ik het graag zelf zou zien. Maar dan gaat er wel duchtig aan de huidige chaine of command gewerkt mogen worden. Vermoedelijk zal dat het vlotst, in Vlaanderen dan toch, kunnen uitgewerkt worden via Autonome Gemeentebedrijven.

 5. @Benoit: bestaan die al, van die autonome Gemeentebedrijven?

Reageer