clear

zoeken

search

KirtasBooks.com: waar de klant bepaalt wat een bibliotheek digitaliseert

04 oktober 2009

In augustus stuurde ik een blogpost over de Archiefbank door naar een paar collega’s met de mededeling dat ik wel iets zie in het concept van ‘digitaliseren op aanvraag’. Nu ik net lees dat dit precies is wat de Openbare Bibliotheek van New York doet op KirtasBooks.com word ik meteen een beetje wild in mijn hoofd. Wat een goede site is dat…en wat een goed concept vooral!

Het komt er in het kort op neer dat er bijna 500.000 boeken uit het publieke domein beschikbaar zijn gesteld voor digitalisering. Die digitalisering wordt pas uitgevoerd als de klant daar om vraagt. Als iemand zich bereid toont ‘te investeren in kennis’ moet die persoon weliswaar bijna 30 dollar betalen voor een gedigitaliseerd boek maar zal hij of zij in de toekomst van iedere volgende verkoop van het werk een percentage ontvangen. Als een boek eenmaal gedigitaliseerd is kost het nog maar 1,95 dollar.

Hier is goed over nagedacht, dat weet ik wel. Google Books wordt aangewend voor inkijkexemplaren, maar dan wel met de vermelding dat de kwaliteit van de scans van Kirtas veel beter is. Pas toen ik de site van dat bedrijf bekeek herinnerde ik me dat ik twee jaar geleden al eens schreef over deze plannen. Toen speelde Amazon er ook nog een prominente rol in maar die naam valt niet meer, in het persbericht. OCLC is wel betrokken bij het project. Bij ieder boek is ook een koppeling te vinden naar Worldcat.

Investeren in kennis. Ik vind het een prachtproject.

Zie ook Bookish Us.

@

4 Reacties

 1. schrijverdezes schreef:

  Nou meen ik onlangs gelezen te hebben dat de UB van Leiden ook iets dergelijks (digitaliseren op verzoek) doet. Het fijne weet ik er niet van maar ik kan het desgewenst vanavond thuis voor je opzoeken.

 2. Dank je Schrijver. Lijkt me inderdaad interessant!

 3. schrijverdezes schreef:

  's Avonds thuis…

  Het was helaas een geval van klok & klepel: de Leidse UB doet het nog niet, maar denkt erover.

  'Voor de toekomst zijn er plannen genoeg. Scannen on demand bijvoorbeeld: een wens die leeft onder docenten en studenten. Een ander idee is "Adopteer een boek": het scannen in feite laten sponsoren door wie maar behoefte (en middelen heeft).'

  Liefhebbers kunnen zich aanmelden voor de e-mailattendering. Je krijgt dan elke 2 weken een bericht over gedigitaliseerde nieuwe aanwinsten of topstukken uit de bijzondere collecties (o.a. prenten, kaarten, tekeningen, handschriften). Stuur een e-mail naar bcmailinglist@library.leidenuniv.nl met 'aanmelding' in de onderwerpregel.

  Uit: LEIDRAAD, zomer 2009

 4. Hoe dan ook een mooie overweging, vind ik. Bedankt voor de genomen moeite Schrijver!

Reageer