clear

zoeken

search

23 dingen bij het Zeeuws Archief en het geheim van de timmerfabriek in Vlissingen

07 januari 2010

Met het begeleiden van 23 Dingen had ik al de nodige ervaring maar assisteren bij de begeleiding van 23 Archiefdingen? Dat was nieuw voor me. Sinds 3 maanden volgen de medewerkers van het Zeeuws Archief deze cursus en hoewel het verloop van de cursus nauwelijks verschilt met die van bibliotheken kan ik wel zeggen dat ik interessante dingen leer van de begeleiding, niet in de laatste plaats omdat ik nog veel te weinig weet van de inhoudelijke kant van archiefwerk. Natuurlijk volg ik wel een aantal bloggende archivarissen maar de geheimen van het vak worden in weblogs logischerwijs maar beperkt prijsgegeven.

Vanavond plaatste een van de cursisten, Leo Hollestelle, een boeiend filmpje op zijn blog. In dat filmpje legt hij duidelijk uit hoe je op zoek kunt gaan naar je familiegeschiedenis m.b.v. de website Zeeuwen Gezocht. Toevallig heb ik daar niet zo lang geleden zelf ook nog in zitten zoeken. Ik vond toen al vrij snel twee ooms waar ik nog nooit van gehoord had, die op zeer jonge leeftijd waren overleden. Dat was interessante gespreksstof binnen de familie!

Een andere cursist, Toon Franken, verraste me door terloops te verwijzen naar Industrieel Erfgoed Zeeland, een prachtig weblog met een niet alledaags thema.

Het bijzondere is nu dat ik juist vanavond weer even op dat weblog keek en daar een uitgebreide posting over de restauratie van de voormalige timmerfabriek van de Schelde aantrof. Gisteravond dronk ik een biertje met een kameraad en op de een of andere manier kwam het gesprek opeens op die timmerfabriek:

-Hee Mijns, jij bent toch altijd van die conspiracyshit?
-Altijd interessant ja!
-Zoek dan maar eens uit wat er onder die timmerfabriek ligt. Ze hebben heel dat Scheldeterrein gesloopt, behalve dat gebouw. Ik zeg je nu dat daar iets onder ligt dat geheim moet blijven. Meer zeg ik er niet over. Zoek het maar uit
-Ha, als dat echt zo is moet er vast wel iets over te vinden zijn. Ik zal het ook eens vragen aan de collega’s van het Zeeuws Archief, die beschikken vast wel over materiaal.

Dat die posting van Toon Franken mij dan juist vanavond, als een soort reminder, onder ogen komt, vind ik buitengewoon. Misschien is dat ook wel meteen de aangewezen persoon om dit verhaal te bevestigen of ontkrachten.

Zelf ben ik in ieder geval nog niet zo ver gekomen met een half uurtje zoeken met Google, de Krantenbank en de Beeldbank, hoewel ik via de zoekactie ‘timmerfabriek Schelde’ in Geschiedenis Zeeland wel belandde bij een intrigerende ingang ‘Militair Gezag Zeeland‘ en via de krantenbank het kadastrale nummer van het pand opduikelde.

Misschien dat ik via ons eigen Zeeuws Documenatiecentrum ook nog wel relevante informatie kan vinden maar ik vermoed dat het Archief me sneller naar het antwoord op deze vraag leidt.

Ik kom hier hopelijk nog op terug.

Zie ook de PZC en de sites van Karin den Boer en Bouwgroep Peters. Een mooi woord voor Scrabble, dat cascorestauratie

@

6 Reacties

 1. Hanneke schreef:

  Misschien als het archief geïnventariseerd is? Hopelijk in 2011 of 2012? Zet een alert op De Schelde en je komt er vast achter!

 2. @Hanneke: 2012? Dan vergaat de wereld! Dat moet vast sneller kunnen. We gaan op zoek naar de mensen die het geheim kennen. Misschien gewoon even bellen met bouwgroep Peters, die komen ook wel eens in de bieb 🙂

 3. Christian schreef:

  Zoveel informatie in die archieven, en zoveel kennis die archivarissen… Als het allemaal maar eens lekker toegankelijk was hè?! 😉

 4. @Christian: of als alle deskundigen nu eens op twitter zouden zitten ^^

  #durftevragen 🙂

 5. davidovix schreef:

  Heey Edje

  Hou me op de hoogte !!! Ik ben iets minder complot gevoelig dan jouw denk ik maar zulke dingen zijn altijd listig natuurlijk.

  gr
  kees

 6. @Kees: doe ik zeker, als ik nog achter kom!

Reageer