clear

zoeken

search

Jan van Leiden

14 november 2009

Ik vind het fantastisch, dat gebruikersparticipatie ook zijn intrede heeft gedaan in de journalistiek. Zojuist kwam ik een bijschrift tegen bij een foto in NRC Sport, van Pieter Kottman:

Deze meneer beoefent skeleton. Wist u dat dit – volgens Wikipedia, in geval van onjuistheden graag daar het lemma veranderen – de oudst bekende sleesport is? Die al in 1884 in Sankt Moritz (Zwitserland) als sport werd ge├»ntroduceerd? En gedurende lange tijd alleen in die stad werd beoefend en onderdeel was van de Olympische Spelen toen die in Sankt Moritz werden gehouden (in 1928 en in 1948)? En dat de sport pas weer op het olympische programma stond in 2002 in Salt Lake City en, opnieuw, vier jaar later, in Turijn? Volgend jaar in Vancouver zal dat weer zo zijn. Het wordt eindelijk een traditie.

De opmerking over het lemma in Wikipedia maakt dat ik een slag om de arm houd, als het gaat om de geschiedenis van Skeleton. Mogelijk klopt er geen snars van. Wat je in Wikipedia leest over deze sport is gelukkig exact hetzelfde als wat je erover leest op de websites die opduiken in de eerste zoekresultaten van Google.

Maar het is voor mij toch een beetje het ‘Jantje van Leiden’ waarover je leest op Historiek. Of in Wikipedia, dat kan natuurlijk ook.

@

Als Jan op de afbeelding Jan niet is moet je dat even veranderen in Wikipedia, trouwens.

Reageer