clear

zoeken

search

Losgeknuffeld

12 november 2009

Eerder verschenen in de column Argus Panoptes in Digitale Bibliotheek 6, 2009.

Als je het hebt over de vrijheid van meningsuiting heb je het volgens mij over het recht om precies datgene te zeggen wat je wilt. Wij hebben het geluk te leven in een democratie die daarin voorziet… tot op zekere hoogte. Je kunt niet zomaar gaan roepen wat dictators riepen. Het wordt je niet in dank afgenomen als je mensen afzeikt waarvoor je diep in je hart geen respect hebt en dat is misschien maar goed ook. Voor je het weet leef je in een wereld waarin mensen alleen maar schreeuwen en ga je dood in een wereld waarin de bar altijd net dicht gaat en iedereen nog van alles had uit te praten. Voor je het weet ben je een vijand.

Het is best raar hoor, als je maar gewoon een grappenmaker bent die een gezonde nieuwsgierigheid koestert en dan nog eentje ook die altijd al dol is geweest op informatie en alles wat daar mee samenhangt. Dan kan het gebeuren dat je in een bibliotheek belandt en daar voet aan de grond krijgt, bijvoorbeeld op‘het digitale terrein’. En dat alleen maar omdat het je interesse heeft, en niet omdat je er werkelijk zoveel verstand van hebt. Het gebeurt je gewoon. Je hoeft niet eens de arrogantie te hebben om te reppen over landen waarin veel blinden leven om vast te stellen dat je zelf een eenoog bent.

Het gebeurt je gewoon. Je begint een weblog , je experimenteert wat met sociale netwerken en je onderzoekt wat een tool als Twitter jou, en je beroep, te bieden heeft. Je kloot maar wat aan. Je vergeet ondertussen niet om daar verslag van te doen, soms slap ouwehoerend, soms bloedserieus. Je schrijft wat je denkt, je zoekt plaatjes bij je emoties je draait eens een muziekje online. Je beleeft je vak, kortom, zoals je je leven ook beleeft.

Dan begint het gesodemieter. Mensen herkennen iets van zichzelf in de dingen die je schrijft. Ze vinden het aardig om te lezen over een jongetje dat zijn weg zoekt in dat wat hij zelf altijd ‘de grote mensen wereld’ noemt. Ze zien glimlachend hoe hij straalt als hij erkenning krijgt voor doorzettingsvermogen, ze lachen besmuikt als hij grappen maakt over zijn botsingen met de bureaucratie. Zo is het leven nu eenmaal. Wijs ben je niet zomaar.

De mensen beginnen te reageren. Er ontstaat iets wat begint te lijken op wat marketeers ‘de felbegeerde online conversatie’ noemen. Er komt een gesprek op gang, er begint iets te leven. Mensen keren terug om het gesprek te vervolgen, zijn benieuwd naar dingen die komen gaan. Er ontstaat iets wat marketeers een ‘succesvolle community’ noemen. Er worden vragen gesteld, er worden discussies gevoerd, er is iets aan de hand.

echter…

…op het moment dat het bovenstaande gebeurt worden ook de mensen wakker die zich nooit in gesprekken mengen maar die wel dondersgoed aanvoelen dat er iets gebeurt. De mensen die andere belangen hebben. Belangen van een hoger niveau of in ieder geval van het niveau waar geld en macht een dominante rol spelen. Eenmaal ontwaakt komen zij niet aankloppen omdat ze werkelijk geïnteresseerd zijn in de dingen die worden aangekaart; zij zijn vooral geïnteresseerd in de potentie van een netwerk, een blogpost of een mooi citaat. Wat je kunt verzilveren moet je nu eenmaal verzilveren.

echter….

..zo werkt het niet. Tenminste: zo werkt het wel in de grote mensen wereld maar niet in de wereld van mensen die handelen vanuit een bepaalde passie of een bepaalde overtuiging. Die mensen willen zoveel mogelijk ongemoeid gelaten worden. Zij hopen dat ze zich kunnen blijven richten op luisteren en reageren, op experimenteren en verkennen, op de dingen terwijl ze gebeuren.

Daar kun je geen doodknuffelende oude wereld op loslaten. Dat verstikt alleen maar.

@


Foto

10 Reacties

  1. Wietze Reitsma schreef:

    Nou, verbluffend wat jij verwoord. Volgens mij voel wat niet wordt ervaren en zie je wat wordt gezien.

    Ga door.

    VrGr,

    Wietze

  2. Wietze Reitsma schreef:

    Ben een nietje vergeten. Zie je wat niet wordt gezien.

    VrGr,

    Wietze

  3. Robert schreef:

    Mooi statement maestro, deze mist vast en zeker niet zijn doel 🙂

  4. @Wietze & Robert: thanks! Het was er zo eentje na een paar biertjes maar dat zijn soms de lekkerste 🙂

  5. wereldvansofie schreef:

    Edwin je zegt: ..zo werkt het niet. Tenminste: zo werkt het wel in de grote mensen wereld maar niet in de wereld van mensen die handelen vanuit een bepaalde passie of een bepaalde overtuiging.

    Dan moet je wel over een behoorlijke portie mensenkennis beschikken EN intuïtie.

    Ik denk dat jij dat wel hebt maar hoevéél mensen hebben het niet eens door dat ze gepaaid worden.
    Moeilijk om je daar tegen te wapenen omdat dat vaak ten koste gaat van vertrouwen.

    Mooi stuk.

  6. festina lente schreef:

    Mooie foto (o ja, en leuk stuk, bijna vergeten:-).

  7. @Cis: het is altijd lastig om vast te stellen of je over die intuïtie beschikt: je kunt daar namelijk ook behoorlijk paranoïde in worden en in doorslaan. Sommige mensen ken je bovendien niet goed genoeg om te weten met hoeveel agenda's ze werken. Iedereen heeft zo zijn geheimen en bedoelingen.

    Maar door goed te kijken en luisteren kom je al een eindje. Als je weet hoe de goede mensen handelen en communiceren vallen de slechte ook sneller op…

    Maar het is zoals je zegt: het is ook niks om altijd wantrouwend door het leven te gaan. Je kunt ook volstaan met het besef dat er altijd lieden zullen zijn die willen paaien en naaien en dan proberen er niet al te teleurgesteld over te zijn op het momemt dat het je gebeurt…

    @Festina: merci!

  8. BackBone media schreef:

    Edwin,

    Een woord voor: klasse! Hier in België kunnen we van een dergelijke houding bij de meerderheid van de mensen alleen maar dromen. En wel omwille van 2 redenen: a) jullie Nederlanders zijn sowieso rechtdoorzee, meer dan de gereserveerde Belgen. b) en net omwille van die niet-gereserveerdheid wordt oprechtheid en inzet heel wat beter gewaardeerd in het zakenleven dan hier in het Belgenlandje.

    Ken je Gary Vaynerchuk in de Verenigde Staten? De zogenaamde @garyvee? Wel, in mijn ogen geef ik je een enorm compliment als ik stel dat een dergelijk geschreven blogartikel evengoed van hem had kunnen komen.

    Passie! En oprecht inlevingsvermogen! Daar gaat het om!

  9. @BackBone media : bedankt voor het compliment, zeer gewaardeerd. Het is misschien inderdaad zo dat Nederlanders wat rechter voor de raap zijn maar soms zijn ze daarom ook een stuk minder genuanceerd of beleefd. Soms ook luidruchtig zelfs. Er zijn momenten dat dat goed van pas komt maar voor 'de Belgische benadering' is toch ook vaak iets te zeggen.

    Van die Gary had ik nog nooit gehoord eerlijk gezegd. Hij timmert flink aan de weg als ik het zo zie.

    Dat geldt ook voor jullie zie ik wel. Aangenaam, zullen we maar zeggen 🙂

    Bedankt voor je reactie!

Reageer