clear

zoeken

search

Betrouwbaarheid van informatie: de scheve heupen van Demi Moore

15 november 2009

Je weet het maar je vergeet het: je kunt er maar zelden op vertrouwen dat informatie echt klopt, dat wat je ogen zien echt is, dat beelden niet gemanipuleerd zijn.

Maar wat nu als de photoshoppers van magazines de boel verprutsen en eindredacteuren dat niet opmerken? Hoe belazerd voelt het publiek zich dan? Hoe serieus worden een blad en een filmster dan nog genomen?

Niet zo heel serieus, als je het mij vraagt.

Gerelateerde berichten:
Fotomanipulatie: is iets weglaten minder erg dan iets toevoegen?
De geschiedenis van het Photoshoppen, van 1860 tot nu
De betrouwbaarheid van informatie: gemanipuleerde foto’s herkennen
Manipulatie van informatie: stilstaande videobeelden
Mensen van foto’s doen verdwijnen met FotoFlexer

@

3 Reacties

 1. schrijverdezes schreef:

  'Je weet het maar je vergeet het: je kunt er maar zelden op vertrouwen dat informatie echt klopt'

  Dat begrijp ik niet, hoe kun je dat nou toch vergeten? Ik ben me er vrijwel altijd van bewust. Dat is vaak niet zo'n prettig gevoel, maar soms ook wel. En het is een reden om 'fictie' te lezen, die naar mijn idee vaak betrouwbaarder is dan 'non-fictie'.
  En het relativeert wel een paar dingen natuurlijk 😉

 2. @schrijver: het is precies zoals ik het schreef. Ik weet dat ik informatie met een korrel zout moet nemen maar als ik de krant lekker zit te lezen sta ik daar niet aldoor bij stil. Als ik dat wel zou doen zou ik erg zuur worden en de krant of het tijdschrift niet eens meer willen lezen.

  Het verandert op het moment dat een onderwerp een discussie wordt of aanleiding is voor bepaalde meningen. Dan is de slag om de arm opeens wel van belang.

  Gisteren had iemand het over 'het leven kapot denken'. Zo is het voor mijn gevoel ook met info: je moet altijd kritisch blijven maar het moet je niet leiden in je infobeleving..anders kun je info simpelweg niet meer beleven, dan lijd je eronder…

  Of zoiets…

 3. schrijverdezes schreef:

  Ik geloof dat ik harder zou lijden als ik alles moest geloven 😉
  Ik denk er ook heus niet altijd bij na of iets wel klopt, maar ergens in m'n achterhoofd weet ik toch wel dat veel info niet 'de waarheid' is. Maar ja, bestaat die?
  En zuur word ik er niet van (denk ik zelf dan). Het geeft nl. ook vrijheid.

Reageer